Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Olympia Group: Η κίνηση ματ στο last mile και νέα deals στα σκαριά

Το προβάδισμα που αποκτά η Public στο q-commerce μέσω της συμμετοχής στο Box Now. Η επέκταση στην Κύπρο, ο ανταγωνισμός, η εμπειρία της Emma και οι συνέργειες.

Olympia Group: Η κίνηση ματ στο last mile και νέα deals στα σκαριά

Νέα κίνηση στο quick commerce φέρεται να σχεδιάζει η Public Group, που αποκτά ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, μετά την επένδυση της Olympia Group στη θυγατρική του Emma Group, Βox Now Lockers, ένα deal που έρχεται να αναβαθμίσει την εμπορική συμφωνία που σύναψαν πρόσφατα Public και Box Now και το οποίο είχε προαναγγείλει η στήλη Χαμαιλέων.

Ειδικότερα, ο επενδυτικός βραχίονας PCP του ομίλου Olympia Group εξαγόρασε μειοψηφικό, διψήφιο ποσοστό, στο μετοχικό κεφάλαιο της Box Now από την Emma Group (κάτοχο του 95,8%). Πρόκειται για στρατηγική συμμετοχή στο Νο1 δίκτυο Αυτόματων Μηχανημάτων Παραλαβής Δεμάτων (lockers) στην Ελλάδα, με 1.200 σημεία, φιλικά στο περιβάλλον, που προσφέρουν δυνατότητα παραλαβής 24/7 και επιλογές όπως η δυνατότητα αντικαταβολής με χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας και με 99% δυνατότητα παράδοσης δεμάτων την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Σημειώνεται ότι η Box Now είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της ελληνικής αγοράς. Ακολουθεί η Skroutz που αναπτύσσει σταθερά το δίκτυό της έχοντας φτάσει σε περίπου 600 σημεία, η ACS με περίπου 100 smartpoint lockers και τα ΕΛΤΑ, που αναπτύσσουν την υπηρεσία ξεκινώντας, όπως έχει ανακοινωθεί, με 50 σημεία ΕΛΤΑ pickup.

Μέσω της συμφωνίας, το δίκτυο lockers της Box Now θα επεκταθεί και στην Κύπρο, εξυπηρετώντας έτσι το δίκτυο καταστημάτων Public στις δύο χώρες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κυοφορείται και νέο deal που θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τις υπηρεσίες last mile της εταιρείας, καθώς ωριμάζουν συζητήσεις για την ανάπτυξη υπηρεσιών live tracking για καλύτερο έλεγχο των αποστολών στο «τελευταίο μίλι» μέχρι την παράδοση.

Με τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ένας από τους σημαντικούς στόχους της Public Group στον τομέα logistics & last mile, για τον οποίο είχε προαναγγείλει στρατηγική συνεργασία ο διευθύνων σύμβουλος του Public Group Ρόμπυ Μπουρλάς, τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της παρουσίασης των επιδόσεων του ομίλου και της στρατηγικής Public².

Η συνεργασία με την Box Now σε συνδυασμό με το κέντρο logistics, έκτασης 40 στρεμμάτων, που έχει τη δυνατότητα παράδοσης 100.000 προϊόντων την επόμενη ημέρα (υπηρεσία Next Day Delivery), δημιουργούν σημαντικό προβάδισμα του ομίλου στο delivery των προϊόντων. Επιπλέον ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία 10 logistic hubs σε καταστήματα Media Markt που έχουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προωθούνται στρατηγικές συνεργασίες και με παίκτες του edtech και audiobooks και σχετικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για επενδύσεις που εντάσσονται στο πλάνο της διετίας 2022-2023, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση της Olympia Group

Εν τω μεταξύ, η Olympia Group με τη νέα επένδυση στο e-commerce, έναν από τους 4 πυλώνες στους οποίους αναπτύσσει δράση (ενέργεια, retail, e-commerce και software), δίνει ώθηση στα σχέδια της Box Now για επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, με εφαλτήριο τις αγορές Ελλάδας, Κροατίας και Βουλγαρίας, όπου ήδη διατηρεί παρουσία.

Δημιουργεί ωστόσο και προοπτικές συνεργιών καθώς συνδέεται με την Emma Capital, με σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά όπως σε ΟΠAΠ, Τράπεζα Πειραιώς και Profarm αλλά και με τεχνογνωσία στην αγορά των lockers σε Τσεχία και Ολλανδία. Διαθέτει επίσης δραστηριότητα στο e-commerce στις βασικές χώρες που δραστηριοποιείται.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο e-commerce της Emma Capital Group, πέραν της Box Now, συμμετέχει η Mailstep (με ποσοστό ελέγχου 70%) με υπηρεσίες logistics και βάση την Τσεχική Δημοκρατία, το ταχέως αναπτυσσόμενο marketplace Bazzar της κροατικής PRATI ME (με ποσοστό συμμετοχής 16%) και η διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης επίπλων FAVI (με 82%), η οποία με βάση την Τσεχία προσφέρει υπηρεσίες σε 9 ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v