Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Epsilon Net: 12 εξαγορές χωρίς ούτε ένα ευρώ δάνειο

Πλήρωσε πάνω από 22,5 εκατ. ευρώ χωρίς τον παραμικρό δανεισμό, παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη διανέμει ανελλιπώς μερίσματα στους μετόχους. Εξακολουθεί να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο, λόγω των πολύ υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών.

Epsilon Net: 12 εξαγορές χωρίς ούτε ένα ευρώ δάνειο

Όταν το καλοκαίρι του 2020 η Epsilon Net προχωρούσε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που σηματοδοτούσε τη μετάταξη των μετοχών της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πόσα πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Από τότε η Epsilon Net -μετά και τη χθεσινή της ανακοίνωση για κινήσεις στο λογισμικό τουριστικών εφαρμογών- ολοκλήρωσε δώδεκα εξαγορές εταιρειών, καταβάλλοντας πάνω από 22,5 εκατ. ευρώ και αυτό χωρίς να επιβαρυνθεί με τον παραμικρό δανεισμό, παρά το γεγονός ότι διανέμει ανελλιπώς μερίσματα στους μετόχους της!

Αντίθετα, η εισηγμένη εξακολουθεί να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο, λόγω των πολύ υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών που επιτυγχάνει.

Η αρχή έγινε το 2020, όταν πέρα από το 51% της πολωνικής Hoteliga International έγιναν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις: Η απόκτηση του 80% της Data Communication (σε επόμενη φάση αποκτήθηκε και το υπόλοιπο 20%) και της SingularLogic (ομίλου με ηγετικά μερίδια σε πολλές υποαγορές πληροφορικής) σε συνεργασία με τη Space Hellas.

Το 2021 κύλησε με την Epsilon Net να εξαγοράζει το 60% της TECHNOlife, το 80% της iQom, το 88% της PCS, ενώ φέτος μέχρι τώρα έχουμε το 100% της CSA (λογισμικό στον χώρο του φαρμάκου με ηγετικό μερίδιο), το 51% της e-commerce DIGITAL4U, το 60% της Taxheaven, το 70% της Hotel Availabilities, το 55% της BookOnlineNow και το 55% της HotelOnCloud.

Πολιτική της Epsilon Net είναι αφενός να αποτελεί ένα “One stop shop” στον χώρο της πληροφορικής, πράγμα που υλοποιήθηκε μέσα από τη SingularLogic και τη σύμπραξή της με τη Sρace Hellas και αφετέρου να διεισδύσει σε κάθετες αγορές, χωρίς να απουσιάζουν και οι εξαγορές σε χώρους που ήδη δραστηριοποιείτο (π.χ. Data Communication, Taxheaven).

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, δύο είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά στο μέτωπο των εξαγορών της Epsilon Net:

  • Πρώτον, πράγμα που συμβαίνει γενικότερα στον κλάδο της πληροφορικής κατά την τελευταία διετία, οι εξαγοραζόμενες εταιρείες είναι χρηματοοικονομικά υγιείς, τα προσφερόμενα τιμήματα είναι λογικά και σε κάθε περίπτωση αντιστοιχούν σε πολύ πιο ελκυστικούς δείκτες P/E από αυτόν που διαπραγματεύεται η ίδια η εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
  • Δεύτερον, παρά το μπαράζ των επεκτατικών της κινήσεων, η Epsilon Net εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο! (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων).

Ειδικότερα, η Epsilon Net διέθετε στο τέλος του 2019 θετικό καθαρό ταμείο 302 χιλ. ευρώ και επιπλέον άντλησε μέσα από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το 2020 άλλα 5,34 εκατ. ευρώ. Έτσι, η εισηγμένη κάλυψε τα 23 εκατ. που έχουν δοθεί για εξαγορές χωρίς προσφυγή σε δανεισμό, μέσα από τις πολύ υψηλές θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που σημείωσε κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, η Epsilon Net σημείωσε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 6,07 εκατ. ευρώ το 2020, 11,53 εκατ. το 2021 και όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς ένα ακόμη πιο υψηλό αντίστοιχο ποσό μέσα στο 2022 (μια πρώτη ένδειξη θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα με την έκδοση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων).

Μάλιστα, οι υψηλές ταμειακές ροές ικανοποιούν τους επενδυτές και για έναν ακόμη λόγο: Απομακρύνουν τους φόβους για πλασματική κερδοφορία μέσα από παγιοποίηση λειτουργικών εξόδων.

Για φέτος, η Epsilon Net έχει προβλέψει εκτίναξη του κύκλου εργασιών στα 75 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA ίσο ή ανώτερο του 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v