Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάλτης: Θα δράσουμε αν υπάρξουν αρρυθμίες στην εξόφληση δανείων

Χρονιά με προκλήσεις χαρακτήρισε το 2023 η διοίκηση της Alpha Bank στην τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές. Ποια είναι τα δεδομένα σε ότι αφορά τις χορηγήσεις, τα επιτόκια και τον κίνδυνο νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ψάλτης: Θα δράσουμε αν υπάρξουν αρρυθμίες στην εξόφληση δανείων

Την εκτίμησή τους ότι δεν θα υπάρξουν και το επόμενο τρίμηνο αρνητικές εκπλήξεις στις πληρωμές των δανείων εξέφρασε η διοίκηση της Alpha Bank υπό την επίβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Ψάλτη στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις αδυναμίας πληρωμής από τους πελάτες και εκτιμούμε ότι η τάση θα συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αλλά και το 2023», ανέφερα ο CFO της τράπεζας Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε στενά τα χαρτοφυλάκια τόσο το wholesale, το οποίο στρεσάρουμε, όσο και το στεγαστικό καθώς η αύξηση των επιτοκίων ίσως έχει κάποιες επιπτώσεις».

Τα στελέχη της τράπεζας χαρακτήρισαν διαχειρίσιμη των επιβάρυνση του κόστους των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων. «Εάν υπάρξουν αρρυθμίες θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με στόχο την στήριξη των πελατών μας», ανέφεραν και πρόσθεσαν ότι προς ώρας δεν υπάρχουν νέα NPEs.

Το 2023

Η επόμενη χρονιά θα είναι, σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας Β. Ψάλτη μια χρονιά με προκλήσεις δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών αυτής.

Οι χορηγήσεις

Στο μέτωπο των χορηγήσεων η τράπεζα έχει ήδη πιάσει τον στόχο του business plan και για το σύνολο του 2022 τα στελέχη της ανέφεραν ότι τα καθαρά δάνεια (net loans) θα κινηθούν μετά 2,4 και 2,6 δισ. ευρώ.

Τα επιτόκια

Τα στελέχη της τράπεζας χαρακτήρισαν διαχειρίσιμη των επιβάρυνση των δανείων είτε πρόκειται για το «wholesale» χαρτοφυλάκιο, είτε για τα στεγαστικά. «Εάν υπάρξουν αρρυθμίες θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με στόχο την στήριξη των πελατών μας».

Τα έσοδα από τα επιτόκια 

Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο της τράπεζας (NII) το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2022 ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα στο τέλος του έτους και ακόμη πιο υψηλά το 2023 εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

Τα MREL

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank η τράπεζα παρακολουθεί τις αγορές και είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει εφόσον υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας σε νέες εκδόσεις ομολόγων MREL.

Ο ανταγωνισμός και speads

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών στην τιμολόγηση των δανείων στο μέτωπο των μεγάλων επιχειρήσεων και συναλλαγών η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια πίεση ωστόσο υπάρχουν κάποιες συναλλαγές που αποτελούν «τρόπαια» στις οποίες χωρά ο υγιής ανταγωνισμός.

Το μέρισμα

Η τράπεζα σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2023 που θα αντιπροσωπεύει το 20%-30% των κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v