Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ.Ι. Φειδάς (Boxer): Οι κινήσεις για αλλαγή σελίδας με την αίτηση εξυγίανσης

Σε αναμονή απόφασης μετά τη συζήτηση της αίτησης. Απορροφήσαμε τα κόστη μέχρι σήμερα λέει στο Euro2day.gr ο Π. Νταής - Αυξήσεις τιμών τον χειμώνα.

Δ.Ι. Φειδάς (Boxer): Οι κινήσεις για αλλαγή σελίδας με την αίτηση εξυγίανσης

Συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η νέα αίτηση επικύρωσης συμφωνίας για την εξυγίανση της βιομηχανίας υποδημάτων Δ.Ι. Φειδάς (Boxer). Η διοίκηση της ελληνικής υποδηματοποιίας αναμένει πλέον την απόφαση του δικαστηρίου, εντός 4-5 μηνών κατ' εκτίμηση, που θα την οδηγήσει και τυπικά σε νέα σελίδα ιστορίας.

Το ουσιαστικό βήμα έγινε με την συμφωνία που πέτυχε με τους πιστωτές της, με τους οποίους χρειάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το πτωχευτικό δικαστήριο είχε εγκρίνει αρχική συμφωνία, η οποία αποτέλεσε «σωσίβιο» για τη δραστηριότητα, σε συνέχεια των επιπτώσεων που είχε από τη σφοδρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω της δέσμευσης από το Ελληνικό Δημόσιο ακινήτου που περιλαμβανόταν στις εξασφαλίσεις για τη χρηματοδότηση του business plan εξυγίανσης.

Η Δ.Ι. Φειδάς πέτυχε νέα συμφωνία το 2021 με τις πιστώτριες τράπεζες, εξαιρώντας το επίμαχο ακίνητο -που παραμένει δεσμευμένο- και χωρίς νέες εξασφαλίσεις ενώ κατέθεσε νέα αίτηση εξυγίανσης φέτος τον Ιανουάριο.

Χθες, 18 Μαΐου, κατατέθηκαν τα απαιτούμενα έγγραφα, με βάση και τον νέο πτωχευτικό νόμο και πέραν κάποιων σχολίων που προσκομίστηκαν από την πλευρά του δημοσίου, η διαδικασία ολοκληρώθηκε εν πολλοίς γραφειοκρατικά.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης και στην απαλοιφή των κινδύνων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παράταση διάρκειας δανείων για 12 έτη, περίοδο χάριτος κεφαλαίου για 2 έτη, εκταμίευση 1,2 εκατ. ευρώ μετά τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης. Επιπλέον προβλέπει διαγραφή υποχρεώσεων σε προμηθευτές και πιστωτές, αποπληρωμή δανειακών και άλλων υποχρεώσεων μέσω διακανονισμού ή σε δόσεις μέχρι το 2029 και αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο σε 180 δόσεις με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Η εταιρεία, που απασχολεί σήμερα περίπου 100 άτομα προσωπικό, άντεξε στην κρίση της πανδημίας, καθώς φέρεται να έχει επιστρέψει στα μεγέθη του 2019. Το 2020, με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, εμφάνισε πωλήσεις 4,2 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ το 2019, με πτώση 44,5%. Την 31.12.2020 η αξία των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της υπερέβαινε τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων κατά 17,8 εκατ. περίπου. Το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν 31,5 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι νέες προκλήσεις

Σήμερα η διοίκηση της Δ.Ι. Φειδάς παρακολουθεί τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο λιανεμπόριο, όπου διαθέτει το σήμα Boxer. «Παλεύει» προκειμένου να κερδίσει μερίδιο στην πίτα της αγοράς, που μικραίνει όσο τα εισοδήματα πιέζονται από τον πληθωρισμό και οι καταναλωτές περιορίζουν δαπάνες σε μη βασικά αγαθά, όπως τα είδη ένδυσης-υπόδησης.

Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr ο Παναγιώτης Νταής, επικεφαλής της εταιρείας, παρά τα αυξημένα κόστη -ειδικά στον τομέα της ενέργειας και τις πρώτες ύλες- αλλά και τις άλλες προκλήσεις μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι τιμές δεν αυξήθηκαν στα προϊόντα μέχρι πρόσφατα. Αναγκαστικά προχώρησε σε αυξήσεις αυτή τη σεζόν, οπότε, όπως σημειώνει, θα φανούν στη λιανική τον χειμώνα. Δεν ξεπερνούν πάντως το 10%. Από την άλλη μεριά, η εταιρεία φέρεται να ευνοείται από την τάση των καταναλωτών για πιο ποιοτικά προϊόντα, υψηλότερης αντοχής, αν και καταγράφει και το αποτύπωμα της κρίσης στα είδη πολυτελείας.

Σημειώνεται ότι η Δ. Ι. Φειδάς λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία από το 1968 και εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ Αχαρνών Αττικής. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανδρικών και γυναικείων υποδημάτων στην Ελλάδα, με παρουσία στην παραγωγή υποδημάτων πάνω από έναν αιώνα. Η παραγωγική δραστηριότητά της φτάνει τις 8.500 ζεύγη ημερησίως σε δύο βάρδιες ή 2.000.000 ζεύγη υποδημάτων ετησίως. Χάρη στις επενδύσεις που δρομολογήθηκαν επί ημερών της Ασημίνας Φειδά Νταή, μέχρι πρόσφατα προέδρου της εταιρείας (απεβίωσε τον Φεβρουάριο), η Δ. Ι. Φειδάς διαθέτει τρείς γραμμές παραγωγής. Σήμερα το τιμόνι έχει περάσει στον γιο της Π. Νταή, 4η γενιά της οικογενειακής επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v