Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις για τις εισηγμένες του χάλυβα

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πορεία των εταιρειών του κλάδου τη νέα χρονιά, με δεδομένες τις αβεβαιότητες που ταλανίζουν το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό σύστημα. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις για τις εισηγμένες του χάλυβα

Υπάρχουν βάσιμες προϋποθέσεις προκειμένου να βιώσουμε μια καλή φετινή χρονιά στον κλάδο του χάλυβα, αρκεί να μην επιβεβαιωθούν στην πράξη κάποιοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη διεθνή αλλά και στην εγχώρια οικονομική σκηνή.

Αυτό δηλώνουν στο Euro2day.gr παράγοντες του κλάδου, τονίζοντας πως η τρέχουσα ζήτηση είναι ικανοποιητική, οι επιπτώσεις από την έντονη υποχώρηση της τιμής του χάλυβα φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό απορροφηθεί από τις εταιρείες, ενώ τα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται μπροστά μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς: «Το ευχάριστο στοιχείο που διαπιστώνουμε, είναι πως η ζήτηση διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το ευρύτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Το μόνο αρνητικό για εμάς γεγονός που παρατηρούμε, είναι η χρονική αναβολή κάποιων αποφασισμένων επενδυτικών σχεδίων, επειδή ορισμένοι προσδοκούν ότι οι τιμές του χάλυβα και των προϊόντων μας θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μια τέτοια απόφαση εμπεριέχει ρίσκο γι’ αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές των προϊόντων μετά τη μεγάλη πτώση που υπέστησαν κυρίως κατά την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου εμφανίζονται σε γενικές γραμμές σταθεροποιημένες, οπότε οι προσδοκίες για μια νέα μεγάλη πτώση τους κερδίζει ολοένα και λιγότερους υποστηρικτές. Επιπλέον, δεν υπάρχουν άπειρα περιθώρια χρόνου για την αναβολή κάποιων δημόσιων έργων ή κάποιων ιδιωτικών επενδύσεων.

Επίσης, τα χρονικά περιθώρια ουσιαστικής απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα στενά.

Όταν, λοιπόν, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων των κατασκευαστικών ομίλων είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με εκείνα του 2024 (Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας) και όταν για το 2023 προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό αύξηση των επενδύσεων κατά 10%, οι προοπτικές για τον κλάδο του χάλυβα δεν μπορεί παρά να διαφαίνονται θετικές, ιδίως όταν οι τιμές των μετάλλων όσο και το ενεργειακό κόστος έχουν υποχωρήσει δραστικά σε σύγκριση με τα περυσινά υψηλά τους επίπεδα.

Βέβαια, το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζει σημαντικές αβεβαιότητες και πολλά πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Επίσης, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται και από το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, όπου τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό της χρονιάς κάποιοι ενδέχεται να επιλέξουν να αναβάλουν την εκκίνηση των επενδύσεών τους, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών

Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών του κλάδου (π.χ. Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κoρδέλλου, Τζιρακιάν) επηρεάζονται συχνά από την πορεία της τιμής του χάλυβα, σε περίπτωση που η τελευταία παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Έτσι, από τα μέσα του 2020 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2022, όταν η τιμή του μετάλλου εκτινάχθηκε στα ύψη, οι εταιρείες αυτές σημείωναν ασυνήθιστα μεγάλα περιθώρια κέρδους, καθώς πουλούσαν σε τρέχουσες τιμές, αποθέματα σαφώς χαμηλότερου κόστους.

Η κατάσταση αυτή αναστράφηκε από τον περυσινό Μάιο, όταν η τιμή του μετάλλου υποχώρησε δραστικά και οι εταιρείες πουλούσαν αποθέματα υψηλότερου κόστους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι εισηγμένες εταιρείες, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, εμφάνισαν ένα αναιμικό ή ακόμη και ζημιογόνο τρίτο τρίμηνο.

Με δεδομένο ωστόσο ότι στη συνέχεια η τιμή του μετάλλου σταθεροποιήθηκε, φαίνεται πως οδηγηθήκαμε στην απορρόφηση των επιπτώσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο και σε ένα τμήμα του τελευταίου τριμήνου του 2022. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ως πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα του Q4 να είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Q3, ανάλογα βέβαια και με την πολιτική αποθεμάτων που ακολούθησε κάθε εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το 2023 έχει ξεκινήσει για τις επιχειρήσεις του κλάδου με «κανονικά» μικτά περιθώρια κέρδους, όταν δικό τους ενεργειακό κόστος έχει περιοριστεί σε σύγκριση με τα υψηλά του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες θα κληθούν να επιβαρυνθούν με αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v