Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Ι. Φειδάς: Θετικά μηνύματα το 2022 ενώ περιμένει επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης

Κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις τη φετινή χρονιά. Τα στηρίγματα και οι προσδοκίες για την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Δ. Ι. Φειδάς: Θετικά μηνύματα το 2022 ενώ περιμένει επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης

Με αισιοδοξία διαχειρίζεται τις νέες προκλήσεις στην αγορά η Δ.Ι. Φειδάς (Boxer), η οποία κλείνει το 2022 με ενισχυμένα μεγέθη, προσθέτοντας περί τα 2 εκατ. ευρώ τζίρο συγκριτικά με τις πωλήσεις του 2021.

Η εταιρεία, η μεγαλύτερη και μια από τις λίγες στον τομέα παραγωγής υποδημάτων στην Ελλάδα, συνεχίζει σε τροχιά ανάκαμψης μετά τις απώλειες που έγραψε στην πανδημία, ενώ τελεί εν αναμονή της έκδοσης απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, με την οποία θα ενισχύσει τη ρευστότητά της και θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της, αλλάζοντας οριστικά σελίδα μετά τις δοκιμασίες κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών το 2022 θα κλείσει κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2021 έκλεισε στα 4,5 εκατ. ευρώ και το 2020 στα 4,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021, η εταιρεία εμφανίζει μείωση ζημιών κατά 12,8%, σε 1,13 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ το 2020.

Η διοίκηση της εταιρείας, που έχει περάσει στον Παναγιώτη Νταή (γιο της αείμνηστης Ασημίνας Φειδά Νταή), διεκδικεί μερίδιο στην αγορά και δίνει έμφαση στις εξαγωγές. Στο πλαίσιο του business plan που έχει υιοθετήσει, η Δ. Ι. Φειδάς στοχεύει σε διεύρυνση της δραστηριότητάς της με στροφή και στο εμπόριο, πέραν της παραγωγής, ενισχύοντας το σήμα της (Boxer) μέσω του e-shop που δημιούργησε το 2021 και καταστημάτων τρίτων ενώ στοχεύει και σε προώθηση νέων προϊόντων όπως ζώνες, πορτοφόλια και τσάντες.

Στοχεύει σε μείωση λειτουργικών δαπανών, ενώ αν και έχει εξαντλήσει τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, διατηρεί ικανοποιητική ρευστότητα. Ειδικά το 2021 έλαβε στήριξη από τα μέτρα της κυβέρνησης μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών και επιδότησης παγίων δαπανών, ενώ η βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους πελάτες χονδρικής σε συνδυασμό με την αύξηση του τζίρου έχει οδηγήσει σε επάρκεια ρευστότητας. Επιπλέον, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το σήμα Boxer ευνοείται από την τάση των καταναλωτών για πιο ποιοτικά προϊόντα, υψηλότερης αντοχής.

Η Δ.Ι. Φειδάς και οι περίπου 100 εργαζόμενοί της προσβλέπουν στη νέα συμφωνία εξυγίανσης που απαλείφει οριστικά τους κινδύνους, με παράταση της διάρκειας των δανείων για 16 έτη, περίοδο χάριτος κεφαλαίου για 2 έτη, χαμηλό επιτόκιο (1,5%, για τα ρυθμιζόμενα δάνεια) και εκταμίευση 850.000 ευρώ μετά την δημοσίευση της δικαστικής απόφασης. Πρόκειται για ενέργειες που θα βελτιώσουν κατά πολύ την ρευστότητα και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στις 21.1.2022 κατέθεσε για δικαστική επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συμφωνία εξυγίανσης που υπεγράφη από τους βασικούς πιστωτές, καθώς και τους εγγυητές Ασημίνα Φειδά Νταή και Παναγιώτη Νταή κατά τα άρθρα 34,36 και 39 του ν.4738/2020 με την οποία ρυθμίστηκαν οι οφειλές.

Ειδικότερα, με το νέο σχέδιο εξυγίανσης, η εταιρεία ρυθμίζει την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων 8,7 εκατ. ευρώ σε 14 ετήσιες δόσεις μετά από διαγραφή οφειλής 8,5 εκατ. ευρώ από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης και έσχατη ημερομηνία αποπληρωμής την 31.12.2037 με περίοδο χάριτος 2 ετών.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μεταξύ άλλων διαγραφή υποχρεώσεων σε προμηθευτές και πιστωτές ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους ύψους 99.151,54 ευρώ σε διάστημα 3 ετών και αποπληρωμή υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταμεία (1,2 εκατ. ευρώ) και Δημόσιο (περίπου 5 εκατ. ευρώ) σε 192 δόσεις ενώ θα διαγραφούν ποσά 1.144.726,60 ευρώ και 4.802.970,72 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v