Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορροφά την Κεντρικής Μακεδονίας η Παγκρήτια - Η σχέση ανταλλαγής

Εγκρίθηκε από τα Δ.Σ. των δύο τραπεζών το σχέδιο συγχώνευσης. Κάτω από 1 εκατ. η καθαρή θέση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας. Οι μεριδιούχοι της θα κατέχουν το 0,54% της νέας τράπεζας. Τα μεγέθη Παγκρήτιας για το 2022.

Απορροφά την Κεντρικής Μακεδονίας η Παγκρήτια - Η σχέση ανταλλαγής

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία συγχώνευσης των Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη καθώς στις 28 Απριλίου τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών ενέκριναν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης και θα ακολουθήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για την παροχή εγκρίσεων και από τους μετόχους.

Η συγχώνευση, που διενεργείται με ενοποίηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (ν.2515/97), αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου, βάσει σχετικών επιταγών του επόπτη, με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31η Δεκεμβρίου 2022. Προβλέπεται, δε, πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης προβλέπει σχέση ανταλλαγής 15,814 μετοχές Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας προς 1 μετοχή Παγκρήτιας. Εφόσον εγκριθεί από τους μετόχους, οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής θα λάβουν συνολικά 1.020.504 μετοχές Παγκρήτιας, πλέον όσων προκύψουν για λόγους στρογγυλοποίησης. Συνολικά θα βρεθούν να κατέχουν, μετά τη συγχώνευση, το 0,54% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Παγκρήτιας (σ.σ. παλαιοί μέτοχοι) θα ανταλλάξουν 1 μετοχή προς 1,198 μετοχές της νέας τράπεζας, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση και θα κατέχουν, μετά την ολοκλήρωσή της, το 99,46% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η σχέση ανταλλαγής προσδιορίστηκε βάσει της αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης κάθε τράπεζας κατά την 31.12.2022.

Η Mazars, που ορίστηκε από το Δ.Σ. της Κεντρικής Μακεδονίας ως ανεξάρτητος εκτιμητής καθώς και οι ορκωτοί Α. Προκοπίδης, Γ. Παπαθωμάς, που ορίστηκαν από την Παγκρήτια, έκριναν δίκαιη και εύλογη την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής.

Οι περίπου 18.500 μεριδιούχοι της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας θα δικαιούνται μερίσματος από την Παγκρήτια ήδη από την πρώτη εταιρική χρήση.

Η καθαρή θέση της Παγκρήτιας στις 31/12/2022 διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τους Προκοπίδη και Παπαθωμά, σε 182,6 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο χορηγήσεων της τράπεζας κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε 1,78 δισ. ευρώ και οι σωρευμένες προβλέψεις σε 391 εκατ. ευρώ. Τα χρηματοοικονομικά assets στο αποσβεσμένο κόστος ανερχόταν σε 901 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις από αναβαλλόμενους φόρους σε 64,2 εκατ. ευρώ (44,8 εκατ. ευρώ στις 30/6/2022). Η καθαρή θέση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας ανήλθε στις 31/12/2022 σε μόλις 985 χιλ. ευρώ.

Η Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε με συνολικό δείκτη κεφαλαίου κάτω του 8% το 2021, με την TτΕ να ζητά αύξηση κεφαλαίου το αργότερο ως το τέλος Απριλίου 2022. Κατόπιν υποβολής business plan και capital plan η προθεσμία διενέργειας ΑΜΚ παρατάθηκε ως την 31η Ιανουαρίου 2023. Λόγω αδυναμίας εξεύρεσης επενδυτών στις 30 Νοεμβρίου 2022 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Παγκρήτια, που προέβλεπε συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας συγχώνευσης ως το τέλος Γενάρη της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v