Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Τον Γενάρη οι αποφάσεις για τη μείωση NPEs

Δεν θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της Τετάρτης η στρατηγική μείωσης των NPEs. Παραμένουν με αίρεση οι δεσμεύσεις των βασικών μετόχων. «Τρέχει» κανονικά η διαδικασία για την κυοφορούμενη ΑΜΚ. Στις 30/12 η έκτακτη ΓΣ.

Attica Bank: Τον Γενάρη οι αποφάσεις για τη μείωση NPEs

Για τις αρχές Ιανουαρίου μετατέθηκε η απόφαση ως προς τη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) της Attica Bank και επομένως η άρση της αίρεσης που συνοδεύει τις δεσμεύσεις μετόχων για τη συμμετοχή τους στην κυοφορούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση, μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης/διάθεσης warrants.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν οι επιλογές για τη στρατηγική μείωσης των NPEs, όπως τις έχουν επεξεργαστεί Pepper και το δίδυμο UBS-Euroxx, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Θα οριστεί νέο Δ.Σ. στις αρχές Ιανουαρίου για τη λήψη αποφάσεων. Αυτή την Τετάρτη αναμένεται το Δ.Σ. να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington) δεσμεύτηκαν ότι θα συμμετάσχουν στις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που δρομολογεί η τράπεζα, υπό την αίρεση ότι θα συμφωνηθεί η στρατηγική μείωσης των NPEs. Επομένως, δεν ικανοποιείται προς το παρόν ο όρος των ανεπιφύλακτων δεσμεύσεων, που έχει θέσει η ΤτΕ.

Η στρατηγική μείωσης των NPEs, σε συσχέτιση με την κατανομή των προβλέψεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της υπό έγκριση ΑΜΚ, αποτελεί το βασικό πεδίο τριβής μεταξύ μετόχων και διοίκησης. Αφενός, επειδή υπάρχει η συμφωνία μετόχων, η οποία θέτει το πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να κινηθεί το Δ.Σ., αφετέρου, λόγω των γνωστών θεμάτων που προκαλεί το γεγονός ότι η Ellington αποτελεί μέτοχο της τράπεζας και ταυτόχρονα κάτοχο των mezzanine και junior notes ομολογιών της μεγαλύτερης τιτλοποίησής της (Omega).

Με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Ellington αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν πρόσθετη μελλοντική ζημιά από την τιτλοποίηση Omega, αν δεν επαρκέσουν οι πρόσθετες προβλέψεις από την κυοφορούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση. Επομένως, συμφέρον της είναι να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν ψηλότερες προβλέψεις στο Omega από τα 300 εκατ. ευρώ.

Ο «κορσές» της κεφαλαιακής ενίσχυσης και ο... πάγκος

Με ανοικτό το φλέγον θέμα της στρατηγικής μείωσης των NPEs και την αίρεση που προκύπτει ως προς τη δέσμευση των μετόχων να συμμετάσχουν στις αποφασισμένες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, επέμεινε να «τρέξει» κανονικά η διαδικασία εγκρίσεων/εξουσιοδοτήσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση.

Έτσι, στις 30 Δεκεμβρίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ και να εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ. για την έκδοση/διάθεση warrants.

Αν δεν ζητηθεί αναβολή, οι αποφάσεις της συνέλευσης θα οριοθετήσουν μια δομή συμφωνίας, που θα αποτελέσει τη βάση για τυχόν νέα διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, εφόσον η Ellington δεν συμφωνήσει με τη στρατηγική μείωσης των NPEs.

Το ΤΧΣ, άλλωστε, έχει λάβει απόφαση να καταθέσει άμεσα, ως έναντι συμμετοχής, τα 329 εκατ. ευρώ, τα οποία του αναλογούν για την πλήρη κάλυψη της κυοφορούμενης αύξησης κεφαλαίου, ύψους ως 473,3 εκατ. ευρώ της Attica Βank, σε ενεχυρασμένο λογαριασμό που τηρεί η τράπεζα στην ΤτΕ.

Υπάρχει πάγκος

Από ανεπίσημες δηλώσεις θεσμικών παραγόντων και στελεχών της τράπεζας προκύπτει ότι υπάρχει ενδιαφέρον τρίτων να υποκαταστήσουν την Ellington σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή, με την ίδια δομή συμφωνίας μετόχων (σ.σ. βάσει της οποίας το ΤΧΣ αναλαμβάνει την κάλυψη της πρώτης ζημιάς). Ακόμη και οι δηλώσεις απόσυρσης ενδιαφέροντος ερμηνεύονται ως κινήσεις τακτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v