Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Στόχος η ανάπτυξη του ομίλου, νέο ταξίδι στον Καναδά

Προεξοφλημένη η ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα, διακύβευμα για μεγάλες εισροές κεφαλαίων η ένταξή της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές, δηλώνει. «Είναι άλλες οι προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή», το σχόλιο για το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας.

Μυτιληναίος: Στόχος η ανάπτυξη του ομίλου, νέο ταξίδι στον Καναδά

Η εξαγορά των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW έναντι 1,1 δισ. ευρώ στον Καναδά ανέδειξε εμφατικά τον σαφή διεθνή προσανατολισμό της Mytilineos, που ξεδιπλώνεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια με την παρουσία της σε 30 χώρες του κόσμου. Με την εξαγορά της Unison, λίγες ημέρες νωρίτερα, έγινε σαφής ο έτερος στρατηγικός στόχος, της μετεξέλιξής της σε έναν ολοκληρωμένο σύγχρονο πάροχο.

«Βασική μας επιδίωξη είναι η ανάπτυξη της Mytilineos», τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η εξαγορά των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW έναντι 1,1 δισ. ευρώ στον Καναδά, και αυτή της Unison που προηγήθηκε, επιβεβαιώνουν τα περί προτεραιοτήτων της εταιρείας και δίνουν σαφές στίγμα των επιδιώξεών της. Τα κίνητρα που δίνει η καναδική κυβέρνηση, όπως και η αμερικανική, μας έπεισαν να επιλέξουμε τη συγκεκριμένη χώρα, ενώ η Ευρώπη απαντά με ευχολόγια, λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει, πάντως, ότι στην επιλογή του Καναδά διαδραμάτισε ρόλο και η Fairfax, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου.

Πριν από μερικές ημέρες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προκάλεσε αίσθηση καθώς μια αποστροφή του λόγου του ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία αλλαγής έδρας της διεθνοποιημένης πλέον εταιρείας που ηγείται, Mytilineos Εnergy & Μetals. Σημειώνει ωστόσο ότι το ζήτημα της αλλαγής έδρας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία. «Είναι άλλες οι προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρείας. Προτεραιότητα είναι η δουλειά μας», τονίζει, δηλώνοντας πάντως ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον θόρυβο που προκλήθηκε αφού, όπως σημειώνει, «άλλες πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν αλλάξει έδρα διατηρώντας εδώ την παραγωγή τους».

Η επένδυση στον Καναδά

Οι τελευταίες κινήσεις της «Μυτιληναίος» έρχονται να επιβεβαιώσουν τα περί «προτεραιοτήτων» της εταιρείας και να δώσουν ένα πολύ σαφές στίγμα της στρατηγικής της στόχευσης. Η εξαγορά των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW έναντι 1,1 δισ. ευρώ στον Καναδά, ανέδειξε εμφατικά τον σαφή διεθνή προσανατολισμό της Mytilineos, που ξεδιπλώνεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια με την παρουσία της σε 30 χώρες του κόσμου. Με την εξαγορά της Unison, λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέδειξε τον έτερο σαφή στρατηγικό στόχο, της μετεξέλιξής της σε έναν ολοκληρωμένο σύγχρονο πάροχο και παράλληλα τα γρήγορα αντανακλαστικά της στην αφομοίωση των αλλαγών που συντελούνται σε πιο ώριμες ενεργειακές αγορές και το χαρακτηριστικό της να εισάγει νεωτερισμούς στην ελληνική αγορά.

Ο μετασχηματισμός

Οι δύο κινήσεις αποτελούν συνέχεια του δομικού μετασχηματισμού στον οποίο προχώρησε η Mytilineos λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, οριοθετώντας ευδιάκριτα τις βασικές δραστηριότητές της, ενέργεια και μεταλλουργία, απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές.

Ο ίδιος περιγράφει στην «Καθημερινή» ένα ιδιαίτερα αποδοτικό μοντέλο χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των πράσινων έργων. «Κατασκευάζουμε σε όλο τον κόσμο έργα που παραδίδουμε σε τρίτους, οι οποίοι είναι κατά βάση από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς, όπως η Total Εnergy και η Lightsource ΒP. Τα έργα αυτά μας αφήνουν ένα κέρδος 20% το οποίο κατευθύνουμε στη χρηματοδότηση των δικών μας έργων ΑΠΕ. Ετσι, μεγαλώνουμε το δικό μας χαρτοφυλάκιο χωρίς να χρειάζεται να δανειστούμε, διασφαλίζοντας έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό». 

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν κρύβει ότι «μαγνήτης» για την επένδυση του Καναδά ήταν τα κίνητρα για τις επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας. Το χαμηλό ενεργειακό κόστος –μόλις 20 δολάρια/MWh το κόστος ρεύματος και πέντε φορές κάτω από την Ευρώπη η τιμή του φυσικού αερίου– ήταν ένας πρόσθετος παράγοντας που έστρεψε το βλέμμα της Mytilineos στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Γιατί όμως ο Καναδάς και όχι οι ΗΠΑ; «Μας ταιριάζει περισσότερο σαν χώρα και σαν νοοτροπία και βέβαια ρόλο έπαιξε και η Fairfax, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ανοίξαμε μια πολύ μεγάλη αγορά και ευκαιρίες σε Ελληνες μηχανικούς που θα είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση ενός τόσο μεγάλου έργου και προσβλέπουμε με τη βοήθεια της Fairfax σε ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων μας στον Καναδά», τονίζει ο κ. Μυτιληναίος.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων ευκαιριών αλλά και της ανταπόκρισης στο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις, που άρχισε να εκφράζεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της επένδυσης του 1,16 δισ., μια επιτελική ομάδα της Mytilineos με επικεφαλής τον ίδιο, όπως αποκαλύπτει στην «Κ», θα μεταβεί στον Καναδά μέσα στις επόμενες ημέρες όπου από κοινού με τη Fairfax θα έχει επαφές με τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, funds αλλά και εκπροσώπους της κυβέρνησης στη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Ο κ. Μυτιληναίος είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας. Εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ως ένα σημείο προεξοφλημένη από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες, όπως τονίζει, «είναι σίγουρες για τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα σε 30 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του». Επισημαίνει ωστόσο ότι «το διακύβευμα για τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι η ένταξή της στις ανεπτυγμένες αγορές».

Οι τιμές ενέργειας

Αντιθέτως, με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει τις εκτιμήσεις περί συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. «Πολύ φοβάμαι ότι είδαμε τα χαμηλά του αερίου σε αυτή τη φάση. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι αυτό που μας έσωσε ήταν ο καιρός, η Κίνα και η εξοικονόμηση που έκαναν οι πολίτες λόγω των υψηλών τιμών. Αν φέτος έχουμε έναν κανονικό χειμώνα και η ζήτηση στην Κίνα αυξηθεί, οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και η Ευρώπη θα κλονιστεί και πάλι», τονίζει, ευχόμενος πάντως να μην επαληθευθούν οι ανησυχίες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v