Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eκτόξευση τζίρου βλέπει η χαρτοβιομηχανία ΜΑΞΙ

Προβλέπει τζίρο πάνω από 80 εκατ. ευρώ το 2022. Πιο εύκολη η μετακύλιση κόστους από τον Μάρτιο. Το μπαράζ επενδύσεων και η διαπραγμάτευση με τα supermarket σε νέα βάση.

Eκτόξευση τζίρου βλέπει η χαρτοβιομηχανία ΜΑΞΙ

Η ενίσχυση του όγκου παραγωγής που πέτυχε με τις πρόσφατες επενδύσεις, η αυξημένη ζήτηση από τη ho.re.ca. και κυρίως το ράλι των τιμών πριμοδοτούν τις προβλέψεις της χαρτοβιομηχανίας ΜΑΞΙ για διπλασιασμό του κύκλου εργασιών φέτος - πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ.

Μπορεί οι τιμές του χαρτοπολτού να ανεβαίνουν όπως και τα κόστη ενέργειας αλλά το βάρος μετακυλίεται πλέον πιο εύκολα στους πελάτες jumbo roll αλλά και στους καταναλωτές επεξεργασμένων προϊόντων όπως χαρτιά υγείας και κουζίνας.

Αυτές οι τάσεις επικρατούν στην κατηγορία χαρτικών από τον Μάρτιο, μετά το μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά. Ενώ μέχρι τότε ήταν δύσκολο να μετακυλιστούν αυξήσεις κόστους στους βιομηχανικούς πελάτες και σχεδόν αδύνατο στη μαζική αγορά, πλέον οι αντιρρήσεις έχουν καμφθεί και όλα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ακόμη και με τις μεγάλες αλυσίδες supermarket, που μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν ανένδοτες, όπως παραδέχεται η διοίκηση της ΜΑΧΙ, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπαδόπουλο.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η πελατεία δεν είναι απλώς πιο δεκτική στις αυξήσεις των τιμών αλλά έχει αυξήσει και τη ζήτηση χαρτιού υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΑΧΙ ενώ η ζήτηση χαρτιού υγείας σε σχέση με τα άλλα σχετικά προϊόντα όπως χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντηλα κ.α. ήταν 50%-50% πλέον διαμορφώνεται σε 60%-40%, καθώς το χαρτί υγείας είναι είδος πρώτης ανάγκης με χαμηλή ελαστικότητα.

Οι πωλήσεις της ΜΑΧΙ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10,1% στα 44,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν σε 0,12 εκατ. ευρώ από 2,14 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη EBITDA σημείωσαν πτώση 42,8%, στα 2,9 εκατ. ευρώ, λόγω της μερικής μόνο μετακύλισης του κόστους πρώτων υλών και ενέργειας, τάση που όπως προαναφέρθηκε έχει αλλάξει από τον Μάρτιο του 2022. Έκτοτε τα κόστη μετακυλίονται μεθοδικά και συστηματικά, με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΜΑΞΙ να αναβαθμίζει τις προσδοκίες της βάζοντας τον πήχη πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ για τον φετινό τζίρο.

Ενδεικτικά, στα jumbo rolls, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 21,21%, για το 2022 αναμένεται υπερδιπλασιασμός του σχετικού κύκλου εργασιών, με ικανοποιητική κερδοφορία. Στα επεξεργασμένα προϊόντα, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται με το brand Maxi λάνσαρε και νέο σήμα, το heart tissue (χαρτί σου) και αναμένει αύξηση συνεργασιών στο λιανεμπόριο ενώ ειδικά στα επαγγελματικά, λόγω της αυξημένης ζήτησης της ho.re.ca. η ΜΑΧΙ εμφάνισε πέρυσι αύξηση πωλήσεων 12% και προβλέπει νέα αύξηση φέτος πιθανόν άνω του 55%. Στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπου οι πωλήσεις ήταν σταθερές πέρυσι αναμένεται βελτίωση λόγω των κυοφορούμενων συνεργασιών με τις αλυσίδες supermarket στον απόηχο των επιπλέον δυνατοτήτων που προσθέτουν στην χαρτοβιομηχανία οι νέες επενδύσεις.

Οι επενδύσεις, προγραμματισμένες και έκτακτες

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2021 προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέα χαρτοποιητική μονάδα ενώ ενίσχυσε και την γραμμή παραγωγής για τα προϊόντα ho.re.ca. με νέο εξοπλισμό αυξάνοντας τις συνολικές επενδύσει σε 24 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα το 2021 ήταν από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, που μετρά πάνω από 30 χρόνια δραστηριότητας στην βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας χάρτου.

Ειδικότερα, ολοκλήρωσε επένδυση σε νέα χαρτοποιητική μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, συνολικής αξίας περίπου 18 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού εξοπλισμού - περονοφόρων ειδικού τύπου μεγάλων αντοχών και κτιρίου αποθηκών.

Οι δοκιμαστικές παραγωγές άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβριο και από τον Απρίλιο του 2022 η μονάδα έχει μπει σε πλήρη λειτουργία.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση προϊόντων ho.re.ca. δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθεί από την υπάρχουσα μονάδα επεξεργασίας για επαγγελματικά προϊόντα και η διοίκηση της ΜΑΞΙ αποφάσισε να επενδύσει σε νέα μηχανή (Perini) την οποία εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία από τον Μάιο. Η παλαιά μηχανή παραμένει ως εφεδρεία ενώ για τη νέα απαιτήθηκε ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης, επένδυση που έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v