Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBF: 20+1 οικιστικά projects στην Αθήνα από τον κυπριακό developer

Ντεμπούτο με επένδυση 18 εκατ. ευρώ στην Κηφισιά για τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών. Τα επόμενα projects και η αναζήτηση χώρου για μεγάλες αναπτύξεις μικτής χρήσης. Πώς αποτιμά την ελληνική αγορά ακινήτων.

BBF: 20+1 οικιστικά projects στην Αθήνα από τον κυπριακό developer

Επενδύσεις στην ελληνική αγορά κατ’ αρχάς στον οικιστικό τομέα δρομολογεί η κυπριακή εταιρεία BBF (Build Better Future), o δεύτερος μεγαλύτερος developer στην Κύπρο, o οποίος διαθέτει επίσης παρουσία σε Πορτογαλία και Καναδά σε διάφορα real estate projects.

Ήδη η εταιρεία έχει αποκτήσει οικόπεδα στην Κηφισιά, στα οποία αναμένεται να δημιουργήσει δύο συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών, προϋπολογίζοντας συνολική δαπάνη 18 εκατ. ευρώ. 

Τα νέα πολυτελή οικιστικά συγκροτήματα μοντέρνου σχεδιασμού φέρουν την ονομασία Elatia και Amber, και αφορούν σε δύο τριώροφα κτίρια, 10 και 12 κατοικιών αντίστοιχα, οι οποίες θα πλαισιώνονται από χώρους αναψυχής, άθλησης, παιδικές χαρές κ.λπ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της BBF, η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε 18 μήνες, ενώ κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, η μέση τιμή πώλησης θα κινηθεί μεταξύ 8.000-10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. 

Πέραν του παραπάνω προωθημένου σχεδίου, η εταιρεία διαθέτει επίσης 20 ιδιοκτησίες στην Ελλάδα -στο αθηναϊκό κέντρο και στα νότια προάστια-, οι οποίες αποκτήθηκαν κατά τη διετία της πανδημίας, καθώς η Ελλάδα εκτιμήθηκε ως μια αγορά ευκαιριών. Στους στόχους της BBF είναι η έναρξη αξιοποίησης δύο ακόμη ακινήτων πριν το τέλος του 2022.

H εταιρεία εξετάζει και νέες επενδύσεις, έχοντας πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς σε Θεσσαλονίκη αλλά και σε δημοφιλή τουριστικά νησιά, όπως η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Αναζητά επίσης  μεγάλη έκταση για στρατηγική επένδυση καθώς σε αυτή την περίπτωση οι δυνατότητες ανάπτυξης και αποκόμισης υπεραξιών είναι μεγαλύτερες.

Σημειώνεται ότι στην  Κύπρο, η εταιρεία εξελίσσει δύο μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εμπορικού επιχειρηματικού πάρκου και κατοικιών, ενώ η δεύτερη επίσης μικτής χρήσης αφορά σε κατοικίες και εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο. Η εταιρεία διαθέτει επίσης εκτάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου δρομολογεί τη δημιουργία 5άστερου ξενοδοχείου, σε μια περιοχή όπου κατασκευάζεται το καζίνο της πόλης από την Άβαξ.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Σιαμτάνης, development director της BBF, από τη στιγμή τοποθέτησης της εταιρείας στην ελληνική αγορά, το κλίμα έχει αλλάξει καθώς το κόστος κτήσης γης έχει εκτοξευτεί (κυρίως λόγω των απαιτήσεων των μικροϊδιοκτητών, καθώς η αγορά είναι πολυδιασπασμένη), με αποτέλεσμα αρκετές αναπτύξεις ενώ υπάρχει ζήτηση να μην προχωρούν, καθώς δεν επιτρέπουν οικονομική βιωσιμότητα στη φάση του development. Ο ίδιος ανέφερε δε ότι στις περιπτώσεις αντιπαροχής, η απαίτηση του ιδιοκτήτη οικοπέδου αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις το 55%.

Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό κόστος, τα στελέχη της BBF εκτίμησαν ότι διαπιστώνονται μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες και εν γένει σταθεροποίηση, που δημιουργεί ορατότητα για τον κλάδο της κατασκευής, ενώ υπογράμμισαν πως στην ελληνική αγορά το εργατικό κόστος είναι κατά 10% χαμηλότερο από την Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v