Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Epsilon Net: Ράλι εσόδων στο 1ο τρίμηνο, σχέδια για εξαγορές

Στόχος είναι να αποκτηθούν εταιρείες που είτε διαθέτουν συμπληρωματικά προϊόντα είτε δραστηριοποιούνται σε κάθετες αγορές, με προτεραιότητα την Ελλάδα.

Epsilon Net: Ράλι εσόδων στο 1ο τρίμηνο, σχέδια για εξαγορές

«Το ταξίδι συνεχίζεται και σας καλώ να το κάνουμε μαζί». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος (φωτ.) στους αναλυτές, αφού προηγουμένως είχε εστιάσει στους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε ο εισηγμένος όμιλος κατά την τελευταία τριετία.

Ο Γιάννης Μίχος εκτίμησε ότι οι προοπτικές της Epsilon Net παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, με καταλύτες την οργανική ανάπτυξη, την υλοποίηση νέων εξαγορών (με στόχο την επέκταση σε συμπληρωματικές λύσεις και σε κάθετες αγορές), τη δραστηριοποίηση στο fintech σε συνεργασία με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τη σταδιακή-προσεκτική παρουσία στο εξωτερικό, με πρώτες χώρες τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Επιπλέον, η διοίκηση της Epsilon Net απάντησε σε μια ευρεία σειρά ερωτημάτων που υπέρβαλαν οι αναλυτές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση της τάξεως του 47% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η τάση για τους υπόλοιπους μήνες φαίνεται να είναι παρόμοια, ωστόσο η εταιρεία απέφυγε να προχωρήσει σε guidance για το σύνολο της φετινής χρήσης, εξαιτίας κάποιων αβεβαιοτήτων, όπως π.χ. καθυστερήσεις εργασιών που ενδέχεται να προκληθούν λόγω των επικείμενων εκλογών. «Είμαστε συντηρητικοί και θέλουμε να σας δώσουμε ένα guidance που να είναι αξιόπιστο. Θα γίνει και αυτό μέσα στη χρονιά, αλλά θα πρέπει να κάνετε λίγη ακόμη υπομονή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  • Δίδεται μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της Epsilon Net και ακόμη είναι σε θέση να αλλάξει τον χαρακτήρα της εταιρείας. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκύψουν τα πρώτα προϊόντα και ίσως μέσα στο 2023 να εγγραφούν κάποια περιορισμένα έσοδα. Πάντως, πρόκειται για μια συνεργασία με μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς σταδιακά (περισσότερο το 2024 και ιδίως το 2025), στον βαθμό που θα προσφέρονται περισσότερες και πιο υψηλής προστιθέμενης αξίας εφαρμογές.
  • Το 64% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από επαναλαμβανόμενα έσοδα.
  • Ο κλάδος του επιχειρηματικού λογισμικού αναμένεται να ευνοηθεί κατά τα επόμενα χρόνια, εκτός των άλλων, και λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
  • Οι εξαγορές άλλων εταιρειών θα συνεχιστούν και μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα σχετικά νέα. Στόχος είναι να αποκτηθούν εταιρείες που είτε διαθέτουν συμπληρωματικά προϊόντα, είτε δραστηριοποιούνται σε κάθετες αγορές, με προτεραιότητα την Ελλάδα, ενώ εξετάζεται με προσεκτικά βήματα και η επέκταση στο εξωτερικό.
  • Οι χώρες του εξωτερικού που εξετάζονται σε πρώτη φάση είναι η Ρουμανία (βοηθά η εμπειρία που διαθέτει στη χώρα η εξαγορασθείσα εταιρεία Ορόσημο), καθώς και η Κύπρος (διαθέτει μεγάλο αριθμό λογιστών, στους οποίους μπορούν να προσφερθούν προϊόντα). Η Ρουμανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως hub για την επέκταση της Epsilon Net στις άλλες βαλκανικές χώρες.
  • Μέσω των εξαγορών, ο όμιλος είναι σε θέση να προσφέρει πλήρη υποστήριξη υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα (ο κλάδος εμφανίζει σαφώς θετικές προοπτικές στην Ελλάδα) και αργότερα στο εξωτερικό.
  • Η εταιρεία SingularLogic (η Epsilon Net συμμετέχει με 40%) αναπτύσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έχει υποβάλει σειρά προσφορών για τη διεκδίκηση δημοσίων συμβάσεων, ενώ φέτος θα ωφεληθεί από τη διεξαγωγή τόσο των βουλευτικών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v