Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό κρεσέντο για «έξυπνες θυρίδες» στις ταχυμεταφορές

Τα smart lockers είναι η νέα επένδυση στην οποία προχωρούν όλες οι εταιρείες courier. Στόχος η άμεση εξυπηρέτηση των πελατών και να μην επαναληφθεί το... φιάσκο της πανδημίας, όταν οι καθυστερήσεις ξεπερνούσαν τον ένα μήνα.

Επενδυτικό κρεσέντο για «έξυπνες θυρίδες» στις ταχυμεταφορές

Σε επενδύσεις εκατομμυρίων προχωρούν οι εταιρείες ταχυμεταφορών με στόχο την δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου «έξυπνων θυρίδων» που θα κάνουν τις παραδόσεις ταχύτερες και ευκολότερες με τον πελάτη να επιλέγει την παραλαβή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς περιορισμούς.

Τα smart lockers κερδίζουν έδαφος στην ελληνική αγορά με τις επενδύσεις των εταιρειών να εκτοξεύονται καθώς πρόκειται για μία λύση έγκαιρης παράδοσης και παραλαβής προϊόντων για το on line λιανεμπόριο, που αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα από την αρχή της πανδημίας και ιδιαίτερα στην περίοδο των lockdown με χιλιάδες δυσαρεστημένους πελάτες που δεν λάμβαναν έγκαιρα την παραγγελία τους.

Πλέον οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται για την ώρα που θα πρέπει να είναι στο σπίτι για να παραλάβουν το δέμα τους αλλά μπορούν οι ίδιοι να το κάνουν από τα smart lockers 24 ώρες το 24ωρο.

Η έκρηξη μάλιστα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας όπου πλέον 8 στους 10 Έλληνες αγοράζουν ηλεκτρονικά οι επενδύσεις στις λεγόμενες «έξυπνες» θυρίδες από εταιρείες, όπως οι ACS, το Skroutz και τα ΕΛΤΑ, έρχονται να αλλάξουν σταδιακά την αγορά των ταχυμεταφορών ενώ πλέον υπάρχουν στην χώρα μας εταιρείες που κάνουν παραδόσεις μόνο μέσα από smart lockers όπως η BOXNOW.

Στο πλαίσιο αυτό ακόμα και εταιρείες του λιανεμπορίου καθώς και φαρμακεία εξετάζουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης των «έξυπνων» θυρίδων προκειμένου να εξυπηρετούν από μόνοι τους τις παραδόσεις από τις on line αγορές χωρίς καθυστερήσεις σε πραγματική ώρα. Και όπως φαίνεται οι επενδύσεις σε έξυπνες θυρίδες θα συνεχιστούν καθώς σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι ταχυδρομικές και όχι μόνο εταιρείες καλούνται να βελτιώσουν τον βαθμό απόκρισής τους σε όρους ταχύτητας και αξιοπιστίας, αλλά και να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος τους, παρά τις πιέσεις που δέχονται λόγω της δυσμενούς συγκυρίας (άνοδος πληθωρισμού, ενεργειακού κόστους και κόστους καυσίμων).

ΕΛΤΑ

Μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνει το εμπορικό λανσάρισμα των lockers από τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα λειτουργούν πιλοτικά 40 «έξυπνες» θυρίδες των ΕΛΤΑ σε επιλεγμένα καταστήματα, με στόχο το εμπορικό λανσάρισμα της υπηρεσίας στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ έως τα τέλη του έτους αναμένεται η προσθήκη ακόμα 18. Οι θυρίδες αυτές, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα εγκατασταθούν, μεταξύ άλλων, σε Λάρισα, Κομοτηνή, Πάτρα και Κόρινθο.

Σύμφωνα με απόφαση του δ.σ. των ΕΛΤΑ το έργο «Εγκατάσταση συστημάτων Smart Lockers» έχει ανατεθεί στην εταιρεία MELLON TECHNOLOGIES Α.Ε., σύμφωνα με την Προσφορά της (Τεχνική και Οικονομική), με συνολική τιμή προσφοράς 420.000 € μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.

Τα «ψηφιακά καταστήματα» 24ωρης λειτουργίας, θα αρχίσουν να τοποθετούνται σε καταστήματα των ΕΛΤΑ και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στόχος βέβαια είναι να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ούτως ώστε ο πελάτης να μπορεί να παραδίδει και να παραλαμβάνει την αλληλογραφία ή το δέμα του 24 ώρες το 24ώρο με την χρήση ενός ειδικού κωδικού που θα λαμβάνει μέσω εφαρμογής στο smartphone του.

Ειδικότερα οι πελάτες των ΕΛΤΑ θα μπορούν να επιλέγουν την παραλαβή από Smart Locker, μέσω ειδικής εφαρμογής και θα ειδοποιούνται μέσω αυτής για τον χρόνο που το πακέτο τους θα φτάνει στο σημείο εξυπηρέτησης, με οδηγίες παραλαβής, το Locker PIN και τον χάρτη τοποθεσίας του Locker.

Skroutz Points

Η εταιρεία Skroutz διαθέτει 358 θυρίδες, οι οποίες εξυπηρετούνται από 310 βαν, με αποτέλεσμα την κάλυψη 15.000 αποστολών ημερησίως.

H Skroutz, εξαγόρασε την εταιρεία ταχυμεταφορών Sendx και το ίδρυμα πληρωμών Everypay, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση περισσότερων θυρίδων. Ειδικότερα εκτιμάται ότι στους επόμενους 7-8 μήνες θα ανέλθουν στις 1.000. Τα σημεία αυτόματης παραλαβής ‘Skroutz Point’ βρίσκονται σε πρατήρια υγρών καυσίμων, εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, parking και άλλα κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Skroutz ήταν η πρώτη που παρουσίασε στην Ελλάδα τα ‘Skroutz Point’ τον Νοέμβριο 2021, με τη δημιουργία ενός δικτύου εξυπηρέτησης 20 σημείων αυτόματης παραλαβής. Μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερε να επεκταθεί σε περισσότερα από 200 σημεία, προκειμένου να απαντήσει στην ανάγκη των καταναλωτών να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους με βάση το δικό τους πρόγραμμα μέσα στην ημέρα, σε ώρες προτίμησής τους.

Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η Skroutz προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις αγορές τους εντός 2 ημερών από τη στιγμή που το δέμα θα φτάσει στο locker, με ευέλικτες ώρες παραλαβής.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της παραγγελίας τους από την εφαρμογή ή την ιστοσελίδα της Skroutz, οι καταναλωτές επιλέγουν το ‘Skroutz Point’ που τους εξυπηρετεί. Τα σημεία αυτόματης παραλαβής πακέτων βρίσκονται σε πρατήρια υγρών καυσίμων, εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, parking και άλλα κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποτελώντας έναν γρήγορο, βολικό και ασφαλή τρόπο παραλαβής παραγγελιών.

ACS Smartpoint Lockers

Πανελλαδικό δίκτυο με σημεία ACS Smartpoint Lockers («έξυπνες» θυρίδες KePol της ΚΕΒΑ δημιουργεί σταδιακά η ACS, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και με προοπτικές επέκτασης σε πόλεις όπως Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Τρίκαλα και Βόλο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα με πληθυσμιακά κριτήρια και με έμφαση στη συγκέντρωση online shoppers (πχ. φοιτητές).

Η ACS, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ταχυμεταφορές, λειτουργεί 50 "έξυπνες" θυρίδες (ACS Smartpoint Lockers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την προσθήκη 50 έως τα τέλη του έτους.

Συγκεκριμένα, με τα ACS Smartpoint Lockers («έξυπνες» θυρίδες KePol της ΚΕΒΑ), το συνεργαζόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα παρέχει στον πελάτη του τη δυνατότητα να παραλάβει την παραγγελία του οποιαδήποτε ώρα ή ημέρα επιθυμεί (24/7), εύκολα και γρήγορα, από το κοντινότερο ACS Smart Point, με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού (PIN) που έχει λάβει στο κινητό του. Παράλληλα, ο πελάτης-παραλήπτης έχει τη μοναδική δυνατότητα για τα ελληνικά δεδομένα πληρωμής της ηλεκτρονικής παραγγελίας του και με αντικαταβολή στο POS του locker, χρησιμοποιώντας τραπεζική κάρτα (Visa, Mastercard).

Επίσης, μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην ασφάλεια των θυρίδων, καθώς τα ACS Smartpoint Lockers διαθέτουν σύστημα συναγερμού, κάμερα και φωτισμό LED, ενώ η παραλαβή της παραγγελίας γίνεται χωρίς ανθρώπινη επαφή, που επιτρέπει στον παραλήπτη να είναι ασφαλής, ακόμα και σε δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας του COVID 19.

Σημειώνεται ότι το λογισμικό λειτουργίας των «έξυπνων» θυρίδων, αλλά και η δυνατότητα πληρωμής της αντικαταβολής μέσω του ενσωματωμένου POS, έχει υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου από την ACS, ενώ παρέχεται διασύνδεση των ACS Smartpoint lockers με τις ευρέως διαδεδομένες πλατφόρμες e-shop (π.χ Wordpress, Magento, Shopify, WooComerce, OpenCart κλπ) σε συνεργασία με την εταιρεία AfterSalesPro.

BOXNOW

Μέσα σε ένα χρόνο η startup εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων αποκλειστικά μέσα από θυρίδες, έχει ήδη εγκαταστήσει 1.000 lockers σε όλη την Ελλάδα υλοποιώντας μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ.

Πλέον σχεδιάζει ένα δίκτυο 1.200-1.300 αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης. Στην παρούσα φάση διαθέτει 7 hubs ανά την Ελλάδα, ενώ ο στόλος της αποτελείται από 50 πλήρως εξοπλισμένα φορτηγά.

Η BOXNOW, η startup που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021 αποτελεί την εξέλιξη των εξειδικευμένων εταιρειών παράδοσης δεμάτων, αξιοποιώντας καινοτόμο ψηφιακή τεχνολογία που προσφέρει σύγχρονες και αυτοματοποιημένες προσωποποιημένες υπηρεσίες. Στόχος είναι στο τέλος του 2022 να καλύπτει το 85% των καταναλωτών με μηνιαία ένταξη στο δίκτυο 120 green lockers το μήνα.

Ήδη τα BOX NOW Lockers βρίσκονται σε περισσότερες από 90 περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Πύργο, Καλαμάτα, Αργος, Αγρίνιο, Λάρισα κ.ά.), ενώ υπάρχουν συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες ειδικά από τον χώρο της ένδυσης, όπως Λητώ, Μat Fashion κ.λπ. Στις αρχές Αυγούστου τα BOX NOW Lockers βρέθηκαν και στην Κρήτη, έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουν στη Ρόδο. Επέκταση σε άλλα νησιά σχεδιάζεται το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Απευθύνεται και στο ευρύ κοινό (Β2C) αλλά και στις επιχειρήσεις (Β2Β) που διατηρούν ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop) ή σε κάθε επιχείρηση η οποία χρησιμοποιεί υπηρεσίες αποστολής δεμάτων γενικότερα. Παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες παράδοσης και παραλαβής αναπτύσσοντας το μεγαλύτερο δίκτυο Αυτόματων Μηχανημάτων Παραλαβής Δεμάτων στην Ελλάδα. Η εταιρεία προσφέρει παράδοση την επόμενη μέρα σε ηπειρωτική Ελλάδα και την ίδια μέρα στην Αττική. Το δέμα παραμένει στην θυρίδα μέχρι και 3 ημέρες από την παράδοσή του.

Η BOXNOW είναι θυγατρική του Emma Capital Group.

Courier Center

Mια μικρή μέχρι πρότινος εταιρεία ταχυμεταφορών η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2017 και τον Ιούνιο του 2021 εξαγοράστηκε από την οικογένεια Μαρινάκη. Clever Point είναι η Courier Center η οποία προχωρά σε νέες επενδύσεις για την εύκολη παράδοση – παραλαβή αντικειμένων.

H Courier Center έχει εισάγει την υπηρεσία Clever Point, με την οποία ο παραλήπτης δεν χρειάζεται να περιμένει πότε θα έρθει το δέμα στον χώρο του, αλλά μπορεί να επιλέγει ένα Clever Point και να το παραλάβει όποτε τον εξυπηρετεί. Η υπηρεσία λειτουργεί σε τρία βήματα:

  • Ο πελάτης βρίσκει το σημείο που τον εξυπηρετεί και στέλνει εκεί τις αγορές του, χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του σημείου σαν διεύθυνση αποστολής, έτσι οι αγορές του αποστέλλονται εκεί.
  • Η Courier Center παραλαμβάνει την παραγγελία και ενημερώνει τον καταναλωτή ότι το δέμα φτάσει στο Clever Point.
  • Ο καταναλωτής μπορεί να παραλάβει το δέμα του από το Clever Point 24 ώρες το 24ωρο μέσα σε διάστημα επτά ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v