Παραδίδεται Οκτώβριο του 2023 ο Πύργος Πειραιά, τα πρώτα προσύμφωνα

Προχωρούν οι εργασίες ανακατασκευής και μετατροπής του κτιρίου σε «πράσινο» ουρανοξύστη. Προσύμφωνα μίσθωσης με εμπορικό όμιλο για δημιουργία πολυκαταστήματος, με αλυσίδα γυμναστηρίων και επιχειρήσεις εστίασης.

Παραδίδεται Οκτώβριο του 2023 ο Πύργος Πειραιά, τα πρώτα προσύμφωνα

Τον Οκτώβριο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους νέους χρήστες ο Πύργος Πειραιά, ο οποίος θα αποτελέσει το υψηλότερο εν λειτουργία κτίριο της χώρας.

Οι εργασίες ανακατασκευής με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ η κοινοπραξία Dimand-Prodea EBRD, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου μετά από παραχώρηση για 99 χρόνια, θα επενδύσουν αθροιστικά περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, έχει μισθωθεί το 65% των ωφέλιμων επιφανειών, στις οποίες θα φιλοξενηθούν εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης, γυμναστήριο και γραφειακοί χώροι. Ήδη η κοινοπραξία έχει προσύμφωνα μίσθωσης με πολυκατάστημα που θα εγκατασταθεί στον πρώτο και δεύτερο όροφο του Πύργου. Συνολικά, οι εμπορικοί χώροι καταλαμβάνουν εμβαδό 6.700 τ.μ., ενώ στον τρίτο όροφο και στον εξώστη αυτού αναμένεται να εγκατασταθούν αλυσίδες εστίασης που θα καταλάβουν περίπου 800 τ.μ. Η κοινοπραξία διαθέτει επίσης προσύμφωνο μίσθωσης με premium αλυσίδα γυμναστηρίων, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προσυμφώνων για τους γραφειακούς χώρους, που αθροιστικά καταλαμβάνουν 19.250 τ.μ. στο πολυώροφο κτίριο.

Αν και οι θέσεις στάθμευσης στον Πύργο Πειραιά περιορίζονται μόλις σε 44, υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων σε γειτονικό πάρκινγκ του OΛΘ, αλλά και η δημιουργία πεζογέφυρας (από τον OΛΘ και τοΝ Δήμο Πειραιά) που θα συνδέει τον χώρο στάθμευσης με τον τρίτο όροφο του Πύργου. Σημειώνεται ότι το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ, με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Συνολικά, το εμβληματικό κτίριο, των 34.600 τ.μ. και των 22 ορόφων που έμεινε ημιτελές και αχρησιμοποίητο για σχεδόν 40 χρόνια, ανακατασκευάζεται προκειμένου να γίνει ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων. Με ύψος 88 μέτρων, θα είναι το υψηλότερο κτίριο (μετά τον Πύργο Αθηνών) και έως ότου δημιουργηθεί ο Πύργος Κατοικιών στο Ελληνικό. Θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Σημαντικές ενέργειες για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και της μείωσης του ενσωματωμένου άνθρακα των υλικών του κτιρίου γίνονται ήδη με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της υφιστάμενης όψης του κτιρίου με 2.410 kg ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, 3.230 kg καλώδια, 107.360 kg χάλυβα, 360 kg λαμπτήρες καθώς και 761.430 kg προϊόντων καθαιρέσεων και αποξηλώσεων που εμπεριείχαν 110 τόνους ανακυκλώσιμου σιδήρου, να έχουν ήδη ανακυκλωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια όαση πρασίνου θα δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου του Πειραιά με 1.000 τ.μ. φύτευσης, με την περιοχή να αρδεύεται με σύγχρονες μεθόδους συλλογής και επαναχρησιμοποίησης βρόχινου νερού φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του Πύργου με φωτοβολταϊκά συστήματα να τοποθετούνται στο υπερδώμα του Πύργου, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 100 τόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v