Μυτιληναίος: Νέο ρεκόρ κερδοφορίας στα 466 εκατ. ευρώ το 2022

Αλμα 137% στον κύκλο εργασιών της εισηγμένης, που ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ. Στα 823 εκατ. ευρώ τα EBITDA. Μείωση δανεισμού. Στο 1,2 ευρώ ανά μετοχή το προτεινόμενο μέρισμα.

Μυτιληναίος: Νέο ρεκόρ κερδοφορίας στα 466 εκατ. ευρώ το 2022

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) ανακοινώνει τα Οικονομικά Αποτελέσματα 2022.

  • 187% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €466 εκατ. έναντι €162 εκατ. το 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,41, αυξημένα κατά 186% σε σύγκριση με το 2021.
  • 130% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €823 εκατ., έναντι €359 εκατ. το 2021.
  • 137% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε €6.306 εκατ., σε σύγκριση με €2.664 εκατ. το 2021.
  • Προτεινόμενο μέρισμα €1,20 ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές), αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
  • Το πλέον σημαντικό ίσως στοιχείο των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού στα €716 εκατ. το 2022, από €803 εκατ. στο τέλος του 2021, με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός/EBITDA) να βελτιώνεται σημαντικά, από 2,2x το 2021, σε 0,87x στο τέλος του 2022, επίπεδα που έχουν παγκόσμιες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται αρκετά υψηλά εντός της επενδυτικής βαθμίδας των οίκων αξιολόγησης. Τη συνεχή βελτίωση του πιστωτικού προφίλ πιστοποίησε άλλωστε πρόσφατα η S&P μέσω της αναβάθμισης της Εταιρείας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-», διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook.
  • Η αποκλιμάκωση αυτή του καθαρού δανεισμού λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι επετεύχθη σε μία χρονιά όπου α) οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα €700 εκατ. καταγράφοντας νέο υψηλό επίπεδο και β) ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 4 δισ., απορροφώντας αναγκαστικά ρευστότητα από τα οικονομικά και ταμειακά διαθέσιμα.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίoς ανέφερε:

«Για τη MYTILINEOS, το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο, όχι μόνο για τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που πέτυχε η Εταιρεία απέναντι σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε το έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή, μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού της σε MYTILINEOS Energy & Metals.

Αυτή τη χρονιά, η MYTILINEOS βρέθηκε απέναντι σε προκλήσεις όπως η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και τα αποτελέσματά του, η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των επιτοκίων αλλά και οι εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970. Σε αυτό το περιβάλλον, η Εταιρεία κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, το 2022, η MYTILINEOS πέτυχε μία συστηματική αύξηση της κερδοφορίας της, μέσω της επίτευξης διαδοχικών ιστορικών υψηλών σε κάθε επόμενο τρίμηνο του έτους, ενώ ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά τον δείκτη μόχλευσής της, σε μία χρονιά που έκανε τις μεγαλύτερες επενδύσεις της. Επιβεβαιώνεται έτσι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι προβλέψεις της Διοίκησής της, τη στιγμή κατά την οποία θέτει τις βάσεις για ακόμα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η ένταξη της MYTILINEOS για πρώτη φορά στον δείκτη MSCI, καθώς και η συνεχής ενίσχυση της συμμετοχής των ξένων, κυρίως, θεσμικών επενδυτών - με πιο πρόσφατη τη σημαντική αύξηση του ποσοστού της Fairfax - αποτελούν σημαντική αναγνώριση των επιδόσεων της MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια, όπως και την προσήλωσή της στον στρατηγικό στόχο για δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους.

Τέλος, η εισαγωγή της Εταιρείας στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, καθώς και στον δείκτη MSCI ESG Ratings, αποδεικνύουν ότι η MYTILINEOS ανήκει πλέον στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης».

Η MYTILINEOS το 2022 σημείωσε νέα ρεκόρ κερδοφορίας, με βασικούς μοχλούς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της απέναντι τόσο στον εγχώριο όσο και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και με βάση την ολοένα αυξανόμενη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν επίσης η ταχύτητα ωρίμανσης και η ολοκλήρωση ενός αριθμού νέων επενδύσεων, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και οι σημαντικές συνέργειες μεταξύ των Τομέων που προσφέρουν τη δυνατότητα στη Διοίκηση να αξιοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις διαφορετικές συνθήκες που προκύπτουν στο ευμετάβλητο περιβάλλον των αγορών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα 

O κύκλος εργασιών ανήλθε στα €6.306 εκατ. έναντι €2.664 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 137%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 130% στα €823 εκατ. έναντι €359 εκατ. το προηγούμενο έτος, επωφελούμενα από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις όλων των Τομέων και ιδιαίτερα των Τομέων Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 384% και 171% αντίστοιχα.

Ο Τομέας της Μεταλλουργίας επωφελείται από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου και τα ιστορικά υψηλά premia, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.

Τέλος, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου ευνοείται από το γεγονός ότι η MYTILINEOS λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, με ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου αλλά και εντεινόμενη διεθνή δραστηριότητα, η οποία θα καταστεί όλο και πιο σημαντική τα επόμενα τρίμηνα.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €466 εκατ., αυξημένα κατά 187% σε σύγκριση με τα €162 εκατ. του 2021.

Αναφορικά με το Δ’ Τρίμηνο του 2022:

  • O κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 79% στα €1.733 εκατ. έναντι €966 εκατ. το Δ’ Τρίμηνο του 2021.
  • Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 147% , σε €290 εκατ., σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2021 και κατά +21% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνου του 2022, που ήταν και το τρίμηνο με την ιστορικά υψηλότερη επίδοση κερδοφορίας.
  • Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €154 εκατ., αυξημένα κατά 230% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2021 και κατά 6% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο του 2022.

Η επίδοση του δεύτερου εξαμήνου (H2) του 2022 παγιώνει ένα νέο επίπεδο κερδοφορίας, το οποίο για τα επόμενα έτη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, από τη συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας, τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου, καθώς και από την ενίσχυση της κερδοφορίας στους τομείς των ΑΠΕ και νέων ενεργειακών έργων, αλλά κυρίως από τη συνεχώς διευρυμένη δραστηριοποίηση της MYTILINEOS στις παγκόσμιες αγορές.

*Δείτε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" και την παρουσίαση σε περιβάλλον metaverse https://flashnote.mytilineos.gr/

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v