Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακός πονοκέφαλος για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Σκέψεις για μείωση της παραγωγής κάνει η εισηγμένη εταιρεία, που έχει ήδη περιορίσει τις ημέρες λειτουργίας της. Το ενεργειακό, η πτώση της ζήτησης και το «μαξιλάρι».

Ενεργειακός πονοκέφαλος για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Επίλεκτος Ευριπίδη Δοντά ότι η εταιρεία του θα διακόψει την παραγωγή στις μονάδες νήματος του Ομίλου, αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους, τον έντονο προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της νηματουργίας και την ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ενέργειας εκφράζουν και κύκλοι προσκείμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου.

«Καλούμε τους μετόχους μας να μην επηρεαστούν μόνο από τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου, αλλά παράλληλα να συνεκτιμήσουν ότι το περιβάλλον έχει ήδη επιδεινωθεί έντονα από τότε και πως προβλέπεται να ακολουθήσει μια περίοδος αβεβαιότητας» αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που προκαλούν δυνατούς πονοκεφάλους στον κλάδο της νηματουργίας. Το πρώτο αφορά τη μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης, η οποία δεν αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι προφανές ότι σε μια έντονα πληθωριστική περίοδο που συνοδεύεται από αβεβαιότητα, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά επιλέγουν συχνά να αναβάλουν τις αγορές ρούχων, γεγονός που επηρεάζει και τις παραγγελίες των πελατών των ελληνικών νηματουργιών. Ακόμη και οι τουρκικές εταιρείες του κλάδου δουλεύουν πολύ συχνά στο 40% έως 50% της παραγωγικής τους δυναμικότητας.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις εξελίξεις στην ενέργεια, με τις εταιρείες του κλάδου να καλούνται να πουλήσουν σε τιμές νήματος που έχουν υποχωρήσει πάνω από 25%, όταν το κόστος της ενέργειας έχει γι’ αυτές εκτοξευθεί. Και δεν είναι μόνο οι χαμηλότερες τιμές του νήματος, αλλά και η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες όταν καλούνται να τιμολογήσουν προσφορές σε πολύμηνα συμβόλαια, λόγω της αβεβαιότητας για το πού θα κυμανθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έλειψαν μάλιστα οι περιπτώσεις όπου χάθηκαν παραγγελίες λόγω αυτού του γεγονότος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η μονάδα της εταιρείας στην Αιτωλοακαρνανία έχει ήδη περιορίσει τις ημέρες λειτουργίας της στις πέντε ανά εβδομάδα από επτά και προβληματίζεται για το κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές μέσα στο 2023. Αποφάσεις βέβαια δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα συνεκτιμηθούν και οι μέχρι τότε εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας και των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και πως μέσα στο 2022 ολοκλήρωσε επένδυση στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία διεύρυνε την παραγωγική της δυναμικότητα, επηρεάζοντας παράλληλα την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση όμως εκτιμάται -σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου- πως βρίσκονται άλλες νηματουργίες που δεν διαθέτουν τόσο ισχυρή ρευστότητα όσο η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου. H εισηγμένη εταιρεία στο πρώτο φετινό εξάμηνο ανέβασε τις πωλήσεις της από τα 7,8 στα 9,47 εκατ. ευρώ και την καθαρή της κερδοφορία από τις 628 στις 873 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v