Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Μεγάλου: Ετος ορόσημο για την Πειραιώς το 2023

Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς για επιτόκια, μέρισμα, επενδυτική βαθμίδα, ΑΕΠ, πιστωτική επέκταση, MREL και TLTRO. Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το 2023.

Χρ. Μεγάλου: Ετος ορόσημο για την Πειραιώς το 2023

«Έτος ορόσημο», χαρακτήρισε για την τράπεζα Πειραιώς το 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στόχων του τρέχοντος οικονομικού έτους στους αναλυτές. Η τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ το 2023 και το 2024, προβλέπει ότι εντός του 2023 θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, προσδοκά να διανείμει μέρισμα το 2024 από τα κέρδη του 2023 και ετοιμάζει αναδιάρθρωση του κόστους με νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Επίσης, η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμά του Euro2day.gr ότι τον Δεκέμβριο προχώρησε στην αποπληρωμή 6 δισ. ευρώ TLTRO και τα στελέχη της ανέφεραν ότι το εναπομείναν ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί το πρώτο 6μηνο του 2024. Στο μακροοικονομικό επίπεδο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι το ΑΕΠ το 2023 θα τρέξει με ρυθμό 3% με καταλύτες την τουριστική βιομηχανία, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Το μέρισμα

«Στα τέλη του 2023 θα δούμε την κατάσταση, θα λάβουμε τις σχετικές οδηγίες από τους επόπτες και τότε θα αποφασίσουμε για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζες Χρήστος Μεγάλου.

Η πιστωτική επέκταση

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα της χρηματοδότησης και σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας το 1,7 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση του 2023 αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρομεσαίες και πολύ λιγότερο από το retail. «Αναμένουμε οι χρηματοδοτήσεις στο retail να είναι σχεδόν μηδενικές», ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας.

Το κόστος

Η τράπεζα αναμένεται το 2023 να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του λειτουργικού της κόστους, με αιχμή νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της.

Τα νέα κόκκινα δάνεια

Η τράπεζα δεν αναμένει σημαντικά νέα NPEs για το 2023 καθώς η τάση δείχνει ότι οι δανειολήπτες εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ωστόσο, η πλέον ευάλωτη κατηγορία είναι τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Τα επιτόκια

Το 2023 θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε αύξηση 2% στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NII). Για τις επιπτώσεις από την αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων τα στελέχη της διοίκησης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς εντός του 2023 θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Μεγάλου η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v