Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυκάς: Οι επενδύσεις που ωθούν τον τζίρο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ

Το νέο logistic center στον Ασπρόπυργο. Το δίκτυο καταστημάτων και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Καυκάς: Οι επενδύσεις που ωθούν τον τζίρο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ

Με επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό και νέο σύγχρονο logistic center, η Β. Καυκάς ενισχύει τη θέση της προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που αναδύονται από τα megatrends στον χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού.

Των νέων επενδύσεων ηγείται η κατασκευή του κέντρου αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων 16.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, μέσω χρήσης τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού και ρομποτικών συστημάτων. Αποτελεί επένδυση 12,6 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκε στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η επένδυση αναπτύσσεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 49.000 τ.μ. και θα εξυπηρετήσει τη διαχείριση του αποθέματος της Καυκάς σε πραγματικό χρόνο, επισπεύδοντας τις παραδόσεις προς τους πελάτες, βελτιώνοντας την ικανότητα διαχείρισης ηλεκτρονικών παραγγελιών και last mile και ενισχύοντας εντέλει τις πωλήσεις.

Η εταιρεία υλοποιεί επίσης τριετές πρόγραμμα ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού με αφετηρία το 2021, έτος κατά το οποίο ενίσχυσε τον στόλο της και το απόθεμα ταχυκίνητων κωδικών στο κέντρο διανομής της. Πρόκειται για μέτρα που έλαβε μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρά τις προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον, η διοίκηση της Καυκάς, με επικεφαλής τον Νικόλαο Β. Καυκά στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, προβλέπει περαιτέρω αύξηση πωλήσεων το 2022 μετά την ισχυρή ανάπτυξη του 2021. Ο όμιλος έκλεισε με κύκλο εργασιών 204,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 28,2% συγκριτικά με τα 159,4 εκατ. ευρώ του 2020, με λειτουργικά κέρδη 20,6 εκατ. ευρώ από 11,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διπλασιάστηκαν για να διαμορφωθούν σε 14,7 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις συνεχείς επενδύσεις που κάνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια στο δίκτυο καταστημάτων της, σε απόθεμα εμπορευμάτων και σε εξειδικευμένο προσωπικό. Σημειώνεται ότι πέρυσι το δυναμικό του ομίλου αυξήθηκε σε 1.105 εργαζόμενους από 1.013 ένα χρόνο πριν. Επιπλέον, το 2021 ρόλο έπαιξαν οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών των εμπορευμάτων, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους πρώτων υλών που επηρέασε το κόστος παραγωγής των προμηθευτών. Στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της Καυκάς, ενώ στο επίκεντρο τίθεται η εξοικονόμηση κόστους σε διάφορες κατηγορίες δαπανών, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τις αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων.

Επίσης, η υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων και η μείωση των ημερών πίστωσης των πωλήσεων παραμένουν στόχοι και για το 2022. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εμπορικές απαιτήσεις ήταν 55,7 εκατ. ευρώ για τον όμιλο το 2021 από 48,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η Καυκάς εξαγόρασε τη “ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ ΜΟΝ. Α.Ε.”, με κατάστημα πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού στην Κέρκυρα. Η θυγατρική εταιρεία ενοποιείται με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης και ήδη από τις 11.4.2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία απορρόφησης.

Το δίκτυο και οι πράσινες επενδύσεις

Συνολικά, το δίκτυο του ομίλου αριθμεί 71 καταστήματα και 2 υποκαταστήματα κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα καταστήματα βασίζονται στο μοντέλο one stop shop και παρέχουν από ηλεκτρολογικό υλικό για data centers και φωτοβολταϊκά πάνελ μέχρι συστήματα φωτισμού, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συστήματα αυτοματισμών διαχείρισης οικιών, κτιρίων γραφείων και ξενοδοχείων. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας η περαιτέρω επέκταση του σήματος "ΚΑΥΚΑΣ" σε κομβικά σημεία των αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αρχίσει και επεκτείνεται σταδιακά η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο ενώ η εταιρεία λειτουργεί επίσης συστήματα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμψηφισμό (net metering) σε δυο από τα ιδιόκτητα καταστήματά της στοχεύοντας σε επέκταση τέτοιων επενδύσεων.

Διατηρεί επίσης σύστημα ανακύκλωσης χάρτου με την τοποθέτηση παλετοκιβωτίων και πρέσας χαρτιού στις κεντρικές αποθήκες της στον Ασπρόπυργο και έχει εισάγει σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών τόσο στην αποθήκη όσο και στο δίκτυο. Επίσης σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας έχουν εγκατασταθεί κάδοι συλλογής λαμπτήρων καθώς και ηλεκτρικών συσκευών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v