Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρένο» στην κερδοφορία 2ου εξαμήνου για την Τζιρακιάν

Μια σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει η εταιρεία στο υπόλοιπο μισό του έτους. Τι εκτιμά η διοίκηση της εισηγμένης για το κλίμα αβεβαιότητας και τη ζήτηση. Ικανοποιητικός ο όγκος πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο.

«Φρένο» στην κερδοφορία 2ου εξαμήνου για την Τζιρακιάν

Μετά από ένα σαφώς ικανοποιητικό πρώτο φετινό εξάμηνο, στο δεύτερο μισό του έτους θα προσπαθήσουμε απλά να διατηρήσουμε τα κεκτημένα (να αποφευχθεί ζημιογόνο αποτέλεσμα κατά την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου), υποστήριξε η διοίκηση των Σωληνουργείων Τζιρακιάν, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με όγκο πωλήσεων αρκετά κοντά στον αντίστοιχο περυσινό, με κύκλο εργασιών (σε ευρώ) σαφώς αυξημένο λόγω της πορείας της διεθνούς τιμής του χάλυβα και με κερδοφορία ικανοποιητική μεν, αλλά χαμηλότερη της αντίστοιχης του πρώτου μισού του 2021 (θυμίζουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Τζιρακιάν είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 15,16 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 1,84 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το δεύτερο εξάμηνο χαρακτηρίζεται από σειρά προκλήσεων, παρά το γεγονός ότι οι όγκοι των πωλήσεων εξακολουθούν να κινούνται μέχρι σήμερα σε ικανοποιητικά επίπεδα και πως υπάρχει εκτίμηση για ετήσια άνοδο του κύκλου εργασιών κατά υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο, η εισηγμένη -όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου- καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη αφορά την πολύ σημαντική υποχώρηση της διεθνούς τιμής του χάλυβα από τα φετινά υψηλά της, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να βρεθούν με αποθέματα υψηλού μέσου κόστους. Η μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους έγινε ορατή μέσα στο καλοκαίρι, ενώ μελλοντικά θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η τιμή του μετάλλου στις διεθνείς αγορές. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πολύ πιθανό το σενάριο της αναστροφής της πτώσης της συγκεκριμένης τιμής, μετά και από τη διακοπή λειτουργίας αρκετών χαλυβουργιών στο εξωτερικό.

Η δεύτερη πρόκληση σχετίζεται με το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό και που από το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα αρχίσει να επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα αποτελέσματα της εταιρείας (η εισηγμένη πάντως δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο).

Γενικότερα η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει μεν το κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί σε μια σειρά από μέτωπα στη διεθνή οικονομία και γεωπολιτική σκηνή, ωστόσο θεωρεί πως η ζήτηση στην εγχώρια αγορά θα μπορέσει να αυξηθεί σημαντικά μόλις επανέλθουμε σε μια κατάσταση κανονικότητας, λόγω των μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων που προγραμματίζονται κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά και εξαιτίας των μεσομακροπρόθεσμων ανοδικών προοπτικών του εισερχόμενου τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v