Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intrum: Σπονδυλωτή πώληση δανείων 2,8 δισ. ευρώ

Ο servicer πουλά στεγαστικά, επιχειρηματικά και ανεξασφάλιστα NPLs των τιτλοποιήσεων Sunrise I και ΙΙ. Η διαίρεση σε επτά φέτες και οι απευθείας διαπραγματεύσεις με ισάριθμους επενδυτές. Τα ονόματα των μνηστήρων.

Intrum: Σπονδυλωτή πώληση δανείων 2,8 δισ. ευρώ

Την πρώτη, εν Ελλάδι, σπονδυλωτή πώληση χαρτοφυλακίου με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επιχειρήσει η Intrum, για λογαριασμό των τιτλοποιήσεων Sunrise I και II, καθώς ξεκίνησε και τυπικά την προηγούμενη εβδομάδα το project Hermes.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει απαιτήσεις από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς. Διαιρείται, δε, σε επτά «φέτες». Οι έξι εξ αυτών αφορούν σε απαιτήσεις από δάνεια με εξασφαλίσεις, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,8 δισ. ευρώ και η έβδομη σε ανεξασφάλιστα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η κάθε «φέτα» χαρτοφυλακίου αφορά σε έναν επενδυτή, με τον οποίο η Intrum θα εισέλθει σε απευθείας διαπραγμάτευση. Η ομάδα των «μνηστήρων» έχει κλειδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι υποχαρτοφυλάκια, που περιλαμβάνουν απαιτήσεις από δάνεια με εξασφαλίσεις, κατανεμήθηκαν σε Cerberus, Apollo, Lone Star, Fortress, Bain και DEVA. Ο καθένας εκ των παραπάνω επενδυτών θα αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο που του κατανεμήθηκε και θα καταθέσει την προσφορά του. Εφόσον αυτή ισούται με την αποτίμηση (reserve price) που έχει ορίσει η Intrum, υπογράφεται δεσμευτική συμφωνία.

Με τη διαίρεση του χαρτοφυλακίου και την απευθείας διαπραγμάτευση, η Intrum στοχεύει στην επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης αποτίμησης. Το μικρό μέγεθος της κάθε «φέτας» σε συνδυασμό με την ευελιξία της διαδικασίας δικαιολογούν την παραπάνω στόχευση και πιθανώς να εξισορροπήσουν την πίεση από την αύξηση του κόστους χρήματος και την πολιτική αβεβαιότητα. Από την άλλη, κάποιοι από τους παραπάνω επενδυτές δεν έχουν σοβαρή έκθεση στην εγχώρια αγορά NPEs, κατάσταση που πιθανώς να προσθέσει δυσκολία στο εγχείρημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v