Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Προειδοποίηση για λουκέτο στις μονάδες παραγωγής νήματος

Διακοπή λειτουργίας και απολύσεις προαναγγέλλει ο Ευριπίδης Δοντάς, «αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση για το ενεργειακό κόστος». Τι προτείνει για την αναζωογόνηση της νηματουργίας.

Επίλεκτος: Προειδοποίηση για λουκέτο στις μονάδες παραγωγής νήματος

«Στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εισηγηθώ τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής νημάτων του ομίλου, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος που μας επιβαρύνει».

Αυτό δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Eπίλεκτος Ευριπίδης Δοντάς, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε για ακόμη μια φορά να πουλάμε με ζημιές. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχουμε ματώσει προκειμένου να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή και την ελληνική οικονομία. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Πώς να περάσουμε στη διεθνή αγορά μια τόσο μεγάλη αύξηση του κόστους, όπως κάποιοι νομίζουν στην κυβέρνηση; Επίσης, πώς μπορούμε εμείς να κλείνουμε σήμερα συμβόλαια με τους πελάτες με συγκεκριμένες τιμές, γνωρίζοντας πως το ενεργειακό κόστος μπορεί να εκτοξευθεί μέσα στους επόμενους μήνες; Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι μόνο η Επίλεκτος σ’ αυτή την κατάσταση. Το θέμα είναι πολύ πιο ευρύ, καθώς αφορά ολόκληρο τον κλάδο και ολόκληρη τη βιομηχανία».

Σε ερώτησή μας για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Ευριπίδης Δοντάς αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι παραγωγικές μονάδες της αποφασίστηκε να στηριχτούν οικονομικά και μάλιστα γενναία και αναδρομικά από την αρχή του 2022. «Αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία, η οποία κάνει χρήση ευρωπαϊκής οδηγίας, ενώ η Ελλάδα δεν έχει πράξει τίποτε σχετικό μέχρι τώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει, έστω και… στο παρά πέντε».

«Μυωπική πολιτική»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επίλεκτoς, η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μυωπική πολιτική. Με μια πολύ μικρή στήριξη στον κλάδο της νηματουργίας -η οποία ουσιαστικά αφορά την άρση υπαρχόντων αντικινήτρων- θα μπορούσε η χώρα να καθετοποιεί την παραγωγή ενδυμάτων και έτσι να αποκομίζει ετησίως 7 έως 8 δισ. ευρώ, αντί να περιορίζεται στα ψίχουλα που εισπράττει από τις εξαγωγές βάμβακος.

Το οξύμωρο είναι ότι ο κλάδος της νηματουργίας κινδυνεύει άμεσα με οριστικό λουκέτο, ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την εκμετάλλευση του πιστοποιημένου ευρωπαϊκού βάμβακος, ο οποίος κατά κύριο λόγο είναι ο ελληνικός. Μετά από χρόνια προετοιμασίας, με τη συνδρομή των εταιρειών του κλάδου αλλά και κοινοτικών κονδυλίων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε το πιστοποιημένο ευρωπαϊκό βαμβάκι, το οποίο διακρίνεται για την ποιότητά του και το οικολογικό του αποτύπωμα. Ήδη έχουν γίνει παρουσιάσεις σε εκθέσεις και μέσα στο 2023 η κίνηση θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς για τους Ευρωπαίους παραγωγούς νήματος, καθώς θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους έναντι των αντίστοιχων εισαγόμενων από την Ασία.

Θα απολυθούν εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον Ευριπίδη Δοντά, σε περίπτωση που αποφασιστεί η διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας των νηματουργικών μονάδων του ομίλου, είναι προφανές πως η εισηγμένη εταιρεία θα αναγκαστεί να μειώσει προσωπικό μέσω απολύσεων.

«Αν είναι να χάνουμε λιγότερα χρήματα όταν οι μονάδες μας είναι κλειστές απ’ ό,τι όταν λειτουργούν, τότε θα επιλέξουμε να διακόψουμε την παραγωγή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε μια τέτοια (απευκταία) περίπτωση, ο εισηγμένος όμιλος θα διατηρήσει τις δραστηριότητές του στην ενέργεια (φωτοβολταϊκό πάρκο και μονάδα βιοαερίου μέσω της Επίλεκτoς Ενεργειακή) και στον χώρο των εκκοκκιστηρίων, ενώ τους πελάτες του στο νήμα θα συνεχίσει να τους εξυπηρετεί με άλλους τρόπους, όπως π.χ. μέσω υπαρχόντων αποθεμάτων και μέσα από την εμπορία προϊόντων.

Ο εισηγμένος όμιλος πάντως εξυπηρετεί μέχρι σήμερα κανονικά τις υποχρεώσεις του, ενώ το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται ότι κινήθηκε σχετικά ικανοποιητικά σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v