Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Μυτιληναίος: Ανεβάζει τον πήχη για τα EBITDA πάνω από το 1 δισ. ευρώ

«Μη συνδέετε την τιμή του αερίου με την πορεία του ενεργειακού μας τομέα», το μήνυμα του επιχειρηματία. Ηλεκτρίζει 3,5 GW ΑΠΕ τη διετία 2023-24 η εταιρεία. Επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ανεβάζοντας το ταβάνι πάνω από τα 25 ευρώ/μετοχή.

Ευ. Μυτιληναίος: Ανεβάζει τον πήχη για τα EBITDA πάνω από το 1 δισ. ευρώ

Ακόμα υψηλότερα έβαλε τον πήχη για τη Mytilineos ο επικεφαλής της Ευάγγελος Mυτιληναίος, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα 2022. Τη μεγάλη είδηση την άφησε για το τέλος.

Όπως σημείωσε, η εισηγμένη θα δώσει την καθοδήγηση για τα αποτελέσματα του 2023 στη Γενική Συνέλευση 1η Ιουνίου. «Αποφεύγω να τοποθετηθώ τώρα», είπε. Αναφερόμενος, όμως, στην κερδοφορία του 2022 (EBITDA) που εκτινάχθηκε στα 823 εκατ. ευρώ, συμπλήρωσε ότι «το στοίχημα για το 2023 δεν είναι να κάνουμε αυτά τα μεγέθη "βιώσιμα". Είναι να περάσουμε το 1 δισ. EBITDA "κατ’ ελάχιστο"».

Η τηλεδιάσκεψη έκρυβε από μόνη της ένα ρεκόρ. Ηταν αυτό των συμμετεχόντων σε αυτήν (121), δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η εταιρεία. Η οποία, ας σημειωθεί, είναι ίσως η πρώτη παγκοσμίως που παρουσίασε αποτελέσματα σε μορφή Metaverse και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία δημοσιοποιεί τα βασικά μεγέθη έτους.

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος τόνισε ότι απέναντι σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η εταιρεία κατάφερε να θριαμβεύσει. Έδωσε έμφαση στο ότι έσπασε το φράγμα των 6 δισ. ευρώ στα έσοδα και παράλληλα εκτινάχθηκε η κερδοφορία. Τόνισε δε ότι η εταιρεία έμεινε πιστή στη στρατηγική της για διανομή του 35% των κερδών (μέρισμα 1,2 ευρώ ανά μετοχή).

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι κατάφερε να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε καλές, δεδομένων των συνθηκών, τιμές. Η σύνθεση και οι ποσότητες βελτιώνονται διαρκώς και «έχουμε καθιερωθεί ως μεγάλος παίκτης της αγοράς σε αυτή τη γωνιά του κόσμου». Οι όγκοι έχουν σημασία, τόνισε, καθώς τα περιθώρια είναι μικρά. «Οι όγκοι φέρνουν το χρήμα».

Το 2023 θα είναι «εξαιρετικά καλή χρονιά», σημείωσε. Κληθείς από αναλυτή να σχολιάσει την πορεία το 2024, αρκέστηκε να πει ότι η εταιρεία έχει καλό ιστορικό στο hedging και στην αντιμετώπιση κινδύνων και ελπίζει σε ένα χρόνο από σήμερα να μπορεί να πει ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Σημείωσε ότι όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν, υπήρξε φόβος στους αναλυτές ότι θα πληγεί η εταιρεία. Αυτό δεν συνέβη. Θύμισε ότι το 2020 η τιμή του αερίου ήταν μόλις 5 ευρώ και πάλι η εταιρεία είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. «Μη συνδέετε την τιμή του αερίου με την πορεία του ενεργειακού μας τομέα», το μήνυμα.

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος ερωτήθηκε για τη σημαντική μείωση του καθαρού χρέους το τέταρτο τρίμηνο του 2022. «Το είπαμε και το κάναμε. Είχαμε ισχυρή ροή cash flow και επαναδιαπραγματευτήκαμε όρους πληρωμής ήδη από το τρίτο τρίμηνο, όταν είχαν εκτιναχθεί οι τιμές του φυσικού αερίου».

Σημείωσε ότι η σχέση χρέους/EBITDA είναι στο 0,9 και αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε εταιρείες με πολύ υψηλότερη αξιολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης, μια θέση στην οποία εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί η εταιρεία.

«Όταν λέμε κάτι, κάνουμε το καλύτερο για να το πετύχουμε. Διαφορετικά δεν λέμε τίποτα», επεσήμανε δίνοντας τους στόχους για την ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ: το 2023 θα ηλεκτριστεί 1 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2024 συνολικά 2,5 GW (1,5 GW στο εξωτερικό).

Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης. Σημείωσε ότι υπάρχουν βιομηχανίες στην ΕΕ που σκέφτονται να μετακομίσουν στις ΗΠΑ για να εκμεταλλευτούν τις επιδοτήσεις.

Αναφερόμενος στον μετασχηματισμό της εταιρείας, δήλωσε ότι θέλαμε να κάνουμε πολύ ξεκάθαρο στην αγορά ότι η Mytilineos είναι ενεργειακή και μεταλλευτική εταιρεία. Για ιστορικούς λόγους, όμως, έχει ισχυρή παρουσία στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις, επεσήμανε, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση και τη δημιουργία νέων θυγατρικών. Οι δύο νέες θυγατρικές αναμένεται να είναι λειτουργικές την 1η Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη φορολόγηση σημειώθηκε ότι στον πρώτο γύρο το ποσό για την εταιρεία ήταν 21 εκατ. ευρώ και πληρώθηκε. Το πλαφόν που ισχύει στη χονδρεμπορική αγορά καταβάλλεται στην πηγή. Υπάρχουν επίσης τα 10 ευρώ στο φυσικό αέριο που πληρώνονται στην πηγή, ενώ εκκρεμεί η φορολόγηση στη λιανική για το επόμενο διάστημα, θέμα επί του οποίου δεν υπάρχει ενημέρωση. Ολες οι σχετικές προβλέψεις έχουν περιληφθεί στα οικονομικά δεδομένα.

Η εταιρεία δεν θα αλλάξει την πολιτική της σε ό,τι αφορά τις ίδιες μετοχές παρά την μεγάλη άνοδο της μετοχής, ξεκαθάρισε. Η τελευταία απόφαση από τη ΓΔ έχει ταβάνι αγορών τα 25 ευρώ (τρέχουσα 23,12 ευρώ). Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος δήλωσε ότι είναι φυσικό να πιστεύει ότι η αξία της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Ναι, θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων και θα αυξήσουμε το ταβάνι στην επόμενη Γενική Συνέλευση», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v