Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή εκκίνηση το 2023 για την Τζιρακιάν

Ο όγκος των πωλήσεων της εισηγμένης αυξήθηκε την περυσινή χρονιά περίπου κατά 10%, ενώ η άνοδος του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε γύρω στο 20%. Τα σινιάλα για τη φετινή χρήση.

Ισχυρή εκκίνηση το 2023 για την Τζιρακιάν

Σε μια ικανοποιητική χρονιά εξελίχθηκε το 2022 για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, με την εισηγμένη εταιρεία να ανεβάζει τις πωλήσεις της σε αξία και όγκο και να σημειώνει κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη βουτιά που σημείωσε η τιμή του χάλυβα κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Ειδικότερα ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε περίπου κατά 10%, ενώ η άνοδος του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε γύρω στο 20%. Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί και από την πορεία του πρώτου εννεαμήνου, όπου η Τζιρακιάν είχε εμφανίσει πωλήσεις 27 εκατ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2021 οι πωλήσεις της είχαν διαμορφωθεί στα 30,2 εκατ. ευρώ. Στο περυσινό εννεάμηνο, τα προ φόρων κέρδη προσέγγισαν τις 590 χιλ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την περυσινή κερδοφορία της εταιρείας, αυτή επηρεάστηκε από τις έντονες διακυμάνσεις που σημείωσε μέσα στη χρονιά η διεθνής τιμή του χάλυβα. Συγκεκριμένα, η εκτόξευση της τιμής του μετάλλου τόσο το 2021 όσο και κατά το πρώτο πεντάμηνο της περυσινής χρονιάς είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να σημειώσουν ανέλπιστα υψηλά κέρδη κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γνωρίζοντας ότι αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι διατηρήσιμα σε βάθος χρόνου.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Τζιρακιάν σημείωσε καθαρά κέρδη 2,79 εκατ. το 2021 και 613 χιλ. ευρώ το πρώτο μισό του 2022. Η δραστική ωστόσο υποχώρηση της τιμής του χάλυβα που ακολούθησε -σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος- οδήγησε σε δραστικό περιορισμό της λειτουργικής κερδοφορίας κατά το δεύτερο μισό του 2022, καθώς η εισηγμένη βρέθηκε να πουλά σε χαμηλότερες τιμές αποθέματα υψηλού κόστους.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις αναλυτών, στο σύνολο της χρονιάς το καθαρό αποτέλεσμα των Σωληνουργείων Τζιρακιάν θα είναι θετικό και το ύψος των κερδών, «συμπαθητικό».

Σε ό,τι αφορά τη φετινή πορεία, στον κλάδο των προϊόντων χάλυβα παρατηρήθηκε ισχυρή αύξηση της ζήτησης τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η συνέχεια δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, ωστόσο παράγοντες του χώρου από τη μια πλευρά αναγνωρίζουν τις ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον, από την άλλη πλευρά όμως, αισιοδοξούν για την πορεία της ζήτησης σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, στον βαθμό που τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων των κατασκευαστικών εταιρειών είναι μεγάλα και πολλά επενδυτικά σχέδια (ιδιωτικά και δημόσια) αναμένεται να ξεκινήσουν, αργότερα ή γρηγορότερα.

Ειδικότερα για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, η πορεία του Ιανουαρίου ήταν σαφώς ανοδική, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ακριβού στοκ, οπότε τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους -με βάση τις τρέχουσες συνθήκες- θα ανακάμψουν στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v