Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Benetton Ελλάς: Η ώθηση στις πωλήσεις και η νέα στρατηγική του ομίλου

Αύξηση τζίρου 87% το 2021. Τρία νέα εταιρικά καταστήματα το 2022. Η στρατηγική του Luciano Benetton.

Benetton Ελλάς: Η ώθηση στις πωλήσεις και η νέα στρατηγική του ομίλου

Κάλυψε το κενό της πανδημίας και στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση πωλήσεων το 2022 η Benetton Ελλάς, η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο λιανεμπόριο με τη στήριξη του ιταλικού ομίλου Benetton, στον οποίο ανήκει.

Η εταιρεία, που αναπτύσσει τα σήματα United Colors of Benetton (UCB) και Sisley, διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 25 εταιρικών καταστημάτων στην αγορά και συνολικά πάνω από 80 σημεία αν προστεθούν οι συνεργασίες franchise. Στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη, προσθέτοντας εντός του 2022 δύο νέα καταστήματα UCB στη Ρόδο και ένα νέο κατάστημα UCB στη Χαλκίδα.

Πέρυσι πρόσθεσε τέσσερα νέα εταιρικά καταστήματα στο δίκτυό της πριμοδοτώντας τον τζίρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 18,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 86,82% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, που οι πωλήσεις μόλις και μετά βίας ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση που υπερβαίνει τον τζίρο του 2019 (15,5 εκατ. ευρώ) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων έρχεται από τη λιανική (10,3 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία περιόρισε τις ζημιές μετά από φόρους σε 747 χιλ. ευρώ από ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ο συντελεστής μικτού κέρδους ανήλθε σε 24,7%, παρουσιάζοντας μείωση 2,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (27,1% το 2020).

Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας εμφανίζονται αυξημένα κατά 457 χιλιάδες ευρώ ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης οφειλής προς την μητρική Βenetton Group Srl. Έτσι εμφανίζεται αρνητικό και το κεφάλαιο κίνησης κατά 1,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2021, η εταιρεία εμφάνιζε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 1,1 εκατ. ευρώ λόγω του σημαντικού ύψους των βραχυπρόθεσμων ενδοομιλικών υποχρεώσεων και η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς εταιρικό κεφάλαιο διαμορφώθηκε σε 43%, θέτοντας κανονιστικό θέμα μη συμμόρφωσης της εταιρείας με τα κεφαλαιακά όρια του άρθρου 119 Ν.4548/2018. Γι' αυτό πριν από λίγους μήνες, στις 28 Ιουνίου 2022, συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση όπου εγκρίθηκε αύξηση εταιρικού κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση μέρους των οφειλών προς την Benetton Group SRL. Επιπλέον, με την ίδια απόφαση, η συνέλευση αποφάσισε τον συμψηφισμό ζημιών εις νέον, ύψους 1 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχο ποσό από τον λογαριασμό «Έκδοση υπέρ το άρτιο».

Η στρατηγική του ομίλου

Σημειώνεται ότι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Benetton Ελλάς περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Benetton Group S.r.l. με έδρα το Treviso της Ιταλίας. Ο όμιλος, με επικεφαλής τον 86χρονο δισεκατομμυριούχο Luciano Benetton, που ίδρυσε τον οίκο το 1965 κι έγινε γνωστός για τα πουλόβερ σε έντονα χρώματα, κατάφερε να ανακάμψει το 2021 χάρη στη νέα στρατηγική που εφάρμοσε. Εξάλλου, ο Luciano Benetton επέστρεψε στο τιμόνι της εταιρείας πριν από περίπου 4 χρόνια για να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση του brand που βρέθηκε στη δίνη της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2021 ο όμιλος Benetton πέτυχε διψήφια αύξηση online πωλήσεων. Αντιστοιχούν πλέον στο 20% του κύκλου εργασιών του ομίλου, που κυμαίνεται πάνω από τα 870 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τις αγορές της Ινδίας και της Κορέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 ο όμιλος μετέφερε το κέντρο βάρους της εφοδιαστικής του αλυσίδας πίσω στην Ευρώπη, την Ιταλία και χώρες της Μεσογείου (Κροατία, Σερβία και Τυνησία) ενώ επένδυσε σε βιωσιμότητα και ψηφιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v