Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ENEL: Η πώληση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην Ελλάδα και η κρίσιμη «λεπτομέρεια»

Δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν θα διατεθεί το 100% της ENEL Green Power Hellas και η περίμετρος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι κρίσιμοι όροι για στρατηγικούς αγοραστές και η εκτιμώμενη αποτίμηση. 

ENEL: Η πώληση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην Ελλάδα και η κρίσιμη «λεπτομέρεια»

Στην πώληση ενός μεγάλου, για τα εγχώρια δεδομένα, χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών σε λειτουργία προχωρά ο ιταλικός όμιλος ENEL, κίνηση που εξέπληξε την αγορά καθώς οι Ιταλοί εκδήλωναν, ως πρόσφατα, ενδιαφέρον για την εξαγορά χαρτοφυλακίων με άδειες από τρίτους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περασμένο καλοκαίρι, η ENEL ανέθεσε στην BNP να προχωρήσει σε διερεύνηση αγοράς για την πώληση της ENEL Green Power Hellas. Ενδιαφέρον επέδειξαν στρατηγικοί αγοραστές (ΔEΗ, ΕΛΠΕ κ.α.) καθώς και infrastructure (Macquarie) ή private equity funds (CVC Capital Partners). 

Παρά το υψηλό ενδιαφέρον, η διαγωνιστική διαδικασία έχει καθυστερήσει, επειδή ο ιταλικός όμιλος δεν έχει οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό του. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επιχειρούμενη πώληση αποτελεί κίνηση βελτιστοποίησης του ισολογισμού, για την ENEL. Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, οι Ιταλοί εξετάζουν, πιθανώς, το ενδεχόμενο να βάλουν συνεπενδυτή, στον οποίο θα εκχωρήσουν μεν απόλυτη πλειοψηφία, διατηρώντας, ως μέτοχος μειοψηφίας, δυνατότητα επαναγοράς. 

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, όπως και η περίμετρος του χαρτοφυλακίου. Η ENEL Green Power Hellas διαθέτει στην Ελλάδα ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 481 MW. Εξ αυτών, ισχύς 368 MW προέρχεται από αιολικά πάρκα, 94,2 MW από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 19,3 MW από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αρκετά από τα αιολικά της είναι παλαιά και απολαμβάνουν υψηλές «ταρίφες».

Υπό το παραπάνω πρίσμα, εξηγείται και το κατ’ αρχάς παράδοξο να κινείται διαδικασία πώλησης, τη στιγμή που η ENEL φέρεται να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την αγορά ή τη δημιουργία σχήματος συνεπένδυσης χαρτοφυλακίου με άδειες φωτοβολταϊκών σταθμών και -δευτερευόντως- αιολικών πάρκων.  

Εφόσον αποφασισθεί να πωληθεί το σύνολο του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου της ENEL Green Power Hellas, η αγορά εκτιμά ότι θα αποτιμηθεί πέριξ των 500-580 εκατ. ευρώ. Αν η ENEL επιδιώξει να παραμείνει με ποσοστό μειοψηφίας και δυνατότητα επαναγοράς, εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον στρατηγικών αγοραστών θα περιορισθεί, αναδεικνύοντας ως βασικούς διεκδικητές infrastructure και private equity funds.  

Ο κύκλος εργασιών της ENEL Green Power Hellas ανήλθε, πέρυσι, σε 71,45 εκατ. ευρώ και το μικτό κέρδος σε 43,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφάνιζε στο τέλος του 2021 ενδοομιλικό δανεισμό 314,4 εκατ. ευρώ από την ENEL Finance International, ο οποίος λήγει στο τέλος της φετινής χρονιάς.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v