Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΙΝ: Ενεση για νέες επενδύσεις στην ενέργεια η πώληση της ελίν VERD

Τα φιλόδοξα σχέδια σχέδιατης εταιρείας, με στόχο να αποκτήσει ανταγωνιστική παρουσία στο νέο τοπίο. Στόχος να μετατρέψει το δίκτυο των 600 και πλέον πρατηρίων της σε ολοκληρωμένα σημεία πώλησης ενεργειακών προϊόντων.

ΕΛΙΝ: Ενεση για νέες επενδύσεις στην ενέργεια η πώληση της ελίν VERD

Χρηματοδοτική ένεση για την ενεργειακή μετεξέλιξη της ελίν αποτελεί το τίμημα των 15,4 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε για την πώληση της θυγατρικής ελίν VERD στη Motor Oil. Στο πακέτο της εξαγοράς, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των εποπτικών αρχών, συμπεριλαμβάνονται, η εταιρία με το εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ, στο Βόλο, καθώς και η θυγατρική της, Πράσινο Λάδι ΑΕΒΕ, που συλλέγει για λογαριασμό της, τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια.

Στην ελίν VERD μέτοχοι είναι η Ελινόιλ, με 37% και ο Γιάννης Κουρούκλης, που έχει το υπόλοιπο 63%. Ο τελευταίος συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στο «χτίσιμο» της νέας δραστηριότητας της Ελινόιλ για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ως γενικός διευθυντής εκμετάλλευσης, και σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελίν VERD. Η κίνηση της εξαγοράς της από τη Motor Oil μάλλον θεωρείται φυσικό επακόλουθο, καθώς το διυλιστήριο της ήταν ανάμεσα στους πελάτες της ελίν VERD. Η Motor Oil χρειάζεται το βιοντίζελ για την ανάμιξη του με το πετρέλαιο κίνησης.

Η ελίν έχει στα σκαριά φιλόδοξα σχέδια, με στόχο να αποκτήσει ανταγωνιστική παρουσία στο νέο ενεργειακό τοπίο. Ήδη, έχει εισέλθει στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και σχεδιάζει να μετατρέψει το δίκτυο των 600 και πλέον πρατηρίων της σε ολοκληρωμένα σημεία πώλησης ενεργειακών προϊόντων, από τα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ως το LNG και το CNG. Προς το σκοπό αυτό κατασκευάζονται και θα είναι έτοιμα μέσα στον επόμενο χρόνο τρία ανάλογα πρατήρια, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Παράλληλα, η ελίν έχει συνάψει συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τη ΔΕH Blue στα πρατήρια της. Σήμερα λειτουργούν δέκα τέτοια σημεία και στην επόμενη 3ετία προβλέπεται να προστεθούν άλλα 100 σε ισάριθμα πρατήρια σε όλη την επικράτεια.

Συμφωνία έχει συνάψει η ελίν και με τον ΔΕΣΦΑ για την είσοδο της στην αγορά του υδρογόνου, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδοτήσεων η ανάπτυξη τριών φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2 MW, σε ιδιόκτητες εκτάσεις που διαθέτει η εταιρία στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, στον Ασπρόπυργο, τον Βόλο και το Πόρτο Λάγος, στην Ξάνθη.

«Κάνουμε συνεχώς βήματα για τη νέα ενεργειακή αγορά», είπε στο Euro2day.gr ο διευθυντής επικοινωνίας της ελίν, Γιώργος Βερούλης. «Τα έσοδα της πώλησης της ελίν VERD δημιουργούν πρόσθετο μπάτζετ για τις νέες επενδύσεις μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v