Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Οι κινήσεις για κερδοφορία και «εκκαθάριση» του ισολογισμού

Οι στόχοι της τράπεζας για την ανάπτυξη των εργασιών της, η παρουσία στη Ρουμανία και πώς θα κινηθούν μέχρι το τέλος του έτους οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Alpha Bank: Οι κινήσεις για κερδοφορία και «εκκαθάριση» του ισολογισμού

Το clean up του ισολογισμού όσον αφορά τον δραστικό περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 αποτελούν τις προτεραιότητες της διοίκησης της Alpha Bank, χωρίς όμως να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η περαιτέρω ενίσχυση στις εκταμιεύσεις δανείων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη, το φρενάρισμα των χορηγήσεων το πρώτο τρίμηνο ήταν εποχικό φαινόμενο και το δεύτερο εξάμηνο υπάρχει ήδη ανάκαμψη.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι για την τριετία 2023-2025 αναμένεται να παρουσιαστούν από τη διοίκηση της τράπεζας την 7η Ιουνίου σε ειδική επενδυτική ημερίδα (investor day). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στόχοι για την επόμενη τριετία αναμένεται να κινούνται σε υψηλά αλλά ρεαλιστικά επίπεδα, με αιχμή τη συνεχή αύξηση της κερδοφορίας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξία των μετόχων της τράπεζας.

Εκτός συνόρων

Η ενίσχυση της κερδοφορίας της Αlpha Bank περνά και μέσα από την παρουσία της στις αγορές εκτός συνόρων, με επίκεντρο τη ρουμανική τραπεζική αγορά. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν στην ενημέρωση των επενδυτών ότι στη Ρουμανία η ανάπτυξη της θυγατρικής τρέχει με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς τον τελευταίο χρόνο και η τράπεζα θα προβεί σε κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξής της στην τοπική αγορά.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εξαγοράς ή συγχώνευσης εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι επί του παρόντος κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η έγκριση για τη διανομή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2023. Αξίζει να αναφερθεί ότι η θυγατρική της τράπεζας στη Ρουμανία αυξάνει σε ετήσια βάση τα κέρδη της και έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις.

Προθεσμιακές

Στο μέτωπο των καταθέσεων, η μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση αποδίδεται στην εποχικότητα και στις αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και σήμερα αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των καταθέσεων.

Η διοίκηση της Αlpha Bank προέβλεψε ότι το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων θα ανέλθει σε 45% μέχρι τέλος του 2023. Όσον αφορά στο κόστος τους, αυτό αυξήθηκε σε 1,14%, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τις προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάρια, έναντι 0,63% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v