Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην εξυγίανση της Folli Follie βάζει η δίκη των Κουτσολιούτσων

Στη δέσμευση ακινήτων και μετρητών που αποτελούν περιουσία της εταιρείας προσκρούει το σχέδιο εξυγίανσης. Το σημερινό αποτύπωμα και η ανθεκτικότητα μιας εταιρείας που επί πέντε χρόνια παλεύει.

Φρένο στην εξυγίανση της Folli Follie βάζει η δίκη των Κουτσολιούτσων

Αδυναμία να εφαρμόσει το Σχέδιο Εξυγίανσης της Folli Follie -σχεδόν 1,5 χρόνο μετά και την έγκριση που έλαβε αυτό από το αρμόδιο δικαστήριο- αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη διοίκηση της εταιρείας, καθώς η ποινική δίκη που βρίσκεται σε εκκρεμότητα (επανέναρξη στις 19 Ιουνίου 2023) εμποδίζει την απελευθέρωση σημαντικών πόρων, που αφενός θα ικανοποιούσαν τους πιστωτές της και αφετέρου θα υποστήριζαν την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ως γνωστόν, το Σχέδιο Εξυγίανσης -που μάλιστα προσπάθησαν να εμποδίσουν πολλάκις ακόμη και με κύριες παρεμβάσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι παλαιοί μέτοχοι και κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα, οικογένεια Κουτσολιούτσου- προέβλεπε να δημιουργηθούν δύο εταιρικές οντότητες, μια που θα αναλάμβανε την επιχειρηματική δραστηριότητα και η δεύτερη στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων.

Η διορισμένη διοίκηση της FF (με δικαστική απόφαση μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) σε συνεννόηση με τους πιστωτές προχώρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην ενεργοποίηση τους ενός σκέλους της συμφωνίας, ιδρύοντας την OpsCo, δηλαδή την εταιρεία η οποία θα αναλάβει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie, ήτοι τη δραστηριότητα σε κοσμήματα, λιανική ένδυσης και καλλυντικά, έστω και στο συρρικνωμένο σημερινό της αποτύπωμα. Σύμφωνα δε με τη διοίκηση της FF, μετά από μακρά νομική προετοιμασία, η ίδρυση της OpsCo αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Δεδομένου ωστόσο ότι η ποινική δίκη δεν έχει καν αρχίσει, τα ακίνητα της εταιρείας (αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ αλλά και 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά από μερίσματα θυγατρικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία) παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και άρα εμποδίζουν τη σύσταση της δεύτερης εταιρείας (που θα αποπληρώνει τους ομολογιούχους πιστωτές), αλλά και θα μπορούσε να αποτελέσει τον εγγυητή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (OpsCo), προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί επί 5 χρόνια (από το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Μάιο του 2018 έως σήμερα) χωρίς δανεισμό, χάνοντας βαθμηδόν τον κύριο όγκο του εμπορικού της αντικειμένου (συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο μετά την εκχώρηση του ποσοστού της στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως ενέχυρου στις ελληνικές τράπεζες) και με την υποχρέωση να προπληρώνει για την αγορά εμπορευμάτων. Ετσι, η αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας και εν πολλοίς η ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης είναι επιτακτική.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μπορεί να «κούρεψε» τα χρέη προς τρίτους προμηθευτές αλλά και το συνολικό ποσό οφειλής προς τους ομολογιούχους, ύψους 430 εκατ. ευρώ, ωστόσο πληρώνει μισθούς και προσπαθεί να διατηρείται ενήμερη στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση μετά την πώληση του Μινιόν αποτέλεσε μια ανάσα, ωστόσο, το ποσό εξανεμίστηκε σύντομα, για να αποπληρωθεί ο ενδιάμεσος χρηματοδότης ενώ οι ομολογιούχοι πιστωτές προφανώς δεν προτίθενται να καταβάλουν ούτε σεντ για την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας.

Η εταιρεία μέσα από τα δικά της brands στο κόσμημα Folli Follie και Links of London, αλλά και τη σύμβαση franchise με τη φίρμα casual ένδυσης Jack&Jones και φίρμες στο καλλυντικό (νέα προσθήκη η Aesop), το 2022 παρουσίασε τζίρο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2022 ωστόσο έχασε σημαντικό μέρος του τζίρου της (6 εκατ. ευρώ) από την «παράδοση» 4 καταστημάτων Nike στη δικαιοδοσία του επίσημου αντιπροσώπου. Από τη Nike διατηρεί στον έλεγχό της μόνο το κατάστημα του Συντάγματος, το οποίο ωστόσο συμβατικά θα εκχωρήσει στον επίσημο αντιπρόσωπο μετά το 3ο τρίμηνο του 2023.

Το 2023 η εταιρεία κινείται χαμηλότερα όσον αφορά τις πωλήσεις, αφενός λόγω των παραπάνω απωλειών και αφετέρου γιατί αδυνατεί να αγοράσει νέο στοκ για να εξυπηρετήσει την εμπορική της λειτουργία. Μεταξύ άλλων, σε εκκρεμότητα βρίσκονται η περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων των brands Jack & Jones και Bestseller, αλλά και η αναδιάρθρωση υπάρχοντων σημείων της Folli Follie, κάποια εκ των οποίων χρειάζεται να μεταβληθούν από καταστήματα κοσμημάτων σε καταστήματα ενδυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v