Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια μέτωπα επενδύει ο όμιλος Quest

Η διοίκηση της εισηγμένης προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Οι φετινές προοπτικές και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι.

Σε ποια μέτωπα επενδύει ο όμιλος Quest

Επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για φέτος ο Όμιλος Quest, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα κατανεμηθούν περίπου ισόποσα στη βελτίωση των υποδομών στη δραστηριότητα των ταχυμεταφορών, στην εξαγορά νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τρέχουσα συνολική ισχύς άνω των 34 Mw) και στην εξαγορά μικρομεσαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε επιμέρους αγορές του κλάδου πληροφορικής.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Απόστολος Γεωργαντζής, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας ότι ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και κάποια μεγαλύτερη επένδυση, στον βαθμό που θα προκύψει μια σχετική ευκαιρία, καθώς ο Όμιλος είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μια τέτοια κίνηση (στις 31/12/2022 διέθετε θετικό καθαρό ταμείο 28,7 εκατ. ευρώ και γύρω στα 200 εκατ. ευρώ πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες).

Πέραν αυτών, η διοίκηση του Ομίλου αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της για τη φετινή χρονιά, οι οποίες μιλούν για ρυθμούς αύξησης εσόδων και κερδών ανάλογους με αυτούς του 2022, με κυριότερο καταλύτη τη δραστηριότητα του λογισμικού και θετική συνεισφορά από τους τομείς των ταχυμεταφορών, του κλιματισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίθετα, η εμπορική δραστηριότητα προβλέπεται να εμφανίσει μέτρια άνοδο εσόδων (θα συμβάλουν θετικά ο κλιματισμός και η επέκταση στη Ρουμανία σε συνεργασία με την Xiaomi) και στάσιμη κερδοφορία (συμπίεση περιθωρίων στα προϊόντα της Apple).

Ειδικότερα στον κλάδο του λογισμικού, ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής Unisystems Γιάννης Λουμάκης αναφέρθηκε σε ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων στα 550 εκατ. ευρώ (το 50% εκτός Ελλάδας, περίπου τα 100 εκατ. από συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιούνται), το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τέσσερα έως πέντε έτη, όταν ο κύκλος εργασιών του 2022 διαμορφώθηκε στα 175,9 εκατ. ευρώ. Εκτός των έργων αυτών, ο Όμιλος διεκδικεί ή έχει ήδη αποφασίσει να διεκδικήσει συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η διοίκηση της εισηγμένης προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Υπάρχει ο στόχος για αύξηση του κύκλου εργασιών στο 1,5 έως 2 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια (δηλαδή +50% έως +100%, κάτι τέτοιο προϋποθέτει οργανική ανάπτυξη και εξαγορές), πλην όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη κατάσταση που θα επικρατήσει στην οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια.
  • Η θυγατρική ACS, μετά την ολοκλήρωση του νέου κέντρου διανομών, προτίθεται τώρα να εστιάσει τις επενδύσεις της προκειμένου να αναβαθμιστεί η «εξυπηρέτηση στο τελευταίο μίλι» και η εμπειρία των πελατών από τις εργασίες της εταιρείας. Το νέο κέντρο διανομών είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πολύ υψηλότερο όγκο εργασιών από τον τρέχοντα, ωστόσο προβλέπεται έντονη αύξηση της ζήτησης στο μέλλον, λόγω και της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην οικονομία.
  • Θα προταθεί αντίτιμο προκειμένου οι μέτοχοι μειοψηφίας της Γ.Ε. Δημητρίου (κατέχουν το 0,9% της μη εισηγμένης πλέον εταιρείας) να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και έτσι το ποσοστό της εισηγμένης στη ΓΕΔ να διαμορφωθεί στο 100%.
  • Θα γίνει προσπάθεια ανάπτυξης και των άλλων brands που διαθέτει η Γ.Ε. Δημητρίου, αλλά προτεραιότητα θα δοθεί στα κλιματιστικά Toyotomi, τα οποία αναμένεται φέτος να έχουν μια καλή χρονιά λόγω και του κρατικού προγράμματος «Ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή».
  • Η διοίκηση δεν σκέπτεται τη ρευστοποίηση κάποιας δραστηριότητάς της, ωστόσο αποτελεί εταιρεία συμμετοχών, οπότε αν υπάρξει κάποια συμφέρουσα πρόταση εξαγοράς θα εξετάσει το ζήτημα.
  • Η εισηγμένη έχει διανείμει στους μετόχους της κατά την τελευταία δεκαετία με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίων ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσφυγή του ομίλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το πόσο σύννομη είναι η χρηματοδότηση των ΕΛΤΑ, τα οποία καταγγέλλονται ότι προσφέρουν υπηρεσίες κάτω του κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v