Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη Bracebridge Capital-Fortress για δάνεια του νόμου Κατσέλη

Έχουν υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις πιο δυνατές προσφορές. Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για τον προτιμητέο. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου με δάνεια συνολικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη οι δεσμευτικές για το Heliopolis.

Μάχη Bracebridge Capital-Fortress για δάνεια του νόμου Κατσέλη

Σε μάχη μεταξύ Bracebridge Capital και Fortress εξελίσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για χαρτοφυλάκιο με ρυθμισμένα, βάσει του νόμου Κατσέλη, δάνεια, τα οποία έχει βγάλει προς πώληση η doValue Greece, για λογαριασμό της τιτλοποίησης Cairo.

Οι τρεις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν προ δεκαημέρου και ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Σύμφωνα με την αγορά, προβάδισμα φέρεται να έχουν οι Fortress και Bracebridge Capital καθώς η προσφορά της Lone Star είναι πιο συντηρητική. Οι τρεις είχαν περάσει στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Το project Suez, όπως ονομάζεται, αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες. Το 92% του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη πριν το 2020 και έκτοτε τηρεί τη ρύθμιση. Το υπόλοιπο 8% αφορά σε δάνεια που εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του ίδιου νόμου. Η αξία των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου (σ.σ. ως επί το πλείστο κατοικίες) ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις ανήκουν σε SPVs της τιτλοποίησης Cairo, ενώ ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Από την παραπάνω διάρθρωση (σ.σ. 92% ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα) γίνεται αντιληπτό ότι το βασικό κριτήριο του ελέγχου θα αποτελέσει η ιστορικότητα πληρωμών των δανειοληπτών. Δεδομένου του ότι τα δάνεια έχουν ρυθμιστεί προ του 2020, υπάρχουν αναλυτικά ιστορικά στοιχεία συμπεριφοράς.

Από τη συνολική εικόνα της αγοράς προκύπτει ότι η συνέπεια των δανειοληπτών, με ρύθμιση νόμου Κατσέλη, είναι αντίστοιχη, αν όχι υψηλότερη, αυτής που επιδεικνύουν δανειολήπτες που έλαβαν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις από τράπεζες/servicers.

Προς τα τέλη της εβδομάδας (σ.σ. Πέμπτη) αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Heliopolis. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοπραξίες Fortress/Bain και MountStreet/Pepper καθώς και η DEVA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v