Ν. Καραμούζης: Αποκτούμε πλειοψηφία στην ΕΨΑ

Πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ΕΨΑ, μέσω της κοινής εταιρείας που σύστησε με τα αδέλφια Τσαούτου, αποκτά η SMERemediumCap. Τι δηλώνει ο Νίκος Καραμούζης στο Euro2day.gr.

Ν. Καραμούζης: Αποκτούμε πλειοψηφία στην ΕΨΑ

Πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ΕΨΑ, μέσω της κοινής εταιρείας που σύστησε με τα αδέλφια Τσαούτου που ελέγχουν το 75% της εταιρείας αναψυκτικών, αποκτά η SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη.

Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο κ. Καραμούζης ανέφερε: «Αποκτούμε την καταστατική πλειοψηφία στην ΕΨΑ. Κάνουμε μια σημαντική επένδυση και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων με την οικογένεια Τσαούτου και αφού είχε προηγηθεί το ναυάγιο των συζητήσεων που είχε στα μέσα της περασμένης χρονιάς η οικογένεια Τσαούτου με τη ΔΕΛΤΑ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρείας που ίδρυσαν η SMERemediumCap με τα αδέλφια Τσαούτου, η «ΑΓΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.», έχει ορισθεί στα 5,213 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3.400.305,74 ευρώ είναι μετρητά, και ολοσχερώς καταβεβλημένα, και το υπόλοιπο ποσό 1.812.694,26 ευρώ εισφορές σε είδος.

Ο βασικός μέτοχος της νέας εταιρείας με ποσοστό 65,22% είναι η SMERemediumCap, ο Μιχαήλ Τσαούτος ελέγχει ποσοστό 14,15%, αντίστοιχο ποσοστό κατέχει η Παναγιώτα Τσαούτου και 6,48% η Ήβη Αναστασία Μοσκαχλαΐδή.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Καραφωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, και μέλη τους κ.κ. Μιχαήλ Τσαούτο, Νικόλαο Καραμούζη, Νικόλαο Ζορμπά και Παναγιώτα Τσαούτου.

Αντικείμενο της κοινής εταιρείας του κ. Νίκου Καραμούζη με την οικογένεια Τσαούτου είναι οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών στρατηγικής διαχείρισης, υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου, υπηρεσίες χημικών δοκιμών και αναλύσεων, το χονδρικό εμπόριο αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών, και το χονδρικό εμπόριο μπίρας.

Σημειώνεται ότι στην ΕΨΑ μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 25% είναι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.) συμφερόντων της οικογένειας Σεπετά, η οποία δηλώνει άγνοια για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ΕΨΑ, από τα πλέον ιστορικά εγχώρια brands του κλάδου των αναψυκτικών, πέτυχε το 2021 πωλήσεις 9,169 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,35% σε σχέση με το 2020, ενώ οι ζημιές της περιορίσθηκαν στα 353.685 ευρώ από ζημιές 1,263 εκατ. ευρώ το 2020. Ο δανεισμός της ανέρχεται στα 5,316 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις το 2021 ήταν 2,064 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο της εταιρείας παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία 3ετία στο 2,1% σε αξία και 2,3% σε όγκο. Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι η ΕΨΑ από την περασμένη Άνοιξη ανέλαβε για λογαριασμό της PepsiCo Hellas την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου. Η συμφωνία είναι τριετής.

Η επίσημη ανακοίνωση

Σε επένδυση στρατηγικής σημασίας στην ιστορική εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ προχώρησε το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC), με στόχο τη δυναμική ανάπτυξή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η συνεργασία του SMERC με την οικογένεια Τσαούτου έχει ως στόχο την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την αξιοποίηση του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της και την ενίσχυσή του με ικανά και έμπειρα στελέχη. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί μέσω επενδύσεων η αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας, ενώ θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα και προορισμοί πωλήσεων. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η συστηματική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος της ΕΨΑ - ενός brand με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, πιστότητα και αξιοπιστία στο καταναλωτικό κοινό και ευρύτερα στην Ελληνική κοινωνία.

Η αγορά αναψυκτικών στην Ελλάδα προσεγγίζει τα € 370 εκατ. και αναπτύσσεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις- περίπου κατά 5% ετησίως.

Η επένδυσή του SMERC στην ΕΨΑ στηρίζεται στην εκτίμηση της μεσοπρόθεσμης ισχυρής ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, στη σημαντική άνοδο του τουρισμού και στο διαυγές και ισχυρό όνομα της εταιρείας. Ενισχύεται από την εμπιστοσύνη και πιστότητα των πελατών της, τη διεύρυνση της διανομής των εκλεκτών προϊόντων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στον προσανατολισμό σε νέα, καινοτόμα προϊόντα, που ανοίγουν δρόμους προς τους σύγχρονους τρόπους διατροφής.

Η ΕΨΑ, μία εμβληματική Ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής αναψυκτικών υψηλής ποιότητας, ιδρύθηκε στην Αγριά του Βόλου το 1924. Για σχεδόν 100 χρόνια τα προϊόντα της συνδυάζουν την παράδοση με την ποιότητα, απολαμβάνοντας σταθερά την εμπιστοσύνη και προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v