Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Skyline: To business plan και οι υπεραξίες

Ενεργή αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με στόχο τη διακράτηση μικρού τμήματος αυτού προγραμματίζει η νέα κοινοπραξία. Εκτιμήσεις για αποτίμηση μισού δις ευρώ για τα ακίνητα εισοδήματος, Σε δεύτερο χρόνο η είσοδος της EBRD με ποσοστό 20%.

Skyline: To business plan και οι υπεραξίες

Μόλις 75 ακίνητα προβλέπεται να διακρατήσει το νέο εταιρικό σχήμα των Dimand- Premia- Αlpha Αστικά Ακίνητα από το project Skyline, στο τέλος του 5ετούς Business Plan αναδιάρθρωσης του μεγαλύτερου σε όγκο και αξία deal «ελεύθερων ακινήτων».

Η τμηματική μεταβίβαση 573 ακινήτων του Skyline στη νέα εταιρεία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, ο κύριος όγκος των οποίων εφόσον ολοκληρωθεί αφορά σε ακίνητα που θα ανακατασκευαστούν και θα τεθούν εκ νέου στην αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε βάθος 3τίας-5ετίας, η αποτίμηση των 75 ακινήτων εισοδήματος (αλλά μισθωμένα από την Alpha Bank και αλλά από τρίτους, όλα όμως εμπορικού χαρακτήρα) θα αποτιμώνται στα 500 εκατ.ευρώ. Η παραπάνω πρόβλεψη αποτελεί ένδειξη των σημαντικών υπεραξιών που αναμένει το νέο σχήμα από την ενεργή διαχείριση των 573 ακινήτων, για τα οποία υπενθυμίζεται πως η συναλλαγή μεταβίβασης «κλείδωσε» στα 438 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το joint venture Dimand-Premia-Alpha Αστικά Ακίνητα θα εξετάσει σε δεύτερο χρόνο το ενδεχόμενο συνεπένδυσης σε νέο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, πέραν της σημερινής περιμέτρου των 573 ακινήτων που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα της κοινοπραξίας έως ότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ακινήτων είναι η στελέχωση με νέο management team που θα αναλάβει να τρέξει το project με ορίζοντα 5ετίας.

Ως γνωστόν, το project θα χρηματοδοτηθεί τόσο από equity των βασικών μετόχων, από μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 240 εκατ.ευρώ από την Alpha Bank, όσο και από τις εισπράξεις της ενεργούς διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου Skyline.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 αναμένεται να καθοριστεί και η ενδεχόμενη είσοδος της EBRD στο παραπάνω joint venture με ρόλο παθητικού μετόχου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμμετοχή της EBRD θα κυμανθεί στο 20%, ποσοστό που θα μειώσει τη σημερινή συμμετοχή της Dimand, η οποία ωστόσο θα εξακολουθεί να ηγείται μετοχικά της κοινοπραξίας. Υπενθυμίζεται πως σήμερα με βάση τη συμφωνία του joint venture 35% ελέγχει η Alpha και 65% οι Dimand – Premia. Στο 65% της παραπάνω συμμετοχής, η Dimand ελέγχει το 75% και η Premia to 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v