Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλάδος πληροφορικής: Τα σχέδια για τη «μετά Ταμείο Ανάκαμψης» εποχή

Οι εγχώριοι όμιλοι σχεδιάζουν ήδη στρατηγικές ανάπτυξης για την περίοδο που θα ακολουθήσει την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι περιπτώσεις τεσσάρων εισηγμένων.

Κλάδος πληροφορικής: Τα σχέδια για τη «μετά Ταμείο Ανάκαμψης» εποχή

Οι ήδη φορτωμένες με έργα ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν ξεκινήσει από τώρα να σχεδιάζουν το πώς μετά το 2026 -όταν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης θα έχουν απορροφηθεί- θα είναι σε θέση να συνεχίζουν να ανεβάζουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Αν και το «κενό» που θα παρατηρηθεί τότε θα είναι σημαντικό, ελπίζεται ότι οι ελληνικές εταιρείες, αφενός μέσα από τα έσοδα συντήρησης-υποστήριξης των έργων που θα αναλάβουν και αφετέρου μέσα από τις επιδόσεις εταιρειών που θα εξαγοράσουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, θα καταφέρουν να καλύψουν ή και να υπερκεράσουν την όποια διαφορά προκύψει.

Επιπλέον, τα πολύ σημαντικά κέρδη και η εμπειρία-τεχνογνωσία που αναμένεται να αποκομίσουν τα επόμενα έτη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις περαιτέρω διεθνοποίησης των εργασιών τους, ή και δυναμικής εισόδου σε νέα πεδία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data analytics.

Δύο είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής αυτή την περίοδο. Το πρώτο αφορά το πώς θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τα έργα που αναλαμβάνουν και το δεύτερο το πώς θα σχεδιάζουν από τώρα τα πράγματα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσουν ή και να επαυξήσουν τα οικονομικά τους μεγέθη μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια από σήμερα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όσο κι αν φαντάζει πολύ μακρινό, το τι θα κάνουμε μετά το 2026 ή έστω μετά το 2028, όταν θα έχουν απορροφηθεί και τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ που δεν έχει καν ξεκινήσει, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το σχεδιάσουμε και να το προγραμματίσουμε από σήμερα», δηλώνει υψηλόβαθμος παράγοντας εισηγμένης εταιρείας, τονίζοντας πως «ήδη οι εταιρείες αυξάνουν το δυναμικό τους προκειμένου να υλοποιήσουν τα πολλά έργα που τρέχουν, ωστόσο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κάποτε θα τελειώσουν και τότε θα βρεθούμε με πολύ μεγάλα σχήματα και πιθανόν με σαφώς μικρότερο όγκο εργασιών».

Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas Γιάννης Μερτζάνης: «Οι εταιρείες πληροφορικής μπορεί να έχουν μπροστά τους μια πενταετία πολύ υψηλής ζήτησης, ωστόσο θα πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν όταν ο ξέφρενος ρυθμός των δημοσίων έργων και των κοινοτικών κονδυλίων υποχωρήσει. Εμείς ως Sρace Hellas είμαστε πολύ επιλεκτικοί για το τι θέλουμε να κάνουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μεγαλώσουμε την υπεραξία μας και να έχουμε διάρκεια. Αν μια εταιρεία απλά εκτελέσει κάποια έργα χωρίς παράλληλα να αποκτήσει γερές βάσεις για το μέλλον, τότε θα είναι σαν να χτίζει στην άμμο. Γιατί μετά από κάποια χρόνια, είναι πιθανόν να υποχωρήσει η ζήτηση και, σε μια τέτοια περίπτωση, κάποιες εταιρείες θα δοκιμαστούν. Για εμάς, παράγοντες-κλειδιά είναι η επέκταση στο εξωτερικό, η διείσδυση στο software και οι υπηρεσίες».

Το ζήτημα αφορά και την Profile, η οποία μέχρι σήμερα έχει υπογράψει ή κατοχυρώσει δημόσια έργα προϋπολογισμού της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ και συνεχίζει να διεκδικεί επιπλέον συμβάσεις. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ομίλου, ένα τμήμα θα καλυφθεί από τα ολοένα και αυξανόμενα έσοδα από τη συντήρηση και την υποστήριξη των έργων που θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν, ενώ επιπρόσθετα από τα κέρδη των συμβάσεων αυτών υπάρχει η δυνατότητα να εξαγοραστούν ακόμη δύο εταιρείες στο εξωτερικό, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπληρώσουν ή και να υπερκεράσουν τα όποια μειωμένα έσοδα από τις δημόσιες συμβάσεις, από το 2026 και μετά.

Η Q&R έχει μεν ανεβάσει κατακόρυφα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της, ωστόσο παράλληλα έχει ξεκινήσει να κοιτάζει συστηματικότερα την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο εξωτερικό.

Εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού

Από τα κονδύλια, όμως, του Ταμείου Ανάκαμψης επηρεάζονται όχι μόνο οι εταιρείες πληροφορικής που διεκδικούν δημόσια έργα, αλλά -ως έναν περιορισμένο βαθμό- και εκείνες που απευθύνονται στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι τελευταίες μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ψηφιοποίησης των εργασιών τους με ευνοϊκούς δανειακούς όρους (μακροπρόθεσμο επιτόκιο 1% για το 50% της επένδυσης).

Στους ωφελημένους ομίλους αυτής της κατηγορίας συγκαταλέγεται και η Entersoft, η οποία ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρώτο φετινό τρίμηνο (+31% στον κύκλο εργασιών, +33% στο EBITDA και +31% στα κέρδη πριν τη φορολογία). Το εντυπωσιακό για την Entersoft είναι πως το 67% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από επαναλαμβανόμενα έσοδα, τα οποία αναμένεται με αυξητικό ρυθμό να ενισχύουν τον κύκλο εργασιών και των επόμενων ετών. Επιπρόσθετα, ο εισηγμένος όμιλος προχωρεί σε σειρά εξαγορών άλλων επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ εισέρχεται δυναμικότερα και στον τομέα του λογισμικού μικρών επιχειρήσεων. Είναι αναμενόμενο ότι οι κινήσεις αυτές θα προσθέσουν και νέες πηγές κερδοφορίας στο μέλλον.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία επεσήμαναν επίσης ότι φαίνεται να δημιουργείται σταδιακά μια νέα κουλτούρα στις τάξεις των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με την προτεραιότητα που δίνουν στον τομέα της ψηφιοποίησης των εργασιών τους. Η τάση είναι να αυξάνουν τις σχετικές επενδύσεις τους, ιδίως μετά τις νέες εφαρμογές που υιοθετεί τόσο το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (π.χ. Mydata). Όλα αυτά αναμένεται να έχουν και συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση ξοδεύει σήμερα πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με μια ελληνική στον συγκεκριμένο τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v