Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Πράσινο φως σε ΑΜΚ και έκδοση warrants

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα €490 εκατ. της άντλησης. Οι πρόσθετες προβλέψεις και η αναδιάρθρωση της τράπεζας. Δύσκολη, αργή αλλά οριστική χαρακτήρισε την αλλαγή σελίδας η CEO Ελένη Βρεττού.

Attica Bank: Πράσινο φως σε ΑΜΚ και έκδοση warrants

Την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, μέσω αύξησης κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοσης/διάθεσης warrants ενέκριναν στην γενική συνέλευση οι μέτοχοι της Attica Bank.

Στις εναρκτήριες ομιλίες τους, ο πρόεδρος της τράπεζας, Κ. Μακέδος και η διευθύνουσα σύμβουλος Ε. Βρεττού ανέλυσαν το πλαίσιο, εντός του οποίου αποφασίστηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση και τους στόχους που θα υπηρετήσει η άντληση 490 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μακέδος επισήμανε το ζωτικό, για την ανάπτυξη της τράπεζας, χώρο της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της εστίασης των εταιρικών χορηγήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ( κατασκευές, τουρισμός, ενέργεια περιβάλλον). Τόνισε, δε, την πρόθεση της διοίκησης να αναδείξει την τράπεζα στον 5ο πόλο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η CEO, κα. Ελένη Βρεττού, αφού χαρακτήρισε ορόσημο τις αποφάσεις των μετόχων για την επιδιωκόμενη αλλαγή σελίδας της Attica σημείωσε ότι το τριετές business plan (2023-25) είναι φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό.

Από τα 490 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης ( ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοση/διάθεση warrants) τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, για το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων.

Το NPE ratio της τράπεζας ανέρχεται σε 66% και εντός των πρώτων ημερών της νέας χρονιάς αναμένεται να οριστικοποιηθεί η στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs). Στο Δ.Σ. της περασμένης Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν επιλογές, οργανικές και μη, αναφορικά με την διαχείριση των NPEs καθώς και των τιτλοποιήσεων που επεξεργάστηκαν Pepper και το δίδυμο UBS-Euroxx αναφορικά με τη στρατηγική διαχείρισης.

Τα υπόλοιπα 190 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κατευθυνθούν για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας με στόχο την επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία ως το τέλος του 2024.

Στις οικονομικές καταστάσεις η τράπεζα επαναλαμβάνει ότι το business plan της περίοδου 2022-25 περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων - ενέργειες αναδιάρθρωσης συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.

Ειδικότερα, η Τράπεζα θα προβεί σε περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της (επί του παρόντος 49 καταστήματα), με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους. Ταυτόχρονα, θα προβεί σε επενδύσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και θα επαναξιολογήσει θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Το επόμενο διάστημα η τράπεζα με νέα στελέχη, όπως προανήγγειλε η κα. Βρεττού.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στοίχημα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της τράπεζας με ταυτόχρονη έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών της, ώστε να επιτευχθεί οργανική κερδοφορία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η CEO κλείνοντας την ομιλία της «δεν θα είναι εύκολο, ούτε γρήγορο. Θα είναι, όμως, οριστικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v