Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο των 900 εκατ. ευρώ της Sani/Ikos

Το 2024 αναμένεται να λανσαριστεί το νέο προϊόν του ομίλου στην Κέρκυρα και τη Μαγιόρκα. Στόχος μετά το deal με το GIC η επέκταση σε προορισμούς υψηλού προφίλ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τι προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο των 900 εκατ. ευρώ της Sani/Ikos

Στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του ομίλου Sani/Ikos, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η επέκταση των δύο εμπορικών σημάτων, Sani και Ikos Resorts, σε υψηλού προφίλ προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναμένεται να συμβάλει το στρατηγικής σημασίας deal με το διεθνές επενδυτικό ταμείο GIC.

Το πενταετές επενδυτικό πλάνο, ύψους 900 εκατ. ευρώ, του ομίλου Sani/Ikos προβλέπει το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος, των Ikos Villas, το 2024, στα πολυτελή θέρετρα Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα και Ikos Odisia στην Κέρκυρα, τα οποία θα κάνουν το ντεμπούτο τους ένα χρόνο νωρίτερα, το 2023.

Σύμφωνα με το νέο concept του ομίλου, στα δύο resorts της Ελλάδας και της Ισπανίας αναμένεται να αναπτυχθούν βίλες 3-4 υπνοδωματίων με ιδιωτική πισίνα που θα προσφέρουν ιδιωτικότητα, με στόχο την προσέλκυση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτών, οι οποίοι θα απολαμβάνουν all inclusive υπηρεσίες πολλών αστέρων. Σε αυτές τις βίλες θα μπορούν να φιλοξενούνται μεγάλες οικογένειες και παρέες με πολλά άτομα, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη της αγοράς στον τουρισμό υψηλών απαιτήσεων.

Εντός των ελληνικών συνόρων, στην κατεύθυνση υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδιασμού, ο όμιλος προχωρά στην ανάπτυξη δύο πολυτελών θερέτρων στην Κρήτη και την Κέρκυρα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Το 5 αστέρων Ikos Kissamos που κατασκευάζεται στον κόλπο της Κισσάμου στα Χανιά αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του το 2025, ενισχύοντας την εικόνα της Κρήτης ως ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού, ενώ το υπό ανάπτυξη Ikos Odisia στην Κέρκυρα, και συγκεκριμένα στη θέση του ιστορικού Club Med, θα κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά το 2023. Το συγκεκριμένο resort θα είναι το δεύτερο του ομίλου στο νησί των Φαιάκων, αφού ήδη στον ίδιο κόλπο λειτουργεί το Ikos Dassia.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα του Sani/Ikos Group και στο εξωτερικό, με αιχμή την Ιβηρική χερσόνησο. Με βάση τον προγραμματισμό, το Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα της Ισπανίας θα κάνει το ντεμπούτο του το 2023, ενώ για το 2025 έχει προσδιοριστεί η λειτουργία του Ikos Cortesia στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Ο όμιλος από τον Απρίλιο του 2021 λειτουργεί στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην Εστεπόνα, το Ikos Andalusia, για την ενίσχυση του οποίου έχει δρομολογηθεί η προσθήκη 19 νέων πολυτελών βιλών και σουιτών και η δημιουργία επιπλέον πισινών και εστιατορίων με ορίζοντα το 2024.

Ακολουθώντας την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, ο όμιλος καταγράφει για το 2022 υψηλές επιδόσεις, με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου να σημειώνουν άνοδο κατά 52% σε σχέση με το 2021 και αύξηση σε ποσοστό 57% συγκριτικά με το 2019. Μεγάλη ζήτηση, η οποία κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2022, διαπιστώνεται και για το 2023, με σημαντική αύξηση στη μέση τιμή δωματίου.

Από την ίδρυσή του, το 2015, μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει καταφέρει να τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2015 έχει δημιουργήσει περίπου 3.600 νέες θέσεις εργασίας, ενώ βάσει σχεδιασμού αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον σε ορίζοντα 5ετίας 2.900 καινούργιες θέσεις απασχόλησης. Μάλιστα, από το 2015 τα έσοδα του ομίλου, ο οποίος αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 2.750 δωμάτια σε 10 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, έχουν υπερτριπλασιαστεί από 88 εκατ. ευρώ σε κατ’ εκτίμηση 319 εκατ. ευρώ για φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v