Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nova-Wind βάζουν φωτιά στον ανταγωνισμό για τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Στις τηλεπικοινωνίες ξεκινά πλέον ο ανταγωνισμός στις υποδομές και όχι στη συνδρομητική βάση. Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες και 1,5 δισ. ευρώ σε 5G, περιεχόμενο στη συνδρομητική TV και εξοπλισμό από τον όμιλο.

Nova-Wind βάζουν φωτιά στον ανταγωνισμό για τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Έχοντας ήδη ξεκινήσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα σε οπτικές ίνες, το οποίο θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη 22 χιλιάδων χιλιομέτρων οπτικής ίνας ακόμα και σε περιοχές που ήδη έχει αναπτυχθεί οπτική ίνα από ανταγωνιστές, στα επόμενα πέντε χρόνια, η Nova - Wind μπαίνει δυναμικά στις υποδομές τηλεπικοινωνιών της χώρας μας διεκδικώντας αύξηση της συνδρομητικής της βάσης.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τηλεοπτικής πλατφόρμας Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από τη μητρική United Group αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, που δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές έως το 2026, για έργα που θα ολοκληρωθούν αρκετά χρόνια μετά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο αλλά και τη διευθύνουσα σύμβουλο της United Group Victoriya Boklag, τα πακέτα για τις οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι για ταχύτητες μέχρι 10 Gigabit, που είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα που είναι διαθέσιμη προς τους συνδρομητές της Nova, θα είναι ανταγωνιστικά και θα ανακοινωθούν μέσα στο Νοέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεσή τους όπου έχει ολοκληρωθεί η υποδομή.

Τόσο ο κ. Γεωργιόπουλος όσο και η κ. Boklag τόνισαν ότι η προσφορά ultra fast bb σε προσιτές τιμές είναι κάτι που έχει καθυστερήσει να έρθει στην Ελλάδα. Μάλιστα ο CEO της Nova είπε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ταχύτητες και ακριβότερη σε τιμές. «Είμαστε τελευταίοι γιατί έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές στις τεχνολογικές υποδομές μας. 45% του πληθυσμού είναι στο FTTC και μόλις 5% στο FTTH και το 50% στον βρόγχο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό είναι πολύ πιο ακριβή η ευρυζωνική σύνδεση στην Ελλάδα. Μάλιστα για τις οπτικές ίνες στο σπίτι στην Ελλάδα ανέφερε ότι οι υποδομές υπολείπονται πάρα πολύ σε σχέση με την ΕΕ ενώ επεσήμανε και την παντελή απουσία τέτοιων επενδύσεων στην περιφέρεια.

Όσον αφορά την επένδυση σε οπτικές ίνες, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε:

  • Η κάλυψη πάει για το μισό της χώρας.
  • Σε 5 χρόνια θα ολοκληρωθεί η επένδυση.
  • Θα αφορά δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit, που είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα που είναι διαθέσιμη.
  • Η κάλυψη θα αφορά το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας και το 70% περιφερειών της Ελλάδα.
  • Θα απευθύνεται σε 4,5 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις.
  • Θα αποτελείται από 22.000 χλμ. οπτικών ινών.
  • Πρόκειται για 1,6 εκατ. συνδέσεις.
  • Για ταχύτητες 1 Gbps θα ανακοινωθούν προσιτές τιμές.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες επενδύσεις τόνισε ότι θα γίνουν σημαντικές και στο 5G. «5G και οπτική ίνα λύνει το πρόβλημα των υποδομών στη χώρα», είπε ο κ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να γίνουν μεγάλος πάροχος υποδομών.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνία, ωστόσο αν αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών, θα ήθελαν συνεργασία για όπου η Nova δεν έχει παρουσία.

Στις 400.000 οι συνδρομητές Nova-WIND Vision

Στις 400.000 ανέρχονται οι συνδρομητές των Nova και WIND Vision, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ομίλου United, ο διευθύνων σύμβουλος της Nova τόνισε πως υπάρχει ενθουσιασμός τόσο από την εταιρεία όσο και από τους συνδρομητές για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της Premier League. Η παραγωγή των αγώνων γίνεται από τα νέα στούντιο που χρησιμοποιεί η Nova στις εγκαταστάσεις της Green Pixel, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Alpha.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η CEO της United Group ξεκαθάρισε ότι με τον Alpha δεν έχουν μετοχική σχέση. «Έχουμε καλή σχέση με τον σταθμό και συνεργασία, όπως και με αλλά κανάλια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πάντως και οι δύο επικεφαλής αναφέρθηκαν στη ρυθμιστική αρχή τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής ο ρόλος της στην ιστορία του διπλασιασμού των ταχυτήτων είναι διεκπεραιωτικός, ζητώντας ένα πλαίσιο που από δω και πέρα θα βοηθήσει στην επόμενη μέρα. «Πιστεύω ότι όλοι οι πάροχοι θα καθίσουμε στο τραπέζι για να φθάσουμε στο 100% κάλυψη FTTH το 2030» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στη φορολογία που επιβλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι για τους συνδρομητές της συνδρομητικής τηλεόρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v