Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της Intrakat μετά την εξαγορά της Ακτωρ

Υγιές περιθώριο κέρδους και θετικές ταμειακές ροές θα διαθέτει το νέο σχήμα στις κατασκευές. Εξασφαλισμένος δανεισμός για μέρος εξυπηρέτησης της εξαγοράς. Πιθανή μια νέα ΑΜΚ για μελλοντικούς αναπτυξιακούς σκοπούς του ομίλου Intrakat.

Οι στόχοι της Intrakat μετά την εξαγορά της Ακτωρ
O αντιπρόεδρος & CEO της Intrakat, Αλ. Εξάρχου

Επιχειρησιακές και οικονομικές συνέργειες -πέραν της αυτονόητης αύξησης μεγέθους του κατασκευαστικού τομέα- αναμένει μετά τη συμβατική ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Άκτωρ ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημερωτικής συνάντησης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η εταιρεία δεν θα προβεί σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εξυπηρέτηση της εξαγοράς, καθώς θα διαθέσει 57 εκατ. ευρώ (από τα διαθέσιμα κεφάλαια της ΑΜΚ του περασμένου Ιανουαρίου), συμπληρώνοντάς τα με 43 εκατ. ευρώ δανεισμού (που έχει ήδη εξασφαλίσει) για το σκέλος του τιμήματος των 100 εκατ. ευρώ προς την Ελλάκτωρ. Επίσης, το ποσό των 114 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία των δύο πλευρών και αφορά σε ανάληψη δανεισμού και υποχρεώσεων της Άκτωρ από τον νέο βασικό μέτοχο και προβλέπεται να αποπληρωθεί τμηματικά σε 19 μήνες από τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ο κ. Εξάρχου εξήγησε πως θα αποπληρώνεται από τις ταμειακές ροές που θα παράγει η εξαγορασθείσα.

Σημειώνεται ότι κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα υπογραφεί σύμβαση ενεχύρου μετοχών της ΑΚΤΩΡ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 50% του συνολικώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, σε εξασφάλιση της αποπληρωμής του ποσού των 114 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αίρεται σταδιακά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η στρατηγική του ομίλου είναι να μη δανείζεται για κεφάλαιο κίνησης υποστήριξης των δραστηριοτήτων του υφιστάμενου αλλά και του νέου σχήματος στις κατασκευές. Ανάφερε δε πως ήδη η Ιntrakat ως αυτόνομη κατασκευαστική οντότητα έχει εξασφαλίσει θετικές ταμειακές ροές για τη προσεχή τριετία, έχοντας συνάψει (ή μένει να υπογράψει) έργα με υγιές περιθώριο κέρδους. Ο ίδιος επανέλαβε δε σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr πως η εταιρεία θα είναι break even στο τέλος του 2023.

Ομοίως, εκτιμά ότι και η Άκτωρ έχει χτίσει υγιές ανεκτέλεστο έργων σε Ελλάδα και Ρουμανία, δίνοντας ορθολογικές εκπτώσεις και τη δυνατότητα αναπροσαρμογής κόστους, που θα προστατέψει την κερδοφορία της. Αν και ανέφερε πως δεν θα προηγηθεί due diligence για την εξαγορά του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ, εντούτοις και έως ότου ολοκληρωθεί συμβατικά η εξαγορά, οι δύο πλευρές (αν και λειτουργούν ανταγωνιστικά σε επίπεδο διεκδίκησης έργων) συνεργάζονται σε επίπεδο παροχής οικονομικών στοιχείων.

Προς το παρόν, η όλη συμφωνία βρίσκεται υπό την αίρεση των αποφάσεων των Γ.Σ. των μετόχων της Άκτωρ αλλά και της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα οφέλη

Ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε την εξαγορά της Άκτωρ ως «ευκαιρία» για την αποτελεσματική μεγέθυνση της Ιντρακάτ, η οποία πέραν του ανεκτέλεστου έργων αποκτά μεγαλύτερο τεχνικό capacity για τη διεκδίκηση και μελλοντικών έργων, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργιών και μείωσης του λειτουργικού κόστους σε όποια έργα οι δύο εταιρείες βρίσκονται σήμερα ως μέλη κοινοπραξίας.

Προς το παρόν δεν έχει πάντως αποφασιστεί το ακριβές μοντέλο δραστηριοποίησης του κοινού πόλου, όπως για παράδειγμα η πλήρης απορρόφηση της Άκτωρ. Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξουν εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων» και πως θα εξετασθούν οι μισθοί των εργαζόμενων στην Άκτωρ σε δεύτερο χρόνο (σ.σ. Η Ιντρακάτ προχώρησε πρόσφατα σε μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 7%).

Παραχωρήσεις, ΑΠΕ, Ακίνητα

Ο κ. Εξάρχου ξεκαθάρισε επίσης πως ο τομέας Παραχωρήσεων -αν και ενδιαφέρει την Ιntrakat- παραμένει εκτός περιμέτρου συζητήσεων με τον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς και πως η Ιntrakat θα διεκδικήσει με την Brisa τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, καθώς και ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ.

Εν πολλοίς, στο σκέλος των παραχωρήσεων εκτίμησε πως αν υπάρξει συνεργασία στο μέλλον με τον όμιλο Ελλάκτωρ, θα αφορά σχετική επιχειρηματική συμφωνία, που θα υπόκειται σε όρους αγοράς, χωρίς να υφίστανται δεσμευτικές ή προνομιακές ρήτρες.

Δεδομένου του προγράμματος νέων έργων με σταθερές ταμειακές ροές (ΣΔΙΤ - Παραχωρήσεις), ο κ. Εξάρχου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο μέλλον μόνο «για την εξυπηρέτηση αναπτυξιακών στόχων», όπως ανάφερε.

Τέλος, ο CEO της εισηγμένης δήλωσε το ενδιαφέρον του γκρουπ για έργα στη Ρουμανία, για τον τομέα ακινήτων και τουρισμού όπου θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις αλλά και για τις ΑΠΕ, όπου υπάρχει ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 350 MW σε βάθος τριετίας. Να σημειωθεί ότι μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται, κατά τον κ. Εξάρχου, να υπογραφεί και η σύμβαση ανάμεσα σε Ιntrakat-Bouygues και Lamda για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v