Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ενεργειακή κρίση δίνει παράταση στα λιγνιτικά της ΔΕΗ ως το 2025

Παράταση λειτουργίας για Μελίτη και δύο ακόμα μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Η σχετική απόφαση επιβάλλει, επίσης, οριακές τιμές εκπομπών ρύπων για προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενεργειακή κρίση δίνει παράταση στα λιγνιτικά της ΔΕΗ ως το 2025

Όλο το υφιστάμενο λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2025. Το επιβάλει η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη να καλυφθούν τυχόν ενεργειακά ελλείματα και με λιγνιτική παραγωγή.

Αυτό προβλέπει απόφαση την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Δημόπουλος και η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια. Με την απόφαση αυτή δίνεται παράταση ως τις 31/12/2025 στη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτη (με μία μονάδα) και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (για τις μονάδες III και IV), οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αντίστοιχη απόφαση του 2021 και έπρεπε να οδηγηθούν προς απόσυρση το αργότερο μέχρι το 2023.

Το 2021 είχε εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολη IV, Άγιος Δημήτριος I, II και V, καθώς και ο πετρελαϊκός σταθμός ΑΗΣ Αθερινόλακκου, με τρεις μονάδες στο Λασίθι της Κρήτης, θα μπορούν να δίνουν ισχύ στο Σύστημα μέχρι το 2025.

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί τροποποίηση των παρεκκλίσεων που είχαν δοθεί ένα χρόνο πριν, περιλαμβάνοντας πλέον και τις τρεις προαναφερόμενες μονάδες.

Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θεωρείται ο ισχυρότερος λιγνιτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στη χώρα, βρίσκεται στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και κάθε μία από τις πέντε μονάδες του έχει εγκατεστημένη ισχύ 300 MW. Άρχισε να λειτουργεί σταδιακά από το 1987 και εξυπηρετεί και την τηλεθέρμανση της Κοζάνης. Πολύ νεότερος είναι ο ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, καθώς μπήκε στο Σύστημα το 2002. Η μονάδα του έχει ονομαστική ισχύ 330 MW.

Η παράταση της λειτουργίας τους για άλλα τρία χρόνια, μαζί με τις υπόλοιπες λιγνιτικές και την πετρελαϊκή, δόθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ΔEΗ στο ΥΠΕΝ τον προηγούμενο μήνα. Ένα αίτημα που κρίθηκε αιτιολογημένο, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των εκτιμήσεων που διατυπώνονται ότι δεν θα τελειώσει γρήγορα. Μπροστά στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας, με δεδομένη τη ρευστότητα για το φυσικό αέριο, αποφασίστηκε τελικά να εγκριθούν ώρες λειτουργίας και για τους δύο αυτούς σταθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, για τον ΑΗΣ Μελίτη προβλέπονται 30.832 ώρες λειτουργίας, που ξεκινούν να υπολογίζονται από την 1η Αυγούστου του 2021 και εκπνέουν στις 31/12/2025. Για το ίδιο διάστημα δίνονται 32.707 ώρες λειτουργίας για κάθε μία από τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (III και IV).

Εκτός από την υποστήριξη του Συστήματος, η απόφαση προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες μπορούν να τεθούν και σε στρατηγική εφεδρεία. Η απόφαση επιβάλλει, επίσης, οριακές τιμές εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με τις οποίες εξασφαλίζεται, όπως αναφέρεται, το υφιστάμενο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία και της υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔEΗ, η Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW και 140 MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Ο νέος σταθμός έχει χαμηλές εκπομπές CO2 και απόδοση ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v