Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Enel: Stewardship Model για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξίες θα προχωρήσουν τα σχέδια του ιταλικού ομίλου στη χώρα μας, σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο 2023-25. Πόσα χρήματα θα επενδύσει.

Ομιλος Enel: Stewardship Model για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Παρουσιάστηκε σήμερα στην Ιταλία το στρατηγικό πλάνο της ENEL 2023-2025, το οποίο αφορά και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας, όπως και η Αυστραλία, εντάσσεται σε «Stewardship Model» που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα οδηγήσει σε συνολικές επενδύσεις τρίτων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό το μοντέλο σημαίνει επιχειρηματικές συνεργασίες για τις μελλοντικές επενδύσεις. Δεν αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο πιθανής επέκτασης δραστηριοτήτων και σε άλλους τομείς έως το 2025.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του ιταλικού ομίλου, στις χώρες που εντάσσονται στο καθεστώς Stewardship προωθούνται επενδύσεις περίπου 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε άμεσες επενδύσεις του ομίλου σε περιουσιακά στοιχεία που θα διατεθούν τελικά σε κοινοπραξίες.
  • περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε εισφορές ιδίων κεφαλαίων του ομίλου σε κοινοπραξίες.
  • τα υπόλοιπα επενδύονται από τρίτους.

Αυτοί οι πόροι, υποστηρίζεται, θα είναι καθοριστικοί για την προσθήκη περαιτέρω παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νέων υποδομών και υπηρεσιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας ηλεκτροκίνησης των πελατών του ομίλου.

Τα επόμενα τρία χρόνια, αυτό το μοντέλο αναμένεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιταλικού ομίλου, να αποφέρει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε όρους σωρευμένου EBITDA, με αναμενόμενη αξία του μετοχικού μεριδίου του ομίλου 2,5-3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v