Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Autohellas και Samelet βάζουν €56 εκατ. για την εξαγορά της FCA Hellas

Συστάθηκε η μικτή εταιρεία ΟΡΝΟΣ ΑΕ (51% Autohellas) και εκδίδει ομολογιακό για το equity της εξαγοράς της FCA Hellas (Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Jeep).

Autohellas και Samelet βάζουν €56 εκατ. για την εξαγορά της FCA Hellas

Την ίδια συμμετοχή της Autohellas και του ισραηλινού ομίλου SAMELET Motors στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της FCA Hellas από την FCA Italy S.p.A. οριοθετεί η απόφαση των δύο αγοραστών να καλύψουν ομολογιακό δάνειο έως 56 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδίδει η προσφάτως συσταθείσα μικτή εταιρεία ΟΡΝΟΣ ΑΕ.

Η ΟΡΝΟΣ συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν, προσώρας, τα 3 εκατ. ευρώ. Η Αutohellas (φωτ. ο Ευτ. Βασιλάκης) κατέχει το 51% και η SAMELET το 49%. Αμέσως μετά τη σύσταση, η ΟΡΝΟΣ προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους ως 56 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο που προκύπτει από Euribor 3μήνου ή 6μήνου πλέον περιθωρίου 2,5%.

Το ομολογιακό έχει δύο σειρές. Η πρώτη λήγει στις 31 Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη, ύψους 36 εκατ. ευρώ, λήγει στις 30 Απριλίου 2027 και αποπληρώνεται σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις. Το ομολογιακό καλύπτεται, κατά την αναλογία συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, από τις Αutohellas και SAMELET.

Σύμφωνα με την έκθεση ανεξάρτητου ορκωτού (Deloitte), η έκδοση ομολογιακού από την ΟΡΝΟΣ ΑΕ και η κάλυψή της από τους μετόχους διενεργείται προκειμένου η ΟΡΝΟΣ να χρηματοδοτήσει την απόκτηση του 100% της FCA Hellas από τον όμιλο STELANTIS. Η εξαγορά έλαβε το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 18 Ιανουαρίου και η ολοκλήρωσή της αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης προς τους αναλυτές.

Σημειώνεται ότι δεν έχει ανακοινωθεί τίμημα εξαγοράς, αλλά μόνο το joint venture Autοhellas-SAMELET για την εξαγορά της FCA Hellas. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η κοινή εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή και διανομή πέντε συνολικά μαρκών της Stellantis στην Ελλάδα.

Η FCA Hellas διενήργησε το 2021 πωλήσεις 114,7 εκατ. ευρώ και είχε προ φόρων κέρδη 1,85 εκατ. ευρώ. Λόγω της καθυστέρησης στις παραδόσεις, που αντιμετώπισε πέρσι αλλά και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποθέματα της FCA Greece στο τέλος του 2021 ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 9,5 εκατ. ευρώ, έναντι του τέλους 2020.

Οι απαιτήσεις από πελάτες ήταν μειωμένες κατά 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από τον προμηθευτή της Fiat Chrysler Finance εκτινάχθηκαν σε 38,68 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2021 ανέρχονταν σε 26,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,7 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021, η καθαρή θέση της εταιρείας κατέστη χαμηλότερη του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v