Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... σκαριά mega deal σε ακίνητα από τη HIG

Το private equity fund διερευνά την αγορά για έναρξη διαδικασίας πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων των εταιρειών Logistics που ελέγχει. Στα 200 με 300 εκατ. ευρώ εκτιμά η αγορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Ποιοι ενδιαφέρονται.

Στα... σκαριά mega deal σε ακίνητα από τη HIG

Την πιθανότητα πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, επί των οποίων αναπτύσσονται εγκαταστάσεις (σ.σ. αποθηκευτικοί χώροι) εταιρειών Logistics, που βρίσκονται υπό τον έμμεσο έλεγχό του, διερευνά το private equity fund HIG.

Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και πώληση λειτουργικών ακινήτων της Μακιός ΑΕ, Βεϊνόγλου και Ολυμπιάς- Κανδύλης, με ταυτόχρονη επαναμίσθωσή τους από τις εταιρείες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 με 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. ανάλογα με την οριστικοποίηση της περιμέτρου).

Το μέγεθος του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με τη δομή του εγχειρήματος (σ.σ. πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων) δημιουργούν προσδοκία για εκδήλωση ισχυρού ενδιαφέροντος, παρά την αύξηση του κόστους χρήματος, η οποία έχει επιδράσει στο yield συναλλαγών (π.χ. Prodea-κτήριο Viva Wallet). Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Eastdil Secured, εξειδικευμένος επενδυτικός οίκος σε συναλλαγές real estate.

Το γεγονός ότι τα ακίνητα θα επαναμισθωθούν με μακροχρόνια συμβάσεις από τις εταιρείες συμφερόντων HIG καθιστά το εγχείρημα προσιτό και για financial investors. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον αγοραστή εκτιμούν ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον κυρίως από funds, που δεν έχουν κάνει, προς το παρόν, δουλειές στην Ελλάδα. Από όσους δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ακούγεται ότι έχουν διερευνηθεί οι προθέσεις των Prodea, Dromeus Capital (Greco fund) και Brook Lane.

Ο κλάδος των Logistics δουλεύει παραδοσιακά με χαμηλά περιθώρια. Υπό το παραπάνω πρίσμα, το πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος, που θα αναληφθεί για την επαναμίσθωση, έχει σημασία για τις Μακιός ΑΕ, Βεϊνόγλου και Ολυμπιάς - Κανδύλης. Σημειώνεται ότι κάποιοι εκ των προηγούμενων μετόχων των παραπάνω εταιρειών έχουν αποκτήσει μειοψηφικά πακέτα μετοχών των εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), μέσω των οποίων η HIG προχώρησε στην εξαγορά τους. Επιπρόσθετα, συμμετέχουν στο management team.

Στόχος της HIG, όπως έχει επικοινωνηθεί, είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού ομίλου στον κλάδο Logistics, με μερίδιο αγοράς 18%-19%. Η αναδιάρθρωση της δομής και η δημιουργία ομίλου ξεκίνησε με την απορρόφηση από την Επενδυτική Ψυκτική των Ατλαντίς Logistics και Εμπορική Αξία Ακίνητα (Ολυμπιάς - Κανδύλης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v