Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος διαγωνισμός για τα εργοστάσια της ΕΒΖ

Προς πώληση τα εργοστάσια της ΕΒΖ. Εν αναμονή η προκήρυξη διαγωνισμού. Ενδιαφέρον από τη Royal Sugar που μισθώνει δύο εξ αυτών.

Νέος διαγωνισμός για τα εργοστάσια της ΕΒΖ

Η προκήρυξη διαγωνισμού, αυτή τη φορά για την πώληση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Ενδιαφέρον για δύο εξ αυτών, του Πλατέως και των Σερρών, έχει εκδηλώσει η Royal Sugar. Η εταιρεία που έχει μισθώσει από τον Νοέμβριο του 2019 τις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες έχει στείλει σχετική επιστολή προς τα υπουργεία και τον φορέα που έχει αναλάβει τα δάνεια, λέει ο Χρήστος Καραθανάσης, επικεφαλής της Royal Sugar, στο Euro2day.gr. «Είμαστε έτοιμοι να σπείρουμε εφέτος 20.000 στρέμματα, αν αναλάβουμε τα εργοστάσια», υποστηρίζει ο ίδιος.

Η Royal Sugar, από τους μεγαλύτερους παίκτες στην Ελλάδα, ελέγχει, όπως λέει ο κ. Καραθανάσης, το 40% της εσωτερικής αγορά και οι πωλήσεις της εφέτος θα είναι διπλάσιες σε αξία και αυξημένες κατά 15% σε όγκο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, «δεν νοείται κράτος να μην έχει εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης». Κενό που έγινε περισσότερο εμφανές τη φετινή χρονιά, όπου η ζάχαρη, μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έγινε ακριβότερη και η εξεύρεσή της περισσότερο δύσκολη. «Εμείς αυτή τη στιγμή, για να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, φέρνουμε ζάχαρη από προτιμησιακές χώρες», λέει.

Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη υπολογίζονται στις 300.000 τόνους ή πάνω από 120 εκατ. ευρώ και καλύπτονται αποκλειστικά πλέον από εισαγωγές. Η Royal Sugar, όταν μίσθωσε τα εργοστάσια της ΕΒΖ, είχε ανακοινώσει ότι θα τα επαναλειτουργήσει, όμως, λόγω της πανδημίας δεν προχώρησε η παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου των Σερρών, ανέφερε στις οικονομικές καταστάσεις του 2020 η εταιρεία.

Οι τίτλοι τέλους της τευτλοπαραγωγής στην Ελλάδα και της ΕΒΖ έπεσαν το 2018. Εκείνη τη χρονιά, η ΕΒΖ συνεργάσθηκε με 358 αγρότες-τευτλοπαραγωγούς που έσπειραν 12.419 στρέμματα τεύτλα και παρήγαγε μόλις 3.500 τόνους ζάχαρης, όταν το εξίσου προβληματικό 2017 είχαν παραχθεί 45.000 τόνοι ζάχαρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v