Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως κατάφερε να αλλάξει επίπεδο η Παπαστράτος

Σε νέα εποχή εισέρχεται από το 2023 η εταιρεία. Οι μεγάλες επενδύσεις μετασχηματισμού υπό την ηγεσία του Χρήστου Χαρπαντίδη, ο αναβαθμισμένος ρόλος και η νέα διοικητική ομάδα.

Πως κατάφερε να αλλάξει επίπεδο η Παπαστράτος

Η επένδυση στην καινοτομία και οι επιδόσεις στη βιωσιμότητα, στην απασχόληση και στην οικονομία συνολικά -με συνεισφορά στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ ετησίως- καθιέρωσαν την Παπαστράτος ως εταιρεία αναφοράς στην Ελλάδα ενώ πλέον ηγείται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με την Αθήνα να αποτελεί διοικητικό κέντρο της Philip Morris International (PMI) για 12 χώρες, η Παπαστράτος μπαίνει σε νέα εποχή από το 2023 και με επικεφαλής τον Χρήστο Χαρπαντίδη, Αντιπρόεδρο Ευρώπης, τίθεται στο επίκεντρο ενός cluster με μεγάλο αποτύπωμα στη δομή του πολυεθνικού ομίλου. Η εμβέλειά του αποτυπώνεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολ., 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές δραστηριότητας της PMI, στην οποία λειτουργούν 2 από τα 3 εργοστάσια παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ευρώπη.

Το νέο σχήμα θα ενεργοποιηθεί αρχές του 2023 και μέχρι Φεβρουάριο - Μάρτιο θα έχει αναλάβει έργο η νέα διοικητική ομάδα. Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος θα είναι ο Γιώργος Μαργώνης ενώ ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος από το 2015 και επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα αναβαθμιστεί στη θέση του Αντιπροέδρου Ευρώπης. Πλέον θα έχει στην ευθύνη του 12 χώρες, από 3 που είχε όταν ανέλαβε το 2015 (Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα). Οι χώρες του νέου cluster είναι: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Μαυροβούνιο.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν συνέχεια τoυ success story της Παπαστράτος και του μετασχηματισμού της από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε εταιρεία που παράγει καινοτομία. Αξιοποιεί την τεχνολογία και τις δυνατότητες που προσφέρει για να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα που αντικαθιστούν το συμβατικό τσιγάρο.

Επένδυσε σε ένα μεγάλο στοίχημα, "ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο" και διέθεσε πάνω από 550 εκατ. ευρώ από το 2017 για ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο ενδυναμώνοντας τις εξαγωγές της, σε περιόδους μάλιστα που υπήρχε ανάγκη για στήριξη της εθνικής οικονομίας. Έτσι, η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι κατά 50% αυξημένη, από 20 δισ. τσιγάρα το 2017 σε 30 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού σήμερα ενώ η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 300% την ίδια περίοδο και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η εταιρεία λάνσαρε το IQOS στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας τον μετασχηματισμό της που σηματοδοτήθηκε από την διακοπή, για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια, της παραγωγής τσιγάρων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Φέτος λάνσαρε το IQOS Iluma, με την Ελλάδα να αποτελεί την 4η χώρα παγκοσμίως που υποδέχεται τη νέα τεχνολογία ενώ στο IQOS οι χρήστες έχουν φτάσει τους 450.000.

Με τις επενδύσεις των τελευταίων ετών η Παπαστράτος δημιούργησε ένα από τα 2 κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς της Philip Morris International παγκοσμίως ανοίγοντας σχεδόν 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, το 2017, με τις επενδύσεις της Παπαστράτος ύψους 300 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκαν 400 νέες θέσεις εργασίας. Το 2021 προστέθηκε 185 νέες θέσεις με επενδύσεις ύψους 125 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 οι επενδύσεις κυμάνθηκαν στο ίδιο ύψος και δημιουργήθηκαν πάνω από 300 νέες θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v