Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Στο +60% τα κέρδη εξαμήνου στον κλάδο πληροφορικής

Συνέχεια της ανοδικής πορείας του πρώτου εξαμήνου προβλέπουν παράγοντες της αγοράς. «Φορτωμένες» με έργα οι εταιρείες, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να εκτοξεύεται στα 460 εκατ. ευρώ. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Εισηγμένες: Στο +60% τα κέρδη εξαμήνου στον κλάδο πληροφορικής

Μεγάλη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους και στα καθαρά τους κέρδη σημείωσαν οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών και ανεβάζοντας τις προσδοκίες για τις μελλοντικές τους οικονομικές επιδόσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 11,7%, ποσοστό το οποίο είναι στην πράξη πολύ μεγαλύτερο, αν συνεκτιμηθεί ότι η μείωση της λογιστικής κερδοφορίας της Quest Holdings ούτε λειτουργική ήταν ούτε τις δραστηριότητες του κλάδου της πληροφορικής αφορούσε.

Συγκεκριμένα, η μείωση των κερδών της Quest Holdings οφείλεται στην απουσία (πώληση) της θυγατρικής της Cardlink, ενώ αντίθετα οι εταιρείες του Ομίλου που δραστηριοποιούνται στην αγορά του λογισμικού (Unisystems, Intelli Solutions και Team Candi) αύξησαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τον κύκλο εργασιών τους κατά 10,2% και τα προ φόρων κέρδη τους κατά 38,5% (στα επτά εκατ. ευρώ), έχοντας μάλιστα εκτοξεύσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών τους στα 460 εκατ. ευρώ.

Χωρίς την Quest Holdings, τα καθαρά εξαμηνιαία κέρδη των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής εκτινάχθηκαν από τα 12,33 στα 19,79 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 60,4%.

Στα αξιοσημείωτα επίσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- ότι:

  • Το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου εμφάνισε κερδοφόρο αποτέλεσμα, με δύο εξ αυτών (Q&R και Λογισμός) να προέρχονται από ζημιογόνο περυσινό αποτέλεσμα (turn around stories).
  • Καμιά από τις εταιρείες δεν αντιμετωπίζει ζητήματα υπερχρέωσης. Αντίθετα, οι περισσότερες από αυτές (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο (τα διαθέσιμά τους ήταν περισσότερα από το σύνολο των δανειακών τους υποχρεώσεων, δείγμα πολύ ισχυρής ρευστότητας) παρά τις εξαγορές στις οποίες έχουν προχωρήσει κατά τα τελευταία χρόνια.
  • Πολύ σημαντική παρουσία στον χώρο της πληροφορικής έχει και η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal, καθώς στις 30/6/2022 κατείχε ηγετική θέση στον χώρο του cyber security (η Byte Computer εντάχθηκε στον όμιλο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους). Έτσι, ο κλάδος πληροφορικής της Ideal στο εξάμηνο ανέβασε τα έσοδά του κατά 41% (στα 17,95 εκατ.), το EBITDA του κατά 19% (στο 1,77 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά του κέρδη στα 891 χιλ. ευρώ (+2%).

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ανοδική πορεία του πρώτου εξαμήνου συνεχίζεται και κατά το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς, κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τη διεθνή οικονομία.

Θετικότερες είναι οι προοπτικές των εταιρειών που διεκδικούν δημόσια έργα, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί συνεχίζουν να «τρέχουν» με αξιοσημείωτη ταχύτητα και έτσι «φουσκώνουν» τα υπόλοιπα των ανεκτέλεστων συμβάσεών τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία των επιδόσεών τους κατά την επόμενη τριετία.

Κινητικότητα επίσης παρατηρείται και στις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, καθώς η ανάγκη ψηφιοποίησης των εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη.

Η προβλεπόμενη βελτίωση των φετινών καθαρών κερδών των εταιρειών πληροφορικής, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έχουν ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των δεικτών P/E των εισηγμένων του κλάδου σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v