Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινη» συνεργασία ΕΥΑΘ-Aegean Rebreath

Στόχος η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος και ο περιορισμός της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Τι προβλέπει το μνημόνιο ως προς τις κοινές δράσεις των δύο φορέων.

«Πράσινη» συνεργασία ΕΥΑΘ-Aegean Rebreath

Ο περιορισμός της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης κι η ευαισθητοποίηση των Θεσσαλονικέων σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα συνεργασίας ΕΥΑΘ Α.Ε. και Αegean Rebreath, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας (MoU) που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στους τομείς της εκπαίδευσης - κατάρτισης, της ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών, της προώθησης του εθελοντισμού και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας μέσα από πιλοτικά πρότζεκτ και συγκεκριμένες συνέργειες, συνεισφέροντας η καθεμία την εμπειρία, την εξειδίκευση και τα πρωτογενή δεδομένα που διαθέτει. Οι από κοινού δράσεις ΕYΑΘ και Αegean Rebreath θα αποσκοπούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κυρίως στην κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα αειφορίας και κυκλικής οικονομίας, θέματα που έχουν λάβει χαρακτήρα επείγοντος λόγω κλιματικής και υγειονομικής κρίσης.

«Ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον και μάλιστα το θαλάσσιο, εμάς ως ΕYΑΘ μας αφορά. Διαχειριζόμαστε απόβλητα, παράγουμε νερό, σε μια πόλη με ευρύ θαλάσσιο μέτωπο και πλούσιο αισθητικό κι οικολογικό απόθεμα. Θέλουμε οι δράσεις μας πάντα να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία. Με την Αegean Rebreath θα διερευνήσουμε πιθανά πεδία συνεργειών, με πρώτο το προφανές: τον περιορισμό των πλαστικών έναντι του άριστου νερού της βρύσης μας, προς όφελος του περιβάλλοντος και φυσικά της… τσέπης του καταναλωτή», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕYΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης, για να συμπληρώσει: «Οι αρχές της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας, της επαναχρησιμοποίησης είναι εγγενείς στο δικό μας εταιρικό οικοσύστημα κι επομένως μοιραζόμαστε με την Aegean τις ίδιες αξίες».

«Η συνεργασία με την ΕYΑΘ αποτελεί μεγάλη χαρά για τον οργανισμό μας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις κοινές προσπάθειές μας για την προώθηση της χρήσης του νερού της βρύσης», επισήμανε ο πρόεδρος της Αegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. Σε σχέση με την πρώτη συνέργεια μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να διασφαλίσουμε τη σωστή ποιότητα του νερού σε εθνικό επίπεδο και να ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη κατανάλωσή του. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, τη σημαντική επιβάρυνση που δέχεται η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά από τη χρήση του πλαστικού και τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στοχεύουμε να συνδυάσουμε την τεχνογνωσία της ΕYΑΘ με τις καινοτόμες ιδέες που χαρακτηρίζουν τον οργανισμό μας».

Η Αegean Rebreath είναι ένας συνεταιρισμός κοινωνικού χαρακτήρα, που αναλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες θαλάσσιων καθαρισμών με χαρτογράφηση, αποκομιδή, συλλογή, ανακύκλωση θαλάσσιων απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το 2022 βραβεύτηκε με το «Green Award» του «Economist» και ως η καλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της χρονιάς. Είχε συνεργαστεί με την ΕYΑΘ και το 2018, σε μια διπλή δράση υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού στο λιμάνι της Αρετσούς και πάλι με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης για απορρύπανση θαλασσών και ακτών αφενός και, αφετέρου, για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v