Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Venture Friends: «Γκάζι» για νέες επενδύσεις σε startups

To ελληνικό fund σε επτά χρόνια έχει επενδύσει €120 εκατ. σε 59 startups. Τρέχει το VF3 ενώ προετοιμάζεται το VF4 με κεφάλαια €100 εκατ. και στόχο επενδύσεις σε νέες startups.

Venture Friends: «Γκάζι» για νέες επενδύσεις σε startups

Nέες επενδύσεις σε ελληνικές και ξένες νεοφυείς επιχειρήσεις σχεδιάζει η Venture Friends, το επενδυτικό fund που έχει ήδη επενδύσει 120 εκατομμύρια ευρώ σε 59 ελληνικές και ξένες startups. Μάλιστα το VC fund που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει πλέον γραφεία στο Λονδίνο και στη Βαρσοβία σχεδιάζει και νέες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου του fund έχουν συνολικά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το fund έχει συνδράμει χρηματοδοτικά τα πλάνα 134 founders, εκ των οποίων οι 50 είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα. Οι startups που στήριξε χρηματοδοτικά το fund απασχολούν 4.039 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 1.019 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Από τις νεοφυείς που χρηματοδοτήθηκαν από το Venture Friends το 29% προέρχονται από τον χώρο των market places, το 19% από τον κλάδο του fintech, το 18% από τον τομέα του proptech, το 15% προέρχεται από την αγορά του B2C και το 13% από την αγορά του SaaS.

Το νέο fund θα έχει hard cap στα 100 εκατ. ευρώ και θα είναι τo 4ο fund σε 7 χρόνια για τους Venture Friends, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση στα 170 εκατ. ευρώ. 

Οι αρχικές επενδύσεις κυμαίνονται από 500 χιλιάδες έως και 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση σε μια εταιρεία μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκατ. ευρώ.

Το Venture Friends ήταν ο πρώτος επενδυτής σε εταιρείες που έχουν ήδη ξεχωρίσει στο παγκόσμιο οικοσύστημα όπως η Blueground (τελευταίος γύρος χρηματοδότησης 180 εκατ. δολαρίων Series C), το Instashop στη Μέση Ανατολή (εξαγοράστηκε από την Delivery Hero για 360 εκατ. δολάρια), το Belvo στη Λατινική Αμερική (τελευταίος γύρος χρηματοδότησης 43 εκατ. δολαρίων Series Α) και το FBA roll-up Factory14 στην Ισπανία (200 εκατ. δολάρια Seed).

Στην Ελλάδα εκτός της Blueground και του Instashop, ξεχωρίζουν οι χρηματοδοτήσεις σε FlexCar, Spotawheel, Plum και Douleutaras.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v