Μυλωνάς: Θέλουμε να δώσουμε μέρισμα το 20% των κερδών

Από τον επόπτη εξαρτάται η εξέλιξη του θέματος των μερισμάτων. Ψηλά στην λίστα οι εξαγορές εταιρειών τεχνολογίας, τονίζει ο CEO Παύλος Μυλωνάς. Έκδοση ομολόγου Tier II το δεύτερο 6μηνο του 2023.

Μυλωνάς: Θέλουμε να δώσουμε μέρισμα το 20% των κερδών

Πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας είναι να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2022 της τάξης του 20%, ήτοι 20 μονάδες βάσης που αντιστοιχεί στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Η απόφαση, όμως, εξαρτάται από τον επόπτη, η απάντηση του οποίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών και το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Ιούλιο του 2023, επεσήμανε η διοίκηση της τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.

Μεταξύ των εναλλακτικών είναι και το share buy back, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την συζήτηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς η στρατηγική αποεπένδυσης δίνει τη δυνατότητα. «Δίνεται η δυνατότητα του buy back. Είναι πιθανόν αλλά για φέτος είναι δύσκολο καθώς εξαρτάται από την απόφαση του επόπτη και σαφώς από το τι θα ζητήσουμε. Σε 1-2 χρόνια οι συνθήκες για κάτι τέτοιο θα είναι πιο ώριμες», τόνισε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Tier 2 το 2ο 6μηνο

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει –αυτός αποτελεί το βασικό σενάριο – στην έκδοση ομολόγου Tier 2 το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι εξαγορές

«Εξετάζουμε όλες τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν έχουν αυξημένο ρίσκο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και πρόσθεσε: «Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων βρίσκονται εταιρείες του τεχνολογικού τομέα εντός και εκτός Ελλάδος».

Τα TLTRO

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε από τον Νοέμβριο έως τώρα σε αποπληρωμή 5,5 δισ. ευρώ TLTRO μειώνοντας τα στα 6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v