Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυμέτωπη ανάπτυξη επιδιώκει η Unisystems

Τα έργα του Ταμεία Ανάκαμψης, το ενδιαφέρον της θυγατρικής του ομίλου Quest να προχωρήσει σε εξαγορές συμπληρωματικών εταιρειών που διαθέτουν ιδιοπαραγόμενο λογισμικό και τα προβλεπόμενα μεγέθη.

Πολυμέτωπη ανάπτυξη επιδιώκει η Unisystems

Παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία πενταετία έχει σημειώσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17%, η Unisystems προβλέπει μεγάλη άνοδο των δραστηριοτήτων της και κατά επόμενα τέσσερα χρόνια, μέσα από συμβάσεις που θα εκτελέσει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας (θυγατρική του Ομίλου Quest) Γιάννης Λουμάκης στα πλαίσια χθεσινής συνέντευξης τύπου, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο φετινός κύκλος εργασιών της Unisystems θα ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ (από 176 εκατ. πέρυσι) και αναφέροντας πως ο στόχος που έχει τεθεί για το 2026 είναι η επίτευξη εσόδων γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνεκτιμώνται οι επιδράσεις από τυχόν εξαγορές άλλων επιχειρήσεων του κλάδου.

«Όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε παρουσιάζουν ανάπτυξη. Δεν βασίζουμε την μελλοντική αύξηση των εργασιών μας μόνο στα έργα του Ταμεία Ανάκαμψης, από τα οποία μέχρι το τέλος του 2022 δεν είχαμε εγγράψει έσοδα και αυτό γιατί πολύ ισχυρή ζήτηση παρουσιάζουν και άλλοι τομείς όπως ο ιδιωτικός τομέας, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και το εξωτερικό. Εμείς, ενδιαφερόμαστε αναμφίβολα για τα έργα του δημοσίου, ωστόσο έχουμε πολυσχιδή δραστηριότητα και ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2022 το 48% των εσόδων μας προήλθε από το εξωτερικό, το 29% από τις τράπεζες, το 15% από το δημόσιο τομέα και το υπόλοιπο από το λοιπή εγχώρια ζήτηση. Εκτιμώ ότι κατά τα επόμενα χρόνια, η εγχώρια αγορά πληροφορικής θα αναπτυχθεί σημαντικά και αυτό όχι μόνο λόγω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν είναι τυχαίο ότι και νέοι παίκτες έχουν εισέλθει στον κλάδο διεκδικώντας μερίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λουμάκης, τονίζοντας παράλληλα και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες πληροφορικής να προσελκύσουν επαρκή αριθμό ικανών εργαζομένων προκειμένου να υλοποιήσουν τα έργα.

Αναφέρθηκε άλλωστε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο «τρέξιμο» των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντομεύσουν το χρονικό περιθώριο υλοποίησής τους από τις ελληνικές εταιρείες, προκαλώντας αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα προλάβουν να παραδοθούν τα έργα αυτά στο χρονικό περιθώριο της τετραετίας.

Ανάλογες εκτιμήσεις έγιναν και από τον πρόεδρο του Ομίλου Quest Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως εποχή πολύ μεγάλης ανάπτυξης τόσο για την πληροφορική, όσο και για την οικονομία γενικότερα. «Η ελληνική αγορά πληροφορικής θα αναπτυχθεί σημαντικά με τις έμπειρες εταιρείες του κλάδου, όπως η Unisystems, να μπορούν να κινηθούν καλύτερα και στερεότερα. Το μόνο όριο που υπάρχει είναι η δυνατότητα προσέλκυσης ικανών ανθρώπων, προκειμένου οι εταιρείες να μπορέσουν να παραδώσουν τα έργα, τομέας στον οποίο εμείς δίνουμε πάντοτε μεγάλη βαρύτητα».

Εξαγορές και επόμενες κινήσεις

Η διοίκηση της Unisystems αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον της να προχωρήσει σε εξαγορές συμπληρωματικών εταιρειών που διαθέτουν ιδιοπαραγόμενο λογισμικό, είναι εξωστρεφείς και απευθύνονται σε ίδιες ή παραπλήσιες αγορές.

Επιπλέον, ο Γιάννης Λουμάκης περιέγραψε μια σειρά κινήσεων που δρομολογεί η Unisystems προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδικότερα, εκτός των άλλων, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ενός τεχνολογικού hub στην Πάτρα, ενώ έχει ανατεθεί στην Deloitte η μελέτη για το κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο hub εκτός Ελλάδας.

Η Unisystems σημείωσε πέρυσι κύκλο εργασιών 176 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 87% προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών. Διαθέτει πέντε θυγατρικές εταιρείες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία), προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από είκοσι χώρες, έχει περισσότερους από 200 ενεργούς πελάτες και απασχολεί 1.300 εργαζόμενους (900 στην Ελλάδα σε Ελλάδα και 400 στο εξωτερικό).

Στις 31/12/2022 το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών της ήταν 550 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι εξ’ αυτών τα 141,6 εκατ. θα υλοποιηθούν φέτος, τα 145 εκατ. το 2024 και τα υπόλοιπα αργότερα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v