Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εταιρεία οπτικών ινών από τη Vodafone

Κορυφώνεται η μάχη για τις οπτικές ίνες στο σπίτι, αλλά και τη διεκδίκηση έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια.

Νέα εταιρεία οπτικών ινών από τη Vodafone

Αξιοποιώντας την ευκαιρία που δίνουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι, η Vodafone προχωρά στην ίδρυση νέας εταιρείας.

Όπως είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Χ. Μπρουμíδης μιλώντας σε δημοσιογράφους, η νέα εταιρεία θα δώσει στη Vodafone ευελιξία και δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ μέσω του νέου σχήματος θα διεκδικήσει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη νέα εταιρεία που θα έχει τη μορφή θυγατρικής θα μεταφερθούν τα δίκτυα οπτικών ινών της Vodafone, έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία να επιδιώξει από διάφορες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τη χρηματοδότησή τους. Μάλιστα υποστήριξε ότι μελλοντικά μπορεί και να πουληθεί αποφέροντας υπεραξίες.

«Δημιουργούμε αυτόνομη εταιρεία οπτικών ινών το επόμενο διάστημα. Θα επιταχύνει τη δημιουργία και θα αναζητήσει ευκαιρίες σε επίπεδο recovery funds. Θα αναλάβει την επέκταση του δικτύου», επισήμανε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Vodafone Ελλάδος έχει ήδη αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), τομέας που φέτος θα συνεισφέρει το 5% των εσόδων της εταιρείας. Όπως τονίστηκε, έχει αναλάβει ή πρόκειται να της ανατεθούν έργα ΤΠΕ αξίας 100 εκατ., με  στόχο την επόμενη χρονιά το ποσό αυτό να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Έρχονται αυξήσεις;

Εκτοξεύεται το κόστος  λειτουργίας της Vodafone, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων. Αν και όπως είπε ο κ. Μπρουμίδης δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της Vodafone Ελλάδος, στην επόμενη οικονομική χρήση (Απρίλιος 2023 - Μάρτιος 2024) το κόστος λειτουργίας της, εξαιτίας των αυξήσεων σε ενέργεια και υλικών λόγω πληθωρισμού,  θα είναι αυξημένο κατά 60 εκατ. ευρώ.

«Το ενεργειακό κόστος είναι πολύ αυξημένο ενώ έχουμε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος των υλικών. Για την οπτική ίνα το κόστος έχει αυξηθεί κατά 80%», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπρουμίδης χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση αυτή τη νέα πραγματικότητα και θεώρησε απαραίτητο να γίνουν αυξήσεις τιμολογίων. Ωστόσο, είπε ότι δημιουργεί προβληματισμό, αν οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν αυξήσεις στα συμβόλαια, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει γίνει κρούση από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων - Ταχυδρομείων, ώστε οι πληθωριστικές πιέσεις να μετακυλίσουν στα τιμολόγια.

Επενδυτικό πλάνο

Την πιθανότητα αύξησης των επενδύσεων που υλοποιεί η Vodafone, οι οποίες ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, εξέφρασε ο κ. Μπρουμίδης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2025  η εταιρεία θα έχει κατασκευάσει συνολικά 850 χιλ. συνδέσεις -από τις οποίες 300 χιλ. θα είναι οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH) και 550 χιλιάδες οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες (FTTC) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη.

Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη μετατροπή όλων των συνδέσεων FTTC σε FTTH, έχοντας η εταιρεία εξασφαλίσει περισσότερους πόρους.

5G: κάλυψη 50%

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η ανάπτυξη του δικτύου 5G αποτελεί βασική προτεραιότητα. «Στόχος είναι σε 2-3 χρόνια να μπορέσουμε να έχουμε 100% κάλυψη. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα σβήσουμε το 3G», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v