Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Optima Bank το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών της Citibank

Πρόκειται για δάνεια που τιτλοποιήθηκαν το 2013 με αγοραστή την Baupost. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκαν στην Chenavari, που τα μεταπωλεί στην Optima. Χτίζει χαρτοφυλάκιο στεγαστικών η τράπεζα.

Στην Optima Bank το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών της Citibank

Την αγορά απαιτήσεων από τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων που προέρχεται από τη Citibank διαπραγματεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Optima Bank. Πρόκειται για το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων της Citibank (από τη δεξαμενή Citi Gold), το οποίο διατέθηκε το 2013 στην Baupost Group, για να το μεταπωλήσει εν συνεχεία στην Chenavari.

Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα και όπως έγραφε ο Χαμαιλέων, η ονομαστική αξία των απαιτήσεων ανερχόταν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η μικτή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου εκτιμάται πέριξ των 66-67 εκατ. ευρώ. Περίπου τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου είναι ενήμερα ή ρυθμισμένα ενήμερα και τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα.

Η Chenavari αγόρασε τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις, όταν «φλέρταρε» με την Αegean Baltic. Το deal δεν προχώρησε και το fund πουλά τώρα τις ομολογίες όλων των σειρών στην Optima Bank. Η τράπεζα διέθετε στο τέλος του 2021 περιορισμένο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών (21,5 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα το υπόλοιπο των εταιρικών χορηγήσεων ανερχόταν σε 985 εκατ. ευρώ.

Το πώς θα διενεργηθεί η αποτιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου, ώστε να εγγραφούν τα δάνεια στα βιβλία της τράπεζας, ενέχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για την πρώτη περίπτωση αγοράς και αποτιτλοποίησης χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v